Κάποτε, ήταν της μόδας, τα κορίτσια στο σχολείο να κρατούν λεύκωμα και προσωπικό ημερολόγιο.
Πλέον αυτή η κοριτσίστικη δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αποτελέσει άριστη ψυχολογική θεραπεία.
Γιατί;
Το γράψιμο ίσως είναι πιο πραγματικό και αποδοτικό και από μία φωτογραφία
Η φωτογραφία καταγράφει την εικόνα της στιγμής, το γράψιμο καταγράφει όμως το συναίσθημα και την ουσία του, με ένα πιο αυθεντικό και βαθύ τρόπο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναζήσουμε ένα σημαντικό γεγονός τόσο στο παρόν όσο και στην αναπόληση του, με την ίδια δύναμη. Ταυτόχρονα όμως ένα κείμενο μας, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το ίδιο γεγονός και πιο αποστασιοποιημένα, άρα και περισσότερο αντικειμενικά σας να είμαστε παρατηρητές και όχι πρωταγωνιστές αυτού.
Το γράψιμο μας φέρνει αντιμέτωπους με τα συναισθήματα μας
Γράφοντας για το τι και πως νιώθουμε κάνουμε ουσιαστικά το αφηρημένο πιο συγκεκριμένο. Πολλές φορές όταν μας ρωτάει κάποιος πως νιώθουμε, δεν μπορούμε να περιγράψουμε με ακρίβεια αυτό που έχουμε μέσα στη ψυχή και στο μυαλό μας. Αντιθέτως όταν καλούμαστε να αποτυπώσουμε στο χαρτί τα συναισθήματα μας αυτά με έναν μαγικό τρόπο ξεδιαλύνουν και ξεκαθαρίζουν μπροστά στα μάτια μας κάτι που μου μας βοηθάει στο να τα αναγνωρίσουμε, να τα επεξεργαστούμε και να τα αποδεχθούμε προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.
Το γράψιμο μας βοηθάει να εκτονωθούμε
Πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί το να θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, αλλά δεν μπορούμε, είτε γιατί δεν γίνεται να εκφραστούμε στον αποδέκτη των συναισθημάτων αυτών, είτε γιατί οι συνθήκες ή ακόμα και ο χαρακτήρας μας, μας υποχρεώνουν να καταπιούμε τα συναισθήματα μας. Συχνά μάλιστα η καταπίεση αυτή, οδηγεί και στη σωματοποίηση των συναισθημάτων , με τον πόνο να εμφανίζεται και να εκφράζεται μέσω του σώματος, και με κάθε τρόπο. Έχει αποδειχθεί από έρευνες που έγιναν πως το γράψιμο σώζει, καθώς μας απελευθερώνει και μας ανακουφίζει ίσως και περισσότερο από το να φωνάζαμε όλα όσα τελικά γράφουμε.
Οδηγίες: Μα δεν ξέρω να γράφω…
Δεν χρειάζεται να μπορεί να γράφει κάποιος σαν συγγραφέας για να κρατά προσωπικό ημερολόγιο. Αρκεί μόνο το να αφήνει τον εαυτό του να εκφραστεί!
Οι ειδικοί μάλιστα προτρέπουν να γράφει κάποιος ακόμα και αν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Για να μπορέσει να δει ένας άνθρωπος τι είναι αυτό που τον χαλάει στη ζωή του, πρέπει να ανακαλύψει πρώτα ποιός είναι και ποια είναι η ζωή του. Και το να καταγράφει κανείς απλά καθημερινά συμβάντα βοηθάει πολύ στα αποκαλυπτήρια.
Τέλος, καλό θα ήταν όταν το γράψιμο πάρει το δρόμο του και λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία, με τον καιρό να εστιάζουμε όλο και περισσότερο στα θετικά συναισθήματα και γεγονότα. Και αυτό γιατί έτσι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην ευτυχία και να εστιάσουμε σε όλα όσα έχουμε και μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις αλλά και στο πως θα προσελκύσουμε όλα εκείνα που επιθυμούμε για να εξελιχθούμε.