Είναι πλέον επίσημο και φέρει και την υπογραφή της επιστημονικής κοινότητας πως για τις διατροφικές συνήθεις των παιδιών ευθύνονται οι μητέρες τους και κατά κύριο λόγο το τι έτρωγαν εκείνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Αν θέλετε δηλαδή το παιδί σας να τρώει λαχανικά και φρούτα καλό θα ήταν να τρώτε καρότα και μπρόκολα από την αρχή κιόλας της κύησης.

Μία μελέτη που έγινε στο Ινστιτούτο Μόνελ, έβαλε δύο ομάδες εγκυμονουσών σε μία απλή διαδικασία.

Η μεν πρώτη ομάδα έπαιρνε κάψουλες σκόρδου για λίγο καιρό, η δεύτερη έπαιρνε κάψουλες ζάχαρης. Λίγες μέρες μετά, πήραν από τις γυναίκες δείγμα υγρού από και ζήτησαν από απλό κόσμο, εθελοντές, να προσπαθήσουν να καταλάβουν μέσω της οσμής, τι κάψουλα είχε πάρει η κάθε γυναίκα. Και τα κατάφεραν μία χαρά καθώς οι εθελοντές βρήκαν στο 100% ποιες γυναίκες είχαν πάρει κάψουλες σκόρδου και ποιες κάψουλες ζάχαρης.

Δεδομένου πως τα μωρά αποκτούν μνήμη γεύσης και οσμής από τη μήτρα κιόλας, γίνεται κατανοητό πως ουσιαστικά εκπαιδεύονται για το τι να τρώτε από τη γέννηση τους και μετά.

Και αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί, έχει και συνέχεια.

Ζητήθηκε από υποψήφιες μητέρες να πίνουν για 3 εβδομάδες, χυμό καρότου, κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Τα μωρά που είχαν μάθει τη γεύση και τη μυρωδιά του καρότου, ήταν πολύ πιο δεκτικά σε αυτά, όταν χρειάστηκε κάποιους μήνες μετά τη γέννηση τους, να εντάξουν το λαχανικό στη διατροφή τους, σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν αποκτήσει οικειότητα με το καρότο, από τη μήτρα. Την ίδια ώρα , τα μωρά οι μαμάδες των οποίων έτρωγαν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και ζάχαρη, έδειξαν ξεκάθαρη τάση για junk food μπαίνοντας σιγά σιγά σε πρόγραμμα στερεάς τροφής.

Αν δεν θέλετε λοιπόν το παιδί σας να αποκτήσει παραξενιές στο φαγητό, τότε φροντίστε και εσείς να του προσφέρετε ποικιλία γεύσεων και επιλογών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γνωρίζοντας του πριν ακόμα γεννηθεί, όλα εκείνα τα φαγητά που θα θέλατε και εσείς να τρώει για το δικό του καλό.


  Πριν λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο του Northwestern έφερε στη δημοσιότητα μία έρευνα μέσω του ηλεκτρονικού περιοδικού Nature Neuroscience που ισχυρίζεται πως τελικά το ένστικτο μας δουλεύει και πως πολύ σπάνια κάνει λάθος. Ο επικεφαλής δε, Κεν Πέλλερ, καθηγητής ψυχολογίας, τεκμηριώνει το πόρισμα αυτό λέγοντας πως οι αποφάσεις που παίρνονται βάσει ενστίκτου και διαίσθησης σπάνια βγαίνουν λανθασμένες και αυτό γιατί το ένστικτο αλλά και αυτό που εμείς αποκαλούμε διαίσθηση, βασίζεται κυρίως σε υποσυνείδητες αναμνήσεις. Αυτές οι αναμνήσεις που ωστόσο δεν μπορούν να ανακληθούν στο συνειδητό, είναι και εκείνες που αποτελούν την εσωτερική μας γνώση για κάτι, που ενδεχομένως μας οδηγεί και στο να πάρουμε αποφάσεις. Συχνά, όμως μπερδεύουμε τα συναισθήματα που έχουν προκληθεί από μία δυσάρεστη εμπειρία που πλέον είναι ανάμνηση, ή με τον φόβο και την ανασφάλεια που έχουμε μέσα σας, και τα μεταφράζουμε ως ένστικτο. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και δυστυχώς μας θολώνει από το να δούμε και να εκτιμήσουμε καθαρά καταστάσεις. Η διαφορά του φόβου με το ένστικτο έγκειται στο ότι το ένστικτο για κάτι, ακόμα και αν περάσει καιρός, εξακολουθεί να ισχύει για εμάς τους ίδιους άσχετα με το αν τελικά το ακολουθήσαμε ή όχι. Δεν διαψεύδεται ποτέ, και παραμένει μέσα μας ως μία ανεξήγητη γνώση για κάτι. Αντιθέτως ο φόβος, κάποια στιγμή αποκαλύπτεται και στα δικά μας μάτια και φαίνεται ξεκάθαρα πως τελικά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία επίκτητη ανασφάλεια. Ο καθηγητής μάλιστα κλείνει τονίζοντας πως όλοι μας θα έπρεπε να δείχνουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο ένστικτο μας και να καλλιεργούμε τη διαίσθηση μας καθώς αυτά μπορούν να μας αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία τόσο για το παρελθόν μας, αλλά να μας αποκαλύψουν και απαντήσεις σε ζητήματα που μας απασχολούν στο παρόν.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE