Έναν πρωτότυπο τρόπο για να προστατεύουν τα χωράφια τους αλλά και τη ζωή των ελεφάντων έχουν εμπνευστεί οι Τανζανοί.

Στην αφρικανική αυτή χώρα, πολύ μεγάλος αριθμός αφρικανικών ελεφάντων είχε χάσει τη ζωή τους από τους γαιοκτήμονες, που σκότωναν τα συμπαθή ζώα προκειμένου να μην τους καταπατούν τα χωράφια. Μέχρι που εμπνεύστηκαν τις βόμβες τσίλι!

Τι είναι αυτό ακριβώς;

Οι αγρότες παίρνουν προφυλακτικά τα γεμίζουν με σκόνη από καυτό τσίλι και στην άκρη βάζουν ένα φιτίλι. Δένουν καλά το προφυλακτικό και στη συνέχεια αφού ανάβουν το φιτίλι πετούν στον αέρα όσο πιο μακριά μπορούν την αυτοσχέδια βόμβα.

Αυτή σκάει στον αέρα, απελευθερώνοντας το τσίλι… Τόσο η μυρωδιά του όσο και ο θόρυβος που κάνουν οι «βόμβες» διώχνουν με φιλικό τρόπο τους ελέφαντες από τα χωράφια.

Με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι και ελέφαντες ζουν ειρηνικά ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η σφαγή των ελεφάντων.

 


Σε μία χώρα όπου η παιδική παχυσαρκία χτυπά κόκκινο, κανείς μπορεί να καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να αθλείται. Πέρα όμως από τους λόγους υγείας, η άθληση και η ενασχόληση με κάποια γυμναστική δραστηριότητα είναι απαραίτητα και για ψυχολογικούς λόγους καθώς μέσα από τα αθλήματα καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, η αυτογνωσία, η κοινωνικότητα και πολλές άλλες αρετές που θα βοηθήσουν το παιδί και στην εξέλιξη του. Πως όμως θα καταλάβετε τι ταιριάζει στο παιδί σας; Οι τρόποι είναι οι εξής: Το ταλέντο φαίνεται από νωρίς Υπάρχει περίπτωση το παιδί σας να έχει κάποιο ταλέντο που να γίνει διακριτό από την αρχή. Αν για παράδειγμα κλωτσάει την μπάλα με ευστοχία από μικρό, ή έχει τη δυνατότητα και τη σταθερότητα να βάζει καλάθια από νωρίς, αν έχει ρυθμό και αυτό φαίνεται κάθε φορά που ακούει μουσική, η αν είναι ευέλικτο, μπορείτε να έχετε ήδη μία σημαντική πληροφορία για του που θα μπορούσε να διακριθεί το παιδί της. Τα χαρακτηριστικά του σωματότυπου Έχει ψηλά πόδια, έχει δυνατό κορμό, είναι γρήγορο, λεπτό, βαρυκόκκαλο; Όλοι οι σωματότυποι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να ξεχωρίσει σε μία αθλητική δραστηριότητα. Αν βασιστείτε στα χαρακτηριστικά του σώματος του, θα μπορέσετε να αναζητήσετε διάφορες επιλογές και να καλέσετε το παιδί σας να δοκιμάσει και να επιλέξει με βάση αυτό που μπορεί αλλά και αυτό που του αρέσει. Ρωτήστε το! Μιλήστε με το παιδί σας, ρωτήστε το τι θα ήθελε να δοκιμάσει και με τι του αρέσει να ασχολείται. Μπορεί από νωρίς να μην είναι σε θέση να σας ζητήσει ξεκάθαρα μία δραστηριότητα, αλλά σίγουρα μπορεί να σας δηλώσει με άλλους τρόπους τι θα μπορούσε να είναι αυτό που το ενθουσιάζει. Επίσης καλό είναι να του παρέχετε και εσείς ερεθίσματα με το να του γνωρίζετε αθλήματα και δράσεις ώστε να δείτε και τις αντιδράσεις του Μην ξεχνάτε όμως κάτι πολύ σημαντικό: Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει και μην το σπρώξετε να ασχοληθεί είτε με κάτι που είναι δικό σας απωθημένο από την παιδική σας ηλικία, είτε με κάτι που ασχολείστε εσείς και θα θέλατε να δείτε το παιδί σας να ακολουθεί επίσης. Το πιθανότερο είναι να το πιέσετε και αυτό σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις επιδόσεις του αλλά και στην ψυχολογία του. Τέλος να είστε σίγουροι πως θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε στην επιλογή του παιδιού σας, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά γιατί όλες οι δραστηριότητες απαιτούν αφοσίωση και δέσμευση όχι μόνο από το παιδί σας αλλά και από εσάς τους ίδιους. Θα πρέπει να μπορείτε να καλύψετε τα έξοδα της δράσης αυτής αλλά και να είστε τυπικοί και στο πως θα ανταποκρίνεται το παιδί σας στις προπονήσεις του. Με συνέπεια και πειθαρχία.  

MORE FROM THEΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

MORE To BELIEVE