Αν νομίζεις πως η χώνεψη είναι κάτι απλό, γελιέσαι.

 

Να αρχίσουμε από τη βασική πληροφορία που θέλει τη χώνεψη να διαφέρει ανάλογα με το αν οι τροφές είναι αργής ή ταχείας αφομοίωσης.

 

Στην περίπτωση της βραδείας χώνεψης, η τροφή αυξάνει αργά τον γλυκαιμικό δείκτη δίνοντας με πιο αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενέργεια στο σώμα. Αν κάποιος προτιμά τροφές αργής αφομοίωσης, τότε πιθανότατα να έχει προβλήματα πέψης καθώς ίσως επιβαρύνει το στομάχι του.

 

Στην περίπτωση της ταχείας χώνεψης, η τροφή η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται απότομα, ενώ ο οργανισμός δέχεται ένα δυνατό κύμα ενέργειας που σίγουρα γίνεται αντιληπτό. Το κακό με τις τροφές που αυξάνουν απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη και χωνεύονται εύκολα, πέραν του ότι μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στο διαβήτη, σου δίνουν την αίσθηση της συνεχούς πείνας, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στο να φάμε περισσότερο απ όσο πραγματικά χρειάζεται.

 

Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν πρέπει να καταναλώνονται τροφές μόνο από τη μία ομάδα, ούτε να συνδυάζονται οι δύο ομάδες σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μίας ώρας. Επιμένουν πως τα πολλά και μικρά γεύματα είναι ό,τι καλύτερο για μία σωστή διατροφή και για την αποφυγή προβλημάτων στην πέψη ενώ συνιστούν να μην μένετε νηστικοί περισσότερες από 3 ώρες στη σειρά.

 

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με το χρόνο που χρειαζόμαστε για να χωνέψουμε κάθε τροφή

Χυμοί φρούτων ή λαχανικών : 15-20 λεπτά

Ωμά λαχανικά : 30-40 λεπτά

Ψητά λαχανικά : 40 λεπτά

Ψάρι: 45 – 60 λεπτά

Πράσινη σαλάτα με λάδι: 1 ώρα

Πατάτα: 1,5 – 2 ώρες

Φυτικές ίνες : 2 ώρες

Γαλακτοκομικά : 2 ώρες

Ξηροί καρποί: 3 ώρες

Κοτόπουλο: 1,5- 2 ώρες

Μοσχάρι: 4 ώρες

Χοιρινό : 5 ώρες


Ο καιρός παίζει τα παιχνίδια του αλλά σίγουρα δεν είναι ….καιρός για κρυολογήματα! Αν λοιπόν και εσύ, όπως και γω παλεύεις με μπούκωμα, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και πυρετό, να τι πρέπει να δοκιμάσεις. Το έκανα και δεν έχασα. Η λεβάντα είναι γνωστή για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες και αν δεν το γνώριζες να ξέρεις πως το μαγικό αυτό φυτό, από την αρχαιότητα θεωρείται βάλσαμο για πολλά, όπως ιγμορίτιδα, έκζεμα, ημικρανίες κλπ. Πιείτε το χωρίς φόβο γιατί εκτός από ευεργετικό είναι και νόστιμο! Υλικά : 1φλ μέλι 8 φλ νερό 1κγ φύλλα λεβάντας ( τα βρίσκετε αποξηραμένα σε μαγαζί με βιολογικά) 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας 1φλ χυμό λεμονιού Εκτέλεση: Βράζετε πρώτα τα 4 φλιτζάνια νερό, και αφού πάρει βράση βάζετε μέσα το μέλι και τα αποξηραμένα φύλλα λεβάντας. Αφήνετε το νερό να πάρει γεύση από το φυτό και στη συνέχεια σουρώνετε όπως ακριβώς θα κάνατε με το τσάι σας, ή όποιο άλλο βότανο. Μόλις κρυώσει το ρόφημα σας και το σουρώσετε καλά, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό, τον χυμό από το λεμόνι και το αιθέριο έλαιο. Μπορείτε να καταναλώσετε το ρόφημα σας είτε ζεστό, αν το απαιτούν οι συνθήκες, ( κρυολόγημα) ή να το απολαύσετε κρύο με πολύ πάγο.( ιδανικό για ημικρανίες)

MORE FROM THEΔΙΑΤΡΟΦΗ

MORE To BELIEVE