Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι γύρω από την κυτταρίτιδα. Γιατί υπάρχει, γιατί βασανίζει κυρίως τις γυναίκες, πως θα την αντιμετωπίσουμε. Και συνήθως, τα άρθρα αυτά μας κατακλύζουν κάπου εκεί, κοντά στην άνοιξη. Δεν χρειάζεται να περιμένεις τόσους μήνες. Για να “σκοτώσεις” τον εχθρό, πρέπει να τον γνωρίζεις καλά.

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες στο σώμα
Μύθος. Αυτή την πλάνη είχα, αλλά διαψεύστηκα. Στην αρχή τα είχα βάλει με την κορτιζόνη, πως φταίει αυτή και πως όταν την κόψω θα επανέλθει το σώμα μου. Μέχρι που ένας γιατρός μου είπε πως από τη στιγμή που δεν έφυγε μετά τη διακοπή του φαρμάκου, σημαίνει πως και άλλοι παράγοντες συντελούν στη διατήρηση της. Επίσης μου τόνισε πως η κυτταρίτιδα δεν δημιουργείται ΜΟΝΟ από τοξίνες στο σώμα. Σαφώς και αυτές μπορεί να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν μία κατάσταση αλλά δεν είναι η αιτία που προκαλεί την κυτταρίτιδα.
Η κυτταρίτιδα, συμβαίνει, γιατί τα αποθέματα υποδόριου λίπους αρχίζουν να «σπρώχνουν» την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, μέσω των συνδετικών ιστών και μέσω των στρωμάτων που δημιουργούν οι ίνες  κολλαγόνου. Ο συνδετικός ιστός, μπορεί να αποδυναμωθεί εξαιτίας των ορμονών , λόγω έλλειψης άσκησης , ή εξαιτίας πλεονάζοντος λίπους και κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με την ηλικία
Και εδώ άρχισα να καταλαβαίνω πλέον γιατί δεν μπορώ να ξεφορτωθώ την κυτταρίτιδα μου. Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες, μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων τους, τα οποία ευθύνονται μέσα σε άλλα και για την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Που όπως είπαμε ευθύνεται  με τη σειρά της για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Ταυτόχρονα μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου που βοηθάει στο να κρατά τον δερματικό ιστό σφιχτό και δυνατό, με αποτέλεσμα αυτός να χαλαρώνει και να στρώνει το έδαφος για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η κυτταρίτιδα είναι και κληρονομική
Σε αυτό ήταν κάθετοι όσοι ειδικοί και αν ρώτησα για το θέμα. Αν θέλετε να δείτε το μέλλον σας, κοιτάξτε πρώτα το παρελθόν σας. Αν η μαμά , ή η γιαγιά σας, είχε κυτταρίτιδα, το πιθανότερο είναι να μην γλιτώσετε από αυτήν ούτε και εσείς. Χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο ή να σημαίνει πως οι πρόγονοι σας δεν είχαν , δεν θα αποκτήσετε και εσείς. Ναι μεν, η κυτταρίτιδα πυροδοτείται και από τα γονίδια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά όπλα όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή που μπορούν να απαλύνουν το πρόβλημα ή να το καθυστερήσουν.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε όσους έχουν κιλά ή δεν γυμνάζονται
Να ακόμα ένας μύθος. Σαφώς όταν κάποιος έχει παραπάνω κιλά άρα και περίσσιο λίπος, θα έχει και κυτταρίτιδα και εννοείται πως πάχος και κυτταρίτιδα πάνε αγκαζέ. Αυτό όμως δεν δημιουργεί αποκλειστική σχέση αιτίας και αιτιατού ανάμεσα τους.
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και σε λεπτά σώματα,  ή σώματα που είναι καλογυμνασμένα. Και αυτό  έρχεται να το επιβεβαιώσει και η πρόσφατη καμπάνια κατά της κυτταρίτιδας που έκανε το Κέντρο Πρόληψης και αντιμετώπισης της Κυτταρίτιδας στη Νέα Υόρκη, που αποκάλυψε πως κουράρει και μοντέλα της Victoria s Secret!

Η γυμναστική όμως μπορεί να μειώσει την κυτταρίτιδα
Αυτό ισχύει. Όπως και η σωστή διατροφή. Το επιβεβαιώνω και εγώ. Και ενώ όλοι πιστεύουν πως για να πετύχουμε μείωση του προβλήματος, χρειάζεται μόνο αερόβια άσκηση, οι ειδήμονες έρχονται και ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, λέγοντας πως η ενδυνάμωση είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο!
Όπως είπαμε και παραπάνω η κυτταρίτιδα δημιουργείται όταν χαλαρώνουν οι συνδετικοί ιστοί του δέρματος, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα τους. Αυτή η ελαστικότητα μπορεί να τονωθεί και να πάρει τα πάνω της, μέσω ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που βρίσκονται κάτω από τους ιστούς.
Λίγη άσκηση παραπάνω, με ταυτόχρονη απώλεια λίπους και η κυτταρίτιδα θα αρχίσει να τα βρίσκει σκούρα.

Κάποιες τροφές βοηθούν στο να μειωθεί η κυτταρίτιδα
Γενικά η σωστή διατροφή, χωρίς κακά λιπαρά, και με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί ρολόι, βοηθάει στην ευρύτερη υγεία σώματος  και δέρματος. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες τροφές που βάζουν λίγο παραπάνω το χεράκι τους και αυτές είναι οι  πλούσιες τροφές σε νερό. Το νερό επιστρατεύεται πρώτο και πάνω απ όλα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, οπότε κατανοείτε για ποιο λόγο τροφές πλούσιες σε νερό, είναι επίσης απαραίτητες. Αγγούρι, ραπανάκι, τομάτα, πιπεριές  έχουν περισσότερο από 90 τοις εκατό νερό!

 Το τσιγάρο επιδεινώνει την κυτταρίτιδα
Το κάπνισμα ευθύνεται για πολλά! Κόψ’ το το ρημάδι. Αν και θα έχεις  βαρεθεί να ακούς ότι προκαλεί καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και καρκίνους, μάθε ότι κάνει και κυτταρίτιδα. Επηρεάζει την κυκλοφορία αίματος, την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των  κυττάρων. Τι άλλο θες;  Κοίτα τώρα αν σε σύγχυσα να ανάψεις τσιγάρο…

 


ΔΙΑΤΡΟΦΗ : 05 Dec 2017

Καιρός για λίγη σαμπάνια

Μπορεί οι καιροί να είναι χαλεποί, ωστόσο πρέπει όλοι από σήμερα και στο εξής να βάλουμε τη... σαμπάνια στο καθημερινό μας πρόγραμμα, και μάλιστα κατά μέσα όρο κατανάλωσης τα... τρία ποτήρια... Μπορεί να ακούγεται ακριβό, αλλά μάλλον αποδεικνύεται και ωφέλιμο καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση σαμπάνιας, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ! Ο καθηγητής Τζέρεμι Σπένσερ, που είναι επικεφαλής της έρευνας που διεξάγεται σε ιατρικό κέντρο της Αριζόνας , στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει πως το μυστικό βρίσκεται στα μαύρα σταφύλια, μία συγκεκριμένη ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αφρώδους αγαπημένου ποτού. Όπως αποκαλύπτει τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα του είναι άκρως ενθαρρυντικά και το ίδιο ασπάζεται και ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ατόμων Με Αλτσχάιμερ, με έδρα επίσης στην πολιτεία της Αριζόνας, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες για να έχουμε άκρως ασφαλή πορίσματα. Προς το παρόν όμως, όλα δείχνουν πως η κατανάλωση σαμπάνιας, από άτομα που ήδη πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο , καθυστέρησε την εξέλιξη των συμπτωμάτων κατά έτη, ενώ βελτίωσε σημαντικά την μνήμη και την αντίληψη των ασθενών που άρχισαν να ανταποκρίνονται θετικά σε ερεθίσματα που μέχρι τότε δεν αντιλαμβάνονταν. Η μελέτη έγινε με ημερήσια κατανάλωση του ποτού, στα τρία ποτήρια, και η ποικιλία που επιλέχθηκε δεν ήταν από τις ακριβές. Στην υγεία μας!  

MORE FROM THEΟΜΟΡΦΙΑ & ΣΤΥΛ

MORE To BELIEVE