Η επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας, όσο και αν πολλοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν, αποτελεί τη  βασική και κύρια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Πλέον, μέσω κινητού και pc, γίνονται επαγγελματικές συμφωνίες, γεννιούνται έρωτες, διαλύονται σχέσεις, πραγματοποιούνται εξομολογήσεις, δημιουργούνται παρεξηγήσεις, λύνονται θέμα… Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν για ποιό λόγο, η χρήση των emoticons  είναι σημαντική κάθε φορά που στέλνουμε ένα μήνυμα.
Η Κρίστεν Πατγουίντ, ψυχολόγος-επικοινωνιολόγος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επικοινωνιών, εξηγεί γιατί οι φατσούλες και τα εικονίδια επιδρούν σε αυτό που επικοινωνούμε.
«Στην εποχή της τεχνολογίας, όπου όλα γίνονται μέσα από ένα πληκτρολόγιο, έπρεπε να εφευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για να γίνει όλο και πιο αποτελεσματική η απόδοση των λέξεων αλλά και των συναισθημάτων!  Τα emoticons λοιπόν κάνουν ακριβώς αυτό! Δίνουν έμφαση, δίνουν ένταση, σε αυτό που εκφράζεται εκείνη τη στιγμή! Πολλές φορές μάλιστα αντικαθιστούν ολόκληρες λέξεις ή ακόμα και φράσεις καθώς είναι απόλυτα λειτουργικά και αποτελεσματικά»
Το ερώτημα όμως είναι: Τα χρησιμοποιούν όλοι και αν ναι, τι μπορούν να πουν για την προσωπικότητα κάποιου τα emoticons που χρησιμοποιεί εκείνος στην επικοινωνία του;

Η Πάτγουιντ, εξηγεί.

Το 98% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, κινητά και υπολογιστές, χρησιμοποιούν τα εικονίδια. Το 2% που δεν τα χρησιμοποιεί είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που απλά δεν ξέρουν την εφαρμογή τους. Από αυτό το 98% περισσότεροι από τους μισούς τα χρησιμοποιούν μόνο όταν επικοινωνούν μέσω κινητού, σε  προσωπικές συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, και σε διάδραση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Λιγότεροι τα χρησιμοποιούν και μέσω mails, αν και εφόσον δεν είναι επαγγελματικής φύσης, καθώς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο διατηρεί μία επισημότητα στην επικοινωνία.
Άνδρες και γυναίκες τα χρησιμοποιούν εξίσου, αν και η διαφορά τους κρίνεται στο τι επιλέγουν οι μεν και τι οι δε. Οι γυναίκες προτιμούν τις φατσούλες και τα προσωπάκια, ενώ οι άνδρες επιλέγουν περισσότερο «αντικείμενα» ή αριθμούς για να δώσουν έμφαση στην επικοινωνία τους. Οι γυναίκες στέλνουν emoticons  τόσο σε φίλες όσο και σε συντρόφους, ενώ οι άντρες περισσότερο σε φίλους και λιγότερο στο αντίθετο φύλλο.  Για τις γυναίκες τα εικονίδια, δείχνουν εν μέρει την ψυχολογική τους κατάσταση εκείνη τη στιγμή, είτε είναι θετική είτε αρνητική ενώ οι άνδρες πολλές φορές τα επιλέγουν γιατί απλά βαριούνται να απαντήσουν αναλυτικότερα ή θέλουν να αποφύγουν την επικοινωνία και ευελπιστούν στο να την ολοκληρώσουν.»
Όσο για το ποια εικονίδια είναι τα πιο δημοφιλή;
Η ειδικός καταλήγει πως οι άνθρωποι με εξωστρεφή και χαρούμενο χαρακτήρα, που βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, χρησιμοποιούν τα «χαρούμενα προσωπάκια» ακόμα και όταν η ψυχολογική τους κατάσταση είναι δύσκολη, την ώρα που οι περισσότεροι πεσιμιστές, επιλέγουν τα αντίστοιχα προσωπάκια, ή  κάνουν συνδυασμούς εικονιδίων προκειμένου να εκφράσουν την αμφιβολία και την επιφυλακτικότητα τους.

* Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που έγινε σε άνδρες και γυναίκες, τυχαίο δείγμα , ηλικιών από 14 έως 64 ετών, χρήστες της τεχνολογίας, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που στόχο είχε να περιγράψει τον εαυτό τους, τη σχέση τους με την επικοινωνία, τον χαρακτήρα τους αλλά και την προτίμηση τους όσον αφορά στη χρήση των emoticons.

 


Όλοι χρειαζόμαστε πρωτεΐνη. Εκείνοι που γυμνάζονται ή ακόμα και εκείνοι που δεν τρώνε κρέας, τη χρειάζονται λίγο παραπάνω. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης αλλά είναι κυρίως ζωικής βάσης. Αν θες να πάρεις το συμπλήρωμα σου αλλά να δείξεις και την αγάπη σου στα ζώα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρωτεΐνη αρακά. Εκεί που υστερεί, - αν για κάποιους θεωρείται ελάττωμα, η φυτική πρωτεΐνη σε σχέση με τη ζωική, είναι η γεύση. Τα συμπληρώματα ζωικής προέλευσης έχουν διάφορες γεύσεις, όπως μπισκότο, βανίλια, σοκολάτα, κάτι που τις κάνει δελεαστικές, αλλά μην ξεχνάτε πως όσο περισσότερο θελκτική είναι η γεύση τους, τόσο περισσότερη ζάχαρη περιέχουν. Η πρωτεΐνη αρακά ωστόσο δεν περιέχει ίχνος ζάχαρη και μπορεί εύκολα να γίνει γευστική, αν την μετατρέψεις σε ένα απολαυστικό smoothie! Παρακάτω σου προτείνω τη συνταγή που προτιμώ εγώ. Μία συνταγή που πίνω κάθε μέρα μετά την άσκηση μου, είναι πολύυυυυ νόστιμη και μη τη φοβάσαι θεωρώντας πως είναι βόμβα θερμίδας! Αν είναι βόμβα, είναι βόμβα ενέργειας, ενώ όλα τα λιπαρά από τους πρωταγωνιστές του ροφήματος που σου προτείνω, είναι απαραίτητα και δεν αποθηκεύονται! Αρκεί να ασκείσαι, και να προσέχεις και την υπόλοιπη μέρα τη διατροφή σου. Συνταγή για ρόφημα πρωτεΐνης αρακά: 2 κουταλιές της σούπας πρωτεΐνη αρακά (τη βρίσκεις σε φαρμακεία, και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα) ½ μπανάνα 250γρ γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού ( εμένα μου αρέσει το δεύτερο)Μπορείς να βάλεις και κανονικό, αλλά είσαι σίγουρος ότι ο άνθρωπος χρειάζεται το γάλα της αγελάδας; 1 κουταλιά φιστικοβούτυρο ή βούτυρο άλλων ξηρών καρπών 2 κουταλιές γλυκού μέλι, ή σιρόπι αγάβης Τα ανακατεύετε στο μούλτι, με λίγο τριμμένο πάγο και το απολαμβάνετε επί τόπου με χοντρό καλαμάκι! Στην υγειά σας!

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE