Και όμως είναι αλήθεια! Το παθητικό κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει τους ανθρώπους αλλά και τους τετράποδους φίλους μας.

«Αν 58 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά υποφέρουν από το παθητικό κάπνισμα, φανταστείτε πόσα ζώα είναι εκτεθειμένα στην ίδια απειλή» υπογραμμίσει η ερευνήτρια Καρμέλα Στάμπερ.

Η υγεία των αγαπημένων μας ζώων, κινδυνεύει όταν σε ένα σπίτι υπάρχει καπνιστής, και μάλιστα κινδυνεύει από τις ίδιες παρενέργειες που έχει το παθητικό κάπνισμα και για τους ανθρώπους, δηλαδή αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, λεμφώματα, καρκίνο.

Δεν είναι μόνο το ότι τα κατοικίδια μας εισπνέουν τον καπνό. Το νέφος που δημιουργείται από το κάπνισμα «κάθεται » υπό τη μορφή σκόνης, σε έπιπλα, χαλιά, και άλλα αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή τα ζώα, όπως επίσης και στο τρίχωμα του, το οποίο συχνά καταπίνουν κιόλας κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού τους.

Ανάμεσα δε στα εκατοντάδες είδη σκύλων, υπάρχουν και κάποια ακόμα πιο ευπαθή στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος όπως τα μαστίφ και τα μικρόσωμα που συχνά παρουσιάζουν από τη φύση τους αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι γάτες έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ ευαίσθητες στον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και στα λεμφώματα, κίνδυνοι που ενισχύονται από τον καπνό.

Πέρα από τα δημοφιλή κατοικίδια (γάτες- σκύλους) εκτεθειμένα στο παθητικό κάπνισμα είναι και τα πτηνά, τα ινδικά χοιρίδια, ακόμα και τα ψάρια!


Βγαίνεις έξω και βλέπεις παντού γυναίκες μόνες. Όμορφες, δυναμικές, που διασκεδάζουν και δείχνουν να περνούν καλά χωρίς την παρουσία κάποιου άνδρα στο πλευρό τους. Είναι μόνες καιρό, το ξέρουν και το έχουν αποδεχτεί. Και το καλύτερο; Δεν τις πειράζει. Η νέα τάση θέλει τις γυναίκες απελευθερωμένες και συμφιλιωμένες με τα σύγχρονα δεδομένα της νεότερης πραγματικότητας γι αυτό και το single  είναι αυτό που κάποτε λατρεύαμε να γράφουμε στα θρανία: love for ever. Εσύ λοιπόν που είτε κουτσομπολεύεις αυτές τις γυναίκες κατηγορώντας τες πως ευνουχίζουν τους άνδρες, ή που θεωρείς ότι χαλάνε την πιάτσα, ή εσύ που μπορεί να θέλεις μία τέτοια γυναίκα στο πλευρό σου, να τι πρέπει να γνωρίζεις για εκείνες. Δεν είναι μόνες επειδή κανείς δεν τις θέλει Ίσα ίσα που είναι μόνες επειδή ακριβώς έχουν πρόσβαση σε πολλές επιλογές, είναι όμως τόσο συνειδητοποιημένες που πραγματικά δεν έχουν καμία όρεξη να χάνουν τον καιρό τους αναλώνοντας τον εαυτό τους σε σχέσεις που δεν θα τις καλύψουν. Χρειάζονται έναν άντρα και μάλιστα παλαιάς κοπής, αλλά όταν ξέρουν πως δεν τον έχουν μπροστά τους , δεν θα παραμείνουν με κάποιον επειδή φοβούνται μην καταλήξουν μόνες. Είναι δυνατές Αυτό οι άντρες νομίζουν πως το θέλουν όταν όμως έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν μία δυνατή γυναίκα , λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά τα καταφέρνουν. Οι δυναμικές γυναίκες σημαίνει πως έχουν προσωπικότητα, θέλουν το χώρο και το χρόνο τους, τις πρωτοβουλίες τους, τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις. Αν είστε από εκείνους που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως αξεσουάρ, ή αν θέλετε το ταίρι σας να εξαρτάται από πάνω σας, τότε μία τέτοια γυναίκα δεν κάνει για εσάς. Θα θέλει να έχεις τη ζωή σου Οι γυναίκες αυτής της φιλοσοφίας, δεν είναι πάνω από ένα κινητό κάνοντας έλεγχο και σκηνές ζηλοτυπίες. Οι γυναίκες αυτής της φιλοσοφίας περιμένουν από τον σύντροφο τους να έχει τη ζωή του. Να βγαίνει έξω με τους φίλους του, να έχει τα χόμπι του, το χρόνο για τον εαυτό του. Το ίδιο όμως θέλουν και για εκείνες. Η αυτονομία και η ανεξαρτησία είναι το κλειδί για την ευτυχία για μία γυναίκα που προτιμά να μείνει μόνη από το να αναλωθεί σε μία μέτρια σχέση. Δεν θέλει κάποιον να την καλύψει, θέλει κάποιον να την εμπνεύσει Αν μέχρι στιγμής πιστεύεις πως σε όλα όσα σου έχω γράψει έχεις βρει τη γυναίκα της ζωής σου, να ξέρεις πως σου έχω φυλάξει το καλύτερο για το τέλος. Όλα θα κριθούν από το πόσο  θα την εμπνεύσεις και όχι από το πόσο τις βάζεις πλάτες. Οι παραπάνω γυναίκες χρειάζονται έμπνευση, χρειάζονται θαυμασμό, κάποιον που να τις ενθαρρύνει να γίνονται κάθε μέρα και καλύτερες στη δουλειά τους και στον τομέα που διαπρέπουν. Θέλουν στήριξη, θέλουν πίστη θέλουν έμπνευση αλλά και έναν άντρα στο τέλος της ημέρας, να τους λέει «μπράβο, συνέχισε»....

MORE FROM THEΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

MORE To BELIEVE