Αρνητικές σκέψεις. Από τα πλέον αγαπημένα μου χόμπι, που αφού έκανα  μία λαμπρή σταδιοδρομία σε αυτές αποφάσισα να τις κόψω.

Δεν ήταν εύκολο, γιατί είμαι από τη φύση που “πονολάγνα”. Οι αρνητικές σκέψεις ήταν μέσα μου και δεν μπορούσα να φανταστώ τον κόσμο χωρίς αυτές. Ήταν συνεχείς, είτε τα πράγματα πήγαιναν καλά, είτε όχι. Ήταν εκεί πάντα να με κάνουν να ανησυχώ και να χάνω την ομορφιά της στιγμής και της ζωής. Ήταν προέκταση του εαυτού μου. Μέχρι που μία μέρα κουράστηκα. Σκέφτηκα πως δεν γίνεται να ζω άλλο έτσι.  Διάβαζα πόσο όμορφος μπορεί να είναι ο κόσμος και πόσο θετικός και ήθελα να το δοκιμάσω. Ζήτησα σαφώς βοήθεια για να ξεπεράσω αυτή την καταστροφολογία και την  εμμονή μου στις αρνητικές σκέψεις και από την αρχή ενημερώθηκα πως θα είναι δύσκολο. Έπρεπε να είμαι αποφασιστική καθώς έπρεπε να ξεριζώσω από μέσα μου μία διαδικασία και μία συνήθεια χρόνων που σίγουρα κάπου με εξυπηρετούσε. Έπρεπε να το παλέψω. Η βοήθεια της ειδικού ήταν καταλυτική. Με δίδαξε να διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου τις αρνητικές σκέψεις. Με 4 απλές ερωτήσεις. Έπρεπε να κάνω στον εαυτό μου κάθε φορά που μου ερχόταν μία αρνητική σκέψη, 4 απλές ερωτήσεις.

Είναι αλήθεια αυτό που σκέφτομαι;

Η αρνητικές σκέψεις στην πλειονότητα τους δεν είναι ρεαλιστικές. Βασίζονται στον φόβο και στην ανασφάλεια για το μέλλον, ή στην ανησυχία και το βίωμα μίας παρελθοντικής δυσάρεστης εμπειρίας. Ουσιαστικά οι αρνητικές σκέψεις κρύβουν φόβο και ο φόβος δεν είναι παρά το αντίτιμο που πληρώνει κάποιος  προκαταβολικά για κάτι που το πιθανότερο είναι να μην συμβεί ποτέ. Αν κάτσεις και αναρωτηθείς για την αυθεντικότητα της αρνητικής σκέψης, θα δεις πως δεν είναι παρά ένα δυνητικό, φανταστικό κακοφτιαγμένο ψέμα που πηγάζει από το φόβο και την ανασφάλεια.

Με εξυπηρετεί σε κάτι αυτό που σκέφτομαι;

Σαφώς και σε εξυπηρετεί. Σε εξυπηρετεί στο να διατηρείς μία κακή πεποίθηση για σένα και τη ζωή σου και να διαιωνίζεις έναν μηχανισμό και μία “πατέρνα” που σε κρατάει πίσω, δέσμια σε εσωτερικές διεργασίες που σε παραλύουν. Αν η σκέψη που κάνεις δεν σε απελευθερώνει, δεν προωθεί τα όνειρα σου, τη δράση σου, την δημιουργικότητα σου, αν δεν σε εμπνέει, δεν σε κάνει να αισιοδοξείς και να χαμογελάς, αν αυτό που σκέφτεσαι σε κρατάει χαμηλά, σου κλέβει την ενέργεια, σε αποσυντονίζει και σε αποδιοργανώνει, σε στεναχωρεί και σε θλίβει, τότε δεν σε εξυπηρετεί σε τίποτα απολύτως.

Υπάρχει κάτι θετικό να σκεφτώ σε αντίθεση το αρνητικό που πάω να βάλω στο μυαλό μου;

Οι αρνητικές σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας συνήθως όταν τα πράγματα στη ζωή μας δεν πηγαίνουν και τόσο καλά, ή όταν μία κατάσταση είναι δύσκολη. Όσα προβλήματα όμως και αν αντιμετωπίζουμε τόσες και περισσότερες λύσεις μπορούμε να βρούμε, αρκεί να έχουμε την ψυχραιμία και τη θέληση να πάρουμε τη θετική πλευρά των γεγονότων. Σε κάθε εμπόδιο υπάρχει και ένα μάθημα. Σε κάθε δύσκολη κατάσταση κρύβεται και ένα μήνυμα. Αν είμαστε αυτής της φιλοσοφίας, θα νιώσουμε περισσότερο τυχεροί και θα κληθούμε να ανακαλύψουμε κάτι πολύτιμο μέσα από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Αυτομάτως αυτό θα μας κάνει να νιώσουμε πιο δυνατοί πιο αισιόδοξοι και πιο αποφασισμένοι. Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι σωστά τις καταστάσεις, μπορούμε να εξελιχθούμε και να βρούμε νέες ευκαιρίες εκεί που βλέπαμε μόνο προβλήματα.

Μπορώ να αλλάξω κάτι αν αποφύγω  να κάνω μία αρνητική σκέψη;

Πέρα από την ίδια σου τη φιλοσοφία για τη ζωή που μπορεί να γίνει πιο χαρούμενη, πιο ασφαλής, πιο αισιόδοξη και θετική, σίγουρα θα μπορέσεις να απαλλαγείς και από κάθε τι τοξικό συνοδεύει μία αρνητική σκέψη. Είτε αυτό είναι μία κακή συνήθεια όπως η στροφή σου προς το κακό και το πολύ φαγητό για την ανακούφιση της ψυχής σου, είτε το ποτό, είτε οτιδήποτε κάνεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις το άγχος και την αναστάτωση που θα σου προκαλέσει μία αρνητική σκέψη. Την ίδια στιγμή θα αλλάξεις τον χαρακτήρα σου αρά και την καθημερινότητα σου. Δεν θα γίνει γρήγορα, δεν θα γίνει άμεσα, δεν θα γίνει εύκολα, αλλά πίστεψε με , αν κάτι αξίζει να προσπαθήσεις είναι αυτό!


Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το τσιγάρο. Δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου και μου κάνει εντύπωση που γίνεται τόσο λόγος για το πόσο σκληρό είναι να εγκαταλείψει κανείς τη συνήθεια ή την παρέα του τσιγάρου. Κάνοντας μία μικρή μελέτη για τους λόγους που κάνουν αυτό το στόχο για πολλούς ανεπίτευκτο, ανακάλυψα μικρά τρικ που ακολούθησαν πρώην καπνιστές προκειμένου σταματήσουν το κάπνισμα. Ο κάθε ένας είχε να μου πει και από κάτι μικρό που τον βοήθησε να φέρει εις πέρας τον στόχο του. Κάποια από αυτά ήταν γνωστά, κάποια άλλα όχι... Αυτά τα τελευταία λοιπόν τα βρήκα πιο ευρηματικά και σας τα παρουσιάζω... Πίνε συχνά παγωμένο νερό με καλαμάκι Το μυστικό αυτό  μου το είπε μία φίλη που έχει να καπνίσει πάνω από τρία χρόνια. Είχε δοκιμάσει διάφορα, αλλά τίποτα δεν την είχε βοηθήσει μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει αυτό που ένιωθε. Ήθελε να μιμείται την κίνηση του καπνίσματος «σηκώνω ρουφάω αφήνω» χωρίς όμως να κρατάει τσιγάρο. Στην αρχή, τσιμπολογούσε. Όταν συνειδητοποίησε ωστόσο πως έχει βάλει κιλά, έπρεπε να βρει άλλη λύση. Και έτσι σκέφτηκε το νερό με καλαμάκι. Το καλαμάκι τη βοηθάει στο να νιώθει ότι ρουφάει μικρές τζούρες από το τσιγάρο της, ενώ το παγωμένο νερό, λόγω του ότι αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, την έκανε να αισθάνεται χαρά και εφορία. Ταυτόχρονα δεν πάχαινε! Χαρτζιλικώσου Ένας άλλος φίλος, όχι  μόνο κατάφερε να κόψει το τσιγάρο, αλλά έβγαλε και λεφτά! Ταυτόχρονα ήρθε και αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια του τι ποσά ξόδευε για τα τσιγάρα του κάθε φορά. Ο εν λόγω, όταν του ερχόταν η όρεξη για τσιγάρο, αντί να ανάβει ένα, έβαζε σε έναν κουμπάρα, από 3 ευρώ! Έτσι λοιπόν στο τέλος της ημέρας, είχε κερδίσει σε χρήμα όσα τσιγάρα είχε γλιτώσει. Έμεινε άναυδος όταν έσπασε το κουμπαρά του, επειδή αυτός δεν γέμιζε άλλο, από το πόσα χρήματα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέσα σε ένα διάστημα μόλις 15 ημερών. Απομονώσου Ένα κολπάκι που αν ο Έλληνας μπορούσε να σεβαστεί νόμους και συνάνθρωπο , θα ήταν ακόμα πιο εύκολο. Την εν λόγω ιδέα την είχε φίλη μου που ζούσε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, εκεί όπου ο νόμος προβλέπει μαστίγωμα σε όσους δεν τον σεβαστούν. Κάθε φορά λοιπόν που λυσσούσε να ανάψει τσιγάρο, και δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ορμή της, πήγαινε σε χώρους όπου απαγορευόταν το κάπνισμα. Όπως λέει και η ίδια γελώντας πια, σχεδόν 15 χρόνια μετά, είχε περάσει πολλές ώρες σε βιβλιοθήκες, πολυκαταστήματα και σινεμά, σε ανύποπτες ώρες και για ασυνήθιστα μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κόψε τον καφέ Μπορεί να  τρελαίνεσαι και μόνο στη σκέψη ότι μαζί με το τσιγάρο θα πρέπει να κόψεις και τον καφέ, αλλά αυτά τα δύο πάνε μαζί. Και αν σου φαίνεται σκληρό, τουλάχιστον κράτα τον καφέ, αλλά κόψε την καφεΐνη! Αυτή διεγείρει, κινητοποιεί πολλές φορές πειράζει και τα νεύρα τα οποία είναι ούτως ή άλλως κρόσσια για κάποιον που  προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα , οπότε γιατί να τα τσιτώσεις περισσότερο.  Πιες τον χωρίς καφεΐνη, αλλά και χωρίς τσιγάρο!

MORE FROM THEI BELIEVE

MORE To BELIEVE