Σε μία κοινωνία όπου η εικόνα έχει τον πρώτο ρόλο, και με μία νοοτροπία που αντιμετωπίζει ρατσιστικά οτιδήποτε παρεκκλίνει από το προβαλλόμενο, έρχεται μία νέα έρευνα να δώσει τροφή για σκέψη. Η έρευνα μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Βοστόνης, στις ΗΠΑ, χώρα με τεράστιο ποσοστό παχυσαρκίας, εν μέσω μίας καλά ενορχηστρωμένης προσπάθειας να μεταλλάξει τον τρόπο ζωής των Αμερικανών, σε πιο αθλητικό και πιο υγιεινό.

Η έρευνα ωστόσο ήταν καταπέλτης, καθώς θέλει τις γυναίκες που συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος στην περιφέρεια, στους γλουτούς και στα κάτω άκρα, να γεννούν πιο δυνατά μωρά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Ο Κέλερ Γχράμιν, επικεφαλής της έρευνας, έχει το λόγο:

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά, και η υψηλή χοληστερίνη, είναι παθήσεις που εντοπίζονται κυρίως σε γυναίκες που παρουσιάζουν σώμα «βατράχου». Δηλαδή, συγκεντρώνουν το λίπος τους γύρω από τη κοιλιά, κάτι που δεν φαίνεται να επιβαρύνει τις γυναίκες που συγκεντρώνουν το λίπος από τη μέση και κάτω. Τώρα, τα τελευταία νέα έρχονται να δώσουν ακόμα έναν λόγο χαράς για όσες παρουσιάζουν εκεί το τοπικό τους πάχος, καθώς μπορούμε πλέον και επίσημα να ανακοινώσουμε πως οι γυναίκες με περιφέρεια, γλουτούς και οπίσθια, γεννούν πιο υγιή και έξυπνα παιδιά. Και αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο. Το λίπος που υπάρχει σε αυτά τα σημεία του σώματος είναι το βασικό συστατικό που διαμορφώνει το γάλα με το οποίο η μητέρα θηλάζει το παιδί της, επίσης εξαιρετικά λιπαρό, και θρεπτικό. Ως γνωστό το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του βρέφους ακριβώς επειδή ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των δραστηριοτήτων του. Όταν το γάλα αυτό περιέχει ακόμα περισσότερα λιπαρά χάρη στο λίπος της μητέρας που προέρχεται από το προαναφερόμενα σημεία, κανείς μπορεί εύκολα να καταλάβει πως οι «γεμάτες» γυναίκες στα κάτω άκρα έχουν σοβαρό λόγο για να είναι χαρούμενες.»

Η μελέτη ωστόσο ολοκληρώνεται τονίζοντας πως ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, επειδή μιλάμε για λιποαποθήκες, κάτι που σημαίνει πως το λίπος στα επίμαχα σημεία, δύσκολα θα εξαλειφθεί, οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν ούτως ή άλλως τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής που ακολουθούν, μίας και δεν πρόκειται να ξεφορτωθούν ποτέ και οριστικά το τοπικό τους πάχος. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό της φύσης τους και καλό θα ήταν να μην το μετατρέψουν ως άλλοθι για κακή διατροφή με υπερβολές.


Ποιος να το περίμενε, πως τελικά μία μητέρα και σύζυγος δεν θα έβαζε τα παιδιά της πρώτα στη λίστα με τους παράγοντες που τους προκαλούν άγχος. Έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία, σε περίπου 7.000 γυναίκες σε γάμο με παιδιά, έδειξε ενδιαφέροντα στοιχεία για το ποιος τελικά πρέπει να έχει τη φωλιά του λερωμένη. Το 46% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα βαθμολόγησαν με ένα ωραιότατο 8,5 στα 10 τους ίδιους τους συζύγους τους, ως υπαίτιους για το άγχος που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση κατατάσσοντας τους πρώτους στην λίστα με τους στρεσογόνους παράγοντες . Ο δεύτερος λόγος που αγχώνονται είναι ο χρόνος, καθώς πιστεύουν πως δεν τους είναι αρκετός μέσα σε μία μέρα για να κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν, αλλά και γι αυτό, κατηγορούν τους άνδρες τους που δεν τις βοηθούν τόσο όσο θα ήθελαν. Η έρευνα βέβαια σε αυτό πετάει το μπαλάκι και στις γυναίκες καθώς υποστηρίζει πως οι περισσότεροι άνδρες έχουν την πρόθεση και την θέληση να βοηθήσουν τις γυναίκες τους, απλά εκείνες δεν τους εμπιστεύονται τόσο ώστε να τους παραχωρήσουν χώρο για δράση. Ειδικά όταν πρόκειται για δουλειές που έχουν να κάνουν με τα παιδιά Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το παράπονο αυτό που εξέφρασαν μέσω της έρευνας οι γυναίκες δεν είναι λόγος που θα τις οδηγούσε στο διαζύγιο αλλά το θεωρούν περισσότερο μία άτυπη “γκρίνια” που ωστόσο αποκαλύπτει πολλά για το τι γίνεται μέσα σε μία οικογένεια. Προτείνει δε στις γυναίκες να αφήνουν στους άνδρες τους περισσότερα περιθώρια πρωτοβουλίας, αλλά να τους μιλάνε κιόλας ανοιχτά για όλα όσα τις προβληματίζουν ενώ συμβουλεύει τους άνδρες να δηλώσουν διαθεσιμότητα ακόμα και για δουλειές που θεωρούνται κατ΄εξοχήν γυναικείας ως μία ένδειξη καλής θελήσεως.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE