: 02 May 2018

Χώνεψε το!

Κάποιοι περνούν δύσκολα με το στομάχι τους, και όχι γιατί δεν χωνεύουν καταστάσεις και ανθρώπους, αλλά φαγητά.

Όσο και αν ακούγεται μεγάλο το ποσοστό, είναι αλήθεια πως το 70% του πληθυσμού, έχει περιστασιακά ή και μόνιμα προβλήματα πέψης εκδηλώνονται από ελαφρύ φούσκωμα μέχρι βαριά δυσπεψία.

Τι προκαλεί το πρόβλημα:

Πέρα από τους γενετικούς παράγοντες και τα παθολογικά αίτια, η δυσπεψία προκαλείται από ποικίλους παράγοντες περισσότεροι από τους οποίους είναι προβλέψιμοι, όπως τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, τροφές με φλούδες, είτε φρούτα είτε λαχανικά (μελιτζάνα), τα βαριά φαγητά όπως τα τηγανητά, τα λιπαρά, τα τσιγαριστά, τα λιπαρά και τα καυτερά φαγητά, κατ΄ επέκταση, τα καρυκεύματα και κυρίως τα πικάντικα. Επιπλέον, την πέψη εμποδίζουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, ο καφές, τα πολλά αναψυκτικά, η ταυτόχρονη κατανάλωση φαγητού με υγρά.

Που πρέπει να απευθυνθώ:

Ο πλέον κατάλληλος γιατρός για το πρόβλημα σας είναι ο γαστρεντερολόγος ο οποίος θα πάρει το ιστορικό σας προκειμένου να αποφανθεί για ποιό λόγο έχετε θέμα. Ίσως σας καλέσει να κάνετε και κάποιες επιπλέον εξετάσεις, ώστε να γνωρίζει αν η κατάσταση σας πυροδοτείται από κάποιο παθολογικό αίτιο, ή αν την προκαλείται εσείς, με κάποιους παράγοντες που σας προκαλούν ενόχληση. Από εκεί και έπειτα οι λύσεις είναι συγκεκριμένες.

Είτε θα αφορά σε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αιτίας, ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, είτε θα κληθείτε να ακολουθήσετε κάποια νέο διατροφικό πρόγραμμα από το οποίο θα απουσιάζουν τροφές και προϊόντα ύποπτα για την πρόκληση δυσπεψίας. Ταυτόχρονα θα σας προταθεί να περιορίσετε και όλους εκείνους τους παράγοντες που θεωρούνται συνένοχοι του προβλήματος, όπως το στρες, το κάπνισμα, το αλκοόλ κλπ

Τέλος, μπορεί επικουρικά να χρειαστεί να καταναλώσετε και κάποια αφεψήματα που θα βοηθήσουν το στομάχι να ηρεμήσει. Τα πλέον κατάλληλα γι ‘αυτή τη δουλειά είναι, η ματζουράνα, η μολόχα, ο δυόσμος, το κάρδαμο και το χαμομήλι.


Το γουακαμόλε κερδίζει  όλο ένα και περισσότερο έδαφος στο τραπέζι μας. Θρεπτικό, απολαυστικό, δροσερό, ιδανικό για dip, ή ως σάλτσα σε σαλάτες και σάντουιτς, θα γίνει ακόμα πιο αγαπημένη συνήθεια ακολουθώντας την παρακάτω εύκολη και γρήγορη συνταγή. Υλικά : 2 αβοκάντο ώριμα 2 μέτριες τομάτες 1/5 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό 1-2 σκελίδες σκόρδο 2κς χυμό λάιμ 1κς ελαιόλαδο λίγο αλάτι λίγο πιπέρι Εκτέλεση: Ανοίγετε τα αβοκάντο και αφαιρείτε από μέσα την ψίχα. Βάλτε την μέσα σε ένα μπολ και πολτοποιήστε την με ένα πιρούνι. Αφού έχετε πλύνει καλά τις ντομάτες και τις έχετε καθαρίσει από τους σπόρους της, τις κόβετε σε μικρά καβάκια. Το ίδιο κάνετε και με το κρεμμύδι, αλλά και με το σκόρδο. Τα βάζετε όλα σε ένα μπολ όπου θα προσθέσετε το χυμό από το λάιμ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια βάζετε μέσα το πολτοποιημένο αβοκάντο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές απαλό μείγμα. Καλύπτετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και το τοποθετείτε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Το γουακαμόλε σας είναι έτοιμο.

MORE FROM THEΔΙΑΤΡΟΦΗ

MORE To BELIEVE