Προέρχεται από τα κιτάπια της Αγιουβέρδα, ωστόσο κερδίζει ολοένα και περισσότερο τον δυτικό κόσμο, ως μία εξαιρετικά αποδοτική συνταγή για την αποτοξίνωση του οργανισμού, μέσω του σάλιου.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της χαλίτωσης, (κακοσμία στόματος) για να αποδειχθεί στην πορεία πως οι ευεργετικές ιδιότητες του oil pulling, (στα ελληνικά χρησιμοποιείται ο όρος «ελαιοκάθαρση»), αφορούν σε μία γενικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

Πως γίνεται:

Επιλέγεις ένα έλαιο της αρεσκείας σου, αν και το λάδι καρύδας είναι εκείνο που συνιστάται ευρέως και λόγω γεύσης αλλά και λόγω αντισηπτικής ιδιότητας.

Κάθε πρωί, με το που σηκώνεσαι από το κρεβάτι και πριν ακόμα πλύνεις τα δόντια σου, γεμίζεις στο στόμα σου με μία γερή δόση ελαίου, όπως ακριβώς κάνεις και με τα στοματικά διαλλύματα.

Δεν καταπίνεις σε καμία περίπτωση το λάδι, αλλά αντιθέτως προσπαθείς να το κρατήσεις όση περισσότερη ώρα μπορείς μέσα στο στόμα σου, κάνοντας μία καλή πλύση με κινήσεις που μεταφέρουν το λάδι πάνω κάτω, στην στοματική κοιλότητα, μπρος πίσω, χρησιμοποιώντας και τη γλώσσα. Όσο περισσότερο διαρκέσει η πλύση τόσο το καλύτερο, καθώς μέσω του σάλιου που γίνεται ένα με το λάδι, θα απομακρυνθούν τοξίνες, βακτήρια και άλλες ουσίες που προκαλούν στοματικά προβλήματα αλλά και ευαισθησίες στην πέψη και στο έντερο.

Η προτεινόμενη διάρκεια της διαδικασίας είναι το λιγότερο 5 λεπτά, το περισσότερο 20, σε καθημερινή βάση, νωρίς το πρωί, ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας αρκεί να μην έχεις φάει ή πιει τίποτα για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη διαδικασία. Καλό θα ήταν επίσης, για μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της ελαιοκάθαρσης, να μην καταναλώσεις κάτι πόσιμο ή φαγώσιμο.

Πέρα από το λάδι καρύδας, θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει και σησαμέλαιο, ή ελαιόλαδο, με τη διαφορά ότι η γεύση τους είναι πιο πυκνή και δυσάρεστη.


Είναι από τις πιο νόστιμες σούπες, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ελαφριά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και πάνω απ όλα θρεπτική! Ζητήσατε τη συνταγή, και να τη εδώ! Υλικά για τα παγάκια: Γιαούρτι- γάλα Μέσα σε ένα φλιτζάνι αναμειγνύετε λίγο γιαούρτι με λίγο γάλα ώστε να γίνει ένα απαλό μείγμα σαν κρέμα γάλακτος. Το τοποθετείτε μέσα σε παγοκύστη σιλικόνης την οποία και βάζετε στην κατάψυξη. Υλικά για τη σούπα (2 άτομα): 1 κρεμμύδι Μία μικρή γλυκοπατάτα, ή πατάτα λευκή 1/5 κούπα  φουντάκια μπρόκολο 2  κολοκύθακια 2 καρότα 1 σελινόριζα σκόρδο ανάλογα με το γευστικό σας γούστο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Μέσα σε μία κατσαρόλα σοτάρετε σε λίγο λάδι τα λαχανικά για λίγα λεπτά, βάζετε το αλάτι και το πιπέρι και  στη συνέχεια προσθέτετε το νερό μέχρι να τα καλύψετε. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ενώ αν χρειαστεί προσθέστε νερό. ( η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι στο ύψος των λαχανικών και ίσα ίσα να τα καλύπτει.) Ενώ η σούπα βράζει εσείς ετοιμάζετε τα κρουτόν.  Υλικά για τα κρουτόν: 6 φέτες ψωμί του τοστ, της αρεσκείας σας (λευκό, μαύρο, σίκαλης κλπ) Λίγο λάδι Βούτυρο Σκόνη σκόρδου Ρίγανη Εκτέλεση: Κόβετε τις φέτες ψωμιού σε κυβάκια Μέσα σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι, και βούτυρο. Την ποσότητα την ορίζετε εσείς ανάλογα με το πόσο νόστιμα ή στεγνά θέλετε να βγουν τα κρουτόν σας. Συνήθως για τις 6 φέτες 1/5 κουταλιά της σούπας λάδι και 30 γρ βούτυρο είναι αρκετά! Όταν αρχίσουν να καίνε το βούτυρο και το λάδι, βάζετε μέσα στο τηγάνι τα κυβάκια ψωμιού και τα ανακατεύετε καλά ώστε να λαδώσουν όλα. Προσθέστε τη σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη. Ανακατεύετε τα κυβάκια έως ότου πάρουν υγρασία από το λάδι και το βούτυρο αλλά και ένα χρυσαφί χρώμα. Προτιμήστε μία ξύλινη κουτάλα γιατί με το κανονικό κουτάλι μπορεί να χαλάσει το σχήμα του ψωμιού και να διαλυθεί. Όταν τα κυβάκια ψωμιού πάρουν χρώμα, τα βγάζετε από το τηγάνι  τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί, και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο για να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 25- 30 λεπτά. Μην ξεχνάτε μία στο τόσο να τα ανακατεύετε ώστε να “πάρουν” απ όλες τις πλευρές. Όσο τα  κρουτόν σας είναι στο φούρνο, επιστρέφετε στη σούπα. Εφόσον τα λαχανικά έχουν μαλακώσει είναι έτοιμα για να γίνουν βελουτέ. Αφαιρείτε τη σελινόριζα, και βάζετε μέσα στην κατσαρόλα το τρίμερ σε μέτρια ένταση. “Περνάτε” τα λαχανικά έως ότου πολτοποιηθούν τελείως χωρίς να βρίσκετε πλέον μέσα κομμάτια. Αν θέλετε την υφή πιο βελουτέ μπορείτε να προσθέσετε λίγη καλά τριμμένη παρμεζάνα, αν τη θέλετε πιο αραιή προσθέτετε λίγο  ζεστό νερό. Η σούπα σας είναι έτοιμη. Αν τα κρουτόν σαν επίσης έχουν ψηθεί, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για κάποια λεπτά. Αν τα βάλετε στη σούπα ζεστά θα διαλυθούν. Όταν είστε έτοιμη να σερβίρετε, βάζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, προσθέστε στο κέντρο ένα παγάκι από γιαούρτι και γάλα, τα κρουτόν, λίγο λάδι τρούφας εφόσον σας αρέσει, και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα! Καλή όρεξη!  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE