Με χειλάκια ή χωρίς, επεξεργασμένη με φίλτρα ή πιο φυσική, μία selfie στο τόσο δεν κάνει κακό.

Αν όμως το προφίλ σας αποτελείται κυρίως  ή αποκλειστικά από φωτογραφίες του εαυτού σας τις οποίες μάλιστα έχετε τραβήξει ο ίδιος, παρουσιάζοντας μία ιδανική εικόνα  σας, αψεγάδιαστη, επιτηδευμένη τέλεια, και άψογα περιποιημένη, τότε ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας ωθεί να θαυμάζετε τόσο τον ίδιο σας τον εαυτό και να το δηλώνετε δημόσια.

Πρόσφατα ο Αμερικανικός Οργανισμός Ψυχιατρικής, σε έρευνα του για λογαριασμό του ιστοχώρου www.lifhack.org ήταν κάθετος και απόλυτα ξεκάθαρος: η εμμονή και ο εθισμός με τις selfie φωτογραφίες έχει τις ρίζες του σε ψυχολογικές παθήσεις. Και αν νομίζετε πως εθισμένος θεωρείται κάποιος που έχει σωρεία από φωτογραφίες κάνετε λάθος, καθώς ο ΑΟΨ θέτει ως όριο εθισμού τις 3 selfie την ημέρα.

Μπορεί  το 3 να  μην ακούγεται ένας μεγάλος ανησυχητικός αριθμός όταν πρόκειται για φωτογραφίες, θα είχατε όμως την ίδια άποψη αν κάνατε βόλτα στο προφίλ κάποιου και συνειδητοποιούσατε πως το μόνο που υπάρχεις τον κόσμο του και στα ενδιαφέρονται του είναι  μόνο ο εαυτός του;

3 selfie  φωτογραφίες την ημέρα είναι πολλές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόση ώρα χρειάζεται κανείς για να προετοιμαστεί προκειμένου να βγάλει αυτές τις φωτογραφίες, πόση ώρα θα απαιτηθεί προκειμένου να καταλήξει στη λήψη που θα κριθεί ως η καταλληλότερη για δημοσίευση και βέβαια πόσος χρόνος θα δαπανηθεί για να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία με φίλτρα ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο πριν την ανάρτηση.

« Έχει τύχει περιστατικό που για δύο φωτογραφίες την ημέρα, ασθενής δαπανούσε 10 με 12 ώρες από το 24άωρο του.» Υπογραμμίζει η Κέτλιν Πάτισον, επικεφαλής της έρευνας ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτει και ποιες παθήσεις/ διαταραχές μπορεί να κρύβονται πίσω από φωτογραφίες με επίκεντρο τον εαυτό μας.

Ναρκισσισμός
Οι άνθρωποι με έντονα στοιχεία ναρκισσισμού, έχουν ανάγκη από θαυμασμό και επιβεβαίωση και μία προσωποκεντρική φωτογραφία είναι το απόλυτο μέσο για να πετύχει κανείς αυτό το σκοπό, μέσα από σχόλια και likes. Όσο πιο στημένη και επεξεργασμένη είναι η φωτογραφία τόσο πιο έντονη είναι η ναρκισσιστική διαταραχή. Το γεγονός ότι ο θαυμασμός  που δημιουργείται γύρω από από τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα είναι πέρα για πέρα εικονικός και παραπλανητικός, λίγο φαίνεται να απασχολεί τους νάρκισσους που το μόνο που τους απασχολεί είναι η επιβεβαίωση και η αναγνώριση από το περιβάλλον τους.

Διαταραχή δυσμορφίας σώματος
Άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή συνήθως ασχολούνται με κάποιο υπαρκτό ή φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνιση τους που κυρίως έχει να κάνει με το δέρμα, τα μαλλιά  ή τη μύτη. Ξοδεύουν ώρες προκειμένου να τα επεξεργαστούν και τα  να συγκρίνουν με τα χαρακτηριστικά άλλων ανθρώπων, ενώ πολλές φορές καταφεύγουν σε παρεμβατικές λύσεις χωρίς να υπάρχει κανέναν λόγος. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι καλό, εκείνοι δεν το αναγνωρίζουν.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η συχνή αυτοπροβολή μέσω selfie συχνά εκφράζει και χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενώ θα περίμενε κανείς πως αν μία καλή φωτογραφία με αρκετά σχόλια θα βοηθούσε κάποιον να πάρει τα πάνω του, συνήθως γίνεται το αντίθετο.

Το πρόσωπο της εικόνας απέχει ακραία από το αληθινό πρόσωπο του φωτογραφιζόμενου με αποτέλεσμα να στήνεται μία πλασματική εικόνα που στην ουσία είναι και αυτή που εισπράττει τα θετικά σχόλια και τον θαυμασμό. Αν  δε, σε περίπτωση που η μη αληθινή αυτή εικόνα δεχτεί αρνητικά σχόλια, τότε αυτό βιώνεται τραυματικά από το άτομο που έχει κάνει τη φωτογραφία και δέχεται την απόρριψη σαν να απευθύνεται αυτή στην αληθινή του φύση. Οι selfie  συχνά έχουν ως βάση την ανασφάλεια και την ανάγκη για αποδοχή αλλά δεν αποτελούν ένα υγιές μέσο για την εξασφάλιση τους.


FITNESS & SPORTS : 26 Jan 2018

Ώξω τα …κακά!

Το έντερο είναι το πλέον σημαντικό όργανο για τη σωστή λειτουργία του ευρύτερου οργανισμού. Είναι ο κεντρικός πυλώνας του οργανικού μας εργοστασίου. Αρκεί να αντιληφθείτε πως μέσα από το παχύ έντερο στη ζωή ενός ανθρώπου περνάνε 100 τόνοι τρόφιμα, 40.000 λίτρα υγρών και μένουν 15 τόνοι τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες πρέπει να αποβάλλονται από το παχύ έντερο ώστε αυτό να παραμένει ζωντανό και καθαρό . Με αυτό τον τρόπο δεν θα κάνουν την εμφάνιση τους παράσιτα από προϊόντα που καταναλώθηκαν πριν από καιρό, ούτε θα δημιουργούνται στα τοιχώματα του βλέννες και μάζες από υπολείμματα. Ένα καθαρό έντερο σημαίνει σωστή λειτουργία του οργανισμού, εσωτερική ηρεμία, καθαρό δέρμα, σωστή αναπνοή, ήσυχος ύπνος, αποτελεσματική απορρόφηση και αφομοίωση των τροφών. Αντιθέτως ένα φορτωμένο έντερο προκαλεί δυσκοιλιότητα, διαβήτη,  μεταβολικό σύνδρομο, δερματοπάθειες, ηπατική και νεφρική νόσο, αδύναμα νύχια και μαλλιά, , καρκίνο Ο πιο γνωστός ιατρικός τρόπος καθαρισμός του εντέρου είναι το κλύσμα. Δεν είναι όμως εύκολο για όλους να πάρουν την απόφαση να το  κάνουν τακτικά , είτε μόνοι είτε με την βοήθεια γιατρού. Αυτό που βοηθάει επίσης είναι η σωστή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, χορταρικά, φρούτα εποχής και ξηρούς καρπούς. Από μόνη της όμως μία ισορροπημένη διατροφή δεν αρκεί. Είναι απαραίτητος και ο εντερικός καθαρισμός, με φυσικά μέσα. Χωρίς λοιπόν να χρειάζεται να έρχεστε σε αμηχανία όταν έχετε ανάγκη να καθαρίσετε το έντερο σας, σας παρουσιάζω εύκολες λύσεις , ώστε να πετύχετε αυτό που  θέλετε χωρίς …την συμμετοχή τρίτων. Ρόφημα από φράουλες και ροδάκινα Βάζετε στο μπλέντερ 7-8 φράουλες και τρία καθαρισμένα από το κουκούτσι ροδάκινα. Τα αραιώνεται με το χυμό από δύο πορτοκάλια και πίνετε το ρόφημα το πρωί, με άδειο στομάχι. Κινέζικη κανέλα Αγαπημένο μπαχαρικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ευρέως γνωστή για το λάδι της, τα άνθη της αλλά και τον καρπό της. Ο πιο βολικός τρόπος να τη χρησιμοποιήσετε είναι σε σκόνη, όπως και την κλασική κανέλα. Μία ωραία λύση είναι να βάζετε λίγη κινέζικη κανέλα σε γιαούρτι για πρωινό. Ψύλλιο Σπουδαίο φυτό. Όταν βάλουμε τους σπόρους του ψύλλιου στο νερό, εκείνο θα το απορροφήσει και θα δημιουργήσει γύρω του μία κολλώδη βλέννα που είναι ιδανική για τον καθαρισμό του εντέρου, και όχι μόνο! Ένα κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα, θα τονώσει τη σχέση σας με την τουαλέτα. Λιναρόσπορος Μπορείτε να τον βάλετε στο γιαούρτι, ή στις σαλάτες, αλλά το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε αλεύρι λιναρόσπορου (μία κουταλιά της σούπας) διαλυμένο σε κεφίρ (100ml). Γευστικά δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά κάνει δουλειά.  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE