Ξέρω πως αυτό το κείμενο αποτελεί γροθιά στο στομάχι για πολλούς από εσάς, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο πόρισμα έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας:

Τηγανητές πατάτες, ψωμί του τοστ αλλά και άλλα πολλά τρόφιμα που τσιγαρίζονται, ψήνονται ή τηγανίζονται για παραπάνω χρόνο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι ένοχα για καρκίνο και ο λόγος είναι η χημικού ουσία ακρυλαμίδιο.”

Ο καθηγητής Γκάι Πόπι, επικεφαλής της έρευνας που  έκανε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, η Εταιρεία Μελέτης Τροφίμων ( Food Standars Agency)  ήταν ξεκάθαρος πως οι τηγανιτές πατάτες αλλά και το παραψημένο ψωμί του τοστ είναι από τις πλέον ένοχες τροφές, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι οι μόνες. Το ακρυλαμίδιο  βρίσκεται σε πολλές τροφές,  ακόμα και ωμές, αν και σπάνια, ενώ εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του απλού μαγειρέματος ή ψησίματος. Κάτι που σημαίνει πως ο άνθρωπος εκτίθεται στο ακρλαμύδιο εδώ και αιώνες. Το νέο στοιχείο όμως είναι πως η χημικού αυτή ουσία που φέρεται να είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών στο τρόφιμο, είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου.

«Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κάποιος το ακρυλαμίδιο είναι να τρώει τις τροφές ωμές, κάτι που για πολλούς δεν είναι δυνατό να συμβεί, αν και υπάρχουν και οι raw vegan , που δικαιώνονται για την επιλογή τους να τρώνε τα πάντα ωμά, ή μαγειρεμένα μέχρι τους 42 βαθμούς. Από την άλλη υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αν τηρηθούν τότε οι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου που θα δημιουργηθούν θα είναι σε πολύ πιο ασφαλή για τον άνθρωπο επίπεδα» Συμπληρώνει ο Γκαί Πόπι, τονίζοντας τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος:

Αναζητείστε το χρυσό στα τρόφιμα: Όταν τηγανίζεται πατάτες ή όταν ψήνεται το ψωμί του τοστ, να περιμένετε μέχρι τα τρόφιμα να πάρουν χρυσή απόχρωση. Δεν θέλετε να σκουρύνει ούτε η πατάτα ούτε να καλοψηθεί το ψωμί.

Ακόμα και τα τρόφιμα έχουν οδηγίες: Ειδικά τα παρασκευασμένα ή προτηγανισμένα. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφουν οι συσκευασίες όσον αφορά στο τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το βράσιμο και μείνετε πιστοί σε ότι αναγράφεται.

Μην διατηρείται τις πατάτες στο ψυγείο: Η πατάτα πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό  και δροσερό μέρος, καθώς αν την έχετε στο ψυγείο και μετά την βράσετε ή την τηγανίσετε, τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου θα εκτοξευτούν, κάτι που δεν θέλετε.

Προσέχετε τη διατροφή σας: Καθώς το ακρυλαμίδιο εμφανίζεται κυρίως στο τηγάνισμα ή στο τσιγάρισμα, καλό θα ήταν να επιλέγετε άλλους τρόπους μαγειρέματος, να προσέχετε την ποιότητα των λαδιών που χρησιμοποιείτε και να μην αφήνετε τις τροφές σας να «αρπάξουν» στο μαγείρεμα.  Προτιμήστε τροφές που καταναλώνονται ωμές, ενώ αποφεύγετε τα προμαγειρένα ή παρασκευασμένα φαγητά.

 


Μπορεί να μην το έχει παρατηρήσει κανείς, αλλά είναι γεγονός. Οι περισσότερες μητέρες όταν παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους για να το νανουρίσουν ή να το κοιμίσουν, το ξαπλώνουν από το αριστερό χέρι. Κάποιος θα έλεγε πως αυτό έχει να κάνει με το  αν η μητέρα είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, ή πιο απλά, από το αν τη βολεύει καλύτερα αριστερά ή δεξιά. Το ότι οι επιστήμονες όμως παρατήρησαν πως πολλά από τα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, όπως τα καγκουρό, τα δελφίνια, τα βουβάλια οι πίθηκοι και άλλα,  όταν γεννήσουν  προτιμούν να τοποθετούν τα νεογνά τους από την αριστερή πλευρά, τους οδήγησε να πιστέψουν πως πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται κάτι που να έχει να κάνει με την εξέλιξη των ειδών. Έτσι λοιπόν το πανεπιστήμιο του Saint Petersburg ανέλαβε να μελετήσει το αν υπάρχει λόγος για το ότι πολλά είδη φροντίζουν τα μωρά τους από την αριστερή πλευρά, και να τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής της μελέτης,  ο Dr Yegor Malashichev  στο ΒΒC. “Μελετήσαμε 11 διαφορετικά είδη, παρατηρώντας τα νεογνά, ποια πλευρά επέλεγαν όταν ταξίδευαν παράλληλα με τη μητέρα τους. Επίσης παρατηρούσαμε και τις μητέρες, που τοποθετούσαν τα μικρά τους όταν ήθελαν να τους «μάθουν» μία συμπεριφορά. Και ήταν αξιοθαύμαστο πως με ελάχιστες εξαιρέσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που εμείς πλέον θεωρούμε κανόνα, είναι πως η πλευρά που υπερισχύει είναι η αριστερή. Παρατηρήσαμε επίσης και τον άνθρωπο, καταλήγοντας πως και στη περίπτωση μας, οι περισσότερες μητέρες ενστικτωδώς τοποθετούσαν το παιδί τους στην αριστερή πλευρά. Υπάρχουν εξηγήσεις. Η πιο απλή έχει να κάνει με τους χτύπους της καρδιάς.  Η καρδιά βρίσκεται στα αριστερά οπότε ενστικτωδώς η μητέρα τοποθετεί εκεί το μωρό της για να μπορεί αυτό να ακούει την καρδιά της και να ηρεμεί. Αυτή όμως θα ήταν μία πιο παραδοσιακή εξήγηση. Υπάρχουν και πιο επιστημονικές που έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν υπάρχει οπτική επαφή ανάμεσα σε μία μητέρα και το μωρό της, ενώ εκείνη το κρατάει από την αριστερή πλευρά, οι εικόνες λαμβάνονται από το αριστερό μάτι, τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού.  Ωστόσο η επεξεργασία των πληροφοριών γίνεται από το δεξί ημισφαίριο που είναι υπεύθυνο για την καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών.  Αν αυτό περιορίζονταν μόνο στο ανθρώπινο είδος, δεν θα είχε για εμάς τους επιστήμονες την ίδια σημασία, που έχει τώρα, που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό και σε άλλα θηλαστικά. Αυτό δεν έχει παρά να μας δώσει ένα γερό επιχείρημα ώστε να πιστέψουμε πως πρόκειται για χαρακτηριστικό εξέλιξης των  θηλαστικών. Πρόκειται για σημαντικό εύρημα που θα μας οδηγήσει και σε άλλα μονοπάτια ανεξήγητων μέχρι στιγμής συμπεριφορών πάντα με στόχο να κατανοήσουμε περισσότερο το ρόλο και τη φύσης μας πάνω στη γη.”    

MORE FROM THEΔΙΑΤΡΟΦΗ

MORE To BELIEVE