Παιδί και μικρόβια: Και όμως μπορούν να είναι φίλοι

Μήπως είστε από εκείνες τις μαμάδες που θέλουν τα πάντα γύρω τους να είναι καθαρά και αποστειρωμένα για να μην έρθουν τα παιδιά τους σε επαφή με τα μικρόβια και αρρωστήσουν;

Αν ναι, τότε ίσως να πρέπει να ρίξετε μία ματιά στα τελευταία πορίσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο site του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Northwestern  σύμφωνα με τα οποία, τα παιδιά εκείνα που κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν εκτεθεί περισσότερο σε μικρόβια που ταυτίζονται με τη φύση και τα ζώα, είχαν μικρότερες πιθανότητες  στη συνέχεια της ζωής τους να εμφανίσουν φλεγμονές  που ταυτίζονται με καρδιακές ασθένειες, διαβήτη, χρόνια νοσήματα αλλά και την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί παρομοίασαν το ανοσοποιητικό σύστημα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο που για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται συνεχή ερεθίσματα. Έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών προκειμένου να ενεργοποιήσει τις ασπίδες του πρέπει να δεχτεί προκλήσεις από μικρόβια.

Δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο ποια μικρόβια μπορούν να φανούν πιο χρήσιμα για τον σκοπό αυτό, ωστόσο οι παιδίατροι ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να …χαλαρώνουν απέναντι στα μικρόβια, συνιστώντας ψυχραιμία στους γονείς των παιδιών των οποίων δεν έχουν να αντιμετωπίσουν αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσες ασθένειες, περιπτώσεις κατά τις οποίες ακολουθούνται ειδικά πρωτόκολλα.


  Σύζυγος, μητέρα, ερωμένη, επαγγελματίας, νοικοκυρά, φίλη, κόρη, αθλήτρια... Αυτούς και άλλους τόσους ρόλους μπορεί να διεκδικεί στην εποχή μας η σύγχρονη μητέρα, και να προσπαθεί μέσα σε μία μέρα να τους χωρέσει όλους. Και στην προσπάθεια της αυτή, ξαφνικά νιώθει εξαντλημένη από το άγχος, την σωματική, ψυχική και πνευματική κούραση, από τον κακό ύπνο, την αίσθηση ότι πνίγεται γιατί δεν της φτάνουν 24 ώρες, ενώ πάσχει από πονοκεφάλους, νευρικότητα, ευαίσθητη ψυχολογία και τσιτωμένα νεύρα, ενώ νιώθει ανήμπορη, ανεπαρκής και συχνά άδεια. Σου θυμίζει κάτι η παραπάνω περιγραφή; Αν ναι, τότε πολύ πιθανόν να φλερτάρεις με το σύνδρομο της Wonder Woman. Μπορεί να σου ακούγεται πολύ δελεαστικό το να παρομοιάζεσαι με μία σούπερ ηρωίδα, αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο στο κόμικ. Στην πραγματική ζωή, εκείνο που συμβαίνει είναι το να υποκύπτουμε συχνά στις απαιτήσεις την καθημερινότητας με τόσο ζήλο και πάθος από φόβο μήπως χαρακτηριστούμε «λίγες» που καταλήγουμε να χάσουμε τον εαυτό μας αλλά και την ομορφιά όλων αυτών των υπέροχων και πολύπλοκων ρόλων που μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα. Τι γίνεται όμως αν όντως πάσχεις από το σύνδρομο της Wonder Woman; Υπάρχει λύση και ευτυχώς θέλει τρόπο και όχι κόπο. Ακολούθησε τα βήματα προσεκτικά: -Βρες καθημερινά λίγο χρόνο για τον εαυτό σου: Μη σε τρομάζει αυτό! Κανείς δεν θα σου ζητήσει το λόγο αν για 20 λεπτά κάθε μέρα απολαμβάνεις το μπάνιο σου και την περιποίηση του εαυτού σου, γνωστοποιώντας σε όλους πως το έχεις απόλυτη ανάγκη ώστε να δεχτείς βοήθεια στο να σου κρατήσει κάποιος το παιδί, ή να έχεις δικαιολογία στο να μην σηκώνεις τα τηλέφωνα. Δεν χρειάζεσαι περισσότερο από λίγα λεπτά ποιοτικού χρόνου αφιερωμένα μόνο σε σένα για να ξανά νιώσεις. -Ζήτα βοήθεια: Δεν είναι κακό αν δεν μπορείς ή δεν προλαβαίνεις να κάνεις τα πάντα εσύ. Αν δεις ότι κουράζεσαι, ότι δεν προλαβαίνεις, ότι πελαγώνεις ή ότι ζορίζεσαι ψυχολογικά και σωματικά, ζήτα βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι απόλυτα. Θες τη μητέρα σου, τον σύντροφο σου, ακόμα και την πεθερά σου; Όποιος και αν είναι αυτός που ξέρεις ότι μπορεί να σου σταθεί, μην ντραπείς να του το δείξεις. -Μίλα: Και αν ο φόρτος σου είναι περισσότερο ψυχολογικός, μίλα. Κάνε ξεκάθαρο το πως νιώθεις σε όλους εκείνους που είναι αποδέκτες της συμπεριφοράς σου αλλά και τις φροντίδας σου, ώστε να ξέρουν ότι έχεις και εσύ τα όρια σου και να δούλεψε από κοινού για να βρείτε λύσεις. -Απλά ΣΤΑΜΑΤΑ: Λίγο πριν κοιμηθείς, κάθε μα κάθε βράδυ, σταμάτα να σκέφτεσαι όλα εκείνα που σε απασχολούν ή σε αγχώνουν. Σταμάτα να γεμίζεις το μυαλό σου με όλα όσα έπρεπε να κάνεις και δεν πρόλαβες ή με όλα όσα επιβάλει το πρόγραμμα σου για την επόμενη μέρα. Άδειασε από όλα το μυαλό σου και συγκεντρώσου στο εδώ και τώρα. Να ξέρεις σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσουν και οι αναπνοές.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE