Μπορεί να μην είναι πλέον στη ζωή, αλλά η Bramble ένα blue merle κόλεϊ, από το Ηνωμένο Βασίλειο, έζησε μία πολύ όμορφη και υγιεινή ζωή, φτάνοντας τα 27 χρόνια ζωής!

Πρόκειται για ηλικία ρεκόρ, και γι αυτό μάλιστα μπήκε στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες, ως ο γηραιότερος σκύλος, κάτι που η ιδιοκτήτρια του, Αν Χέριτειζ , πιστεύει πως οφείλεται στο ότι ο καλός της φίλος τρέφονταν αποκλειστικά χορτοφαγικά!

«Καθότι είμαι και εγώ υποστηρίκτρια της βίγκαν διατροφής, είχα μυήσει και το σκύλο μου σε ένα διατροφικό πρόγραμμα χωρίς κρέας. Το αγαπημένο μου τετράποδο έτρωγε μία φορά την ημέρα, μόνο άμυλο και πουρέ λαχανικών, ενώ φρόντιζα να την γυμνάζω τακτικά με μεγάλους ποδαρόδρομους.»

Η Αν είχε δεχτεί αρετές φορές σκληρή κριτική για την τακτική της αυτή, ωστόσο η ίδια υποστηρίζει πως ο σκύλοι δεν είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα ζώα και αυτό έχει φανεί και από την ιστορία που από μόνη της κάλεσε στις δύσκολες εποχές, να προσαρμόσει τις διατροφικές συνήθεις των σκύλων, σε αυτές των ανθρώπων, κάτι που ενισχύεται και από τα αποτελέσματα πληθώρας ερευνών που δείχνουν πως τα γονίδια των σκύλων τους επιτρέπουν να τρέφονται με αμυλούχες τροφές.

Η βιομηχανία σκυλοτροφής μάλιστα έχει φροντίσει να εντάξει στην αγορά της και βίγκαν τροφές σκύλων και γάτων, ενώ οι κτηνίατροι συχνά ενημερώνουν τους νέους ιδιοκτήτες πως μπορούν να κάνουν μία βίγκαν διατροφή στο ζωάκι τους, αν το επιθυμούν, χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία του ζώου.

Το γλυκύτατο κόλεϊ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, από γηρατειά, μην έχοντας το παραμικρό σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η ζωή της Bramble υπολογίζοντας την ηλικία της σε «ανθρώπινα» χρόνια, έφτασε τα…189!


Θα έχεις ακούσει σίγουρα πως η ευτυχία είναι επιλογή. Τα λόγια τα μεγάλα και τα λόγια του αέρα, έχουν ένα κοινό: Είναι εύκολα για όλους. Στην πράξη όμως, τι και πως πρέπει να επιλέξεις. Και εδώ έρχεται το “απλό είναι και το πιο ωραίο”. Επιγραμματικά και χωρίς πολλά λόγια, μπες στη διαδικασία να αποβάλεις από τη ζωή σου όλα όσα αναγράφονται παρακάτω. Χωρίς πολλά γιατί, χωρίς επεξηγήσεις. Και θα δεις πως αν κάθε μέρα περνάει έχοντας αφήσει έξω από τη ζωή σου, όσο το δυνατόν περισσότερα από τη λίστα που έρχεται, θα δεις πως τελικά είναι πολύ πιο εύκολο απ όσο φανταζόσουν, το να είσαι καλά! Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους. Κανείς μας δεν έχει ανάγκη από καθημερινό δηλητήριο. Το δύσκολο σε αυτό είναι να τους καταλάβεις και να τους ξεσκεπάσεις. Σταμάτα να αναμασάς τα λάθη του παρελθόντος. Τόσο ήξερες, τόσο έκανες, τόσο μπορούσες. Σήμερα είσαι ένας άλλος άνθρωπος και ίσως γι \'αυτό και μπορείς να βλέπεις τα λάθη του χθες. Αν ήσουν όπως τότε πάλι τα ίδια θα έκανες. Πάρε το μάθημα σου και απελευθερώσου από τις τύψεις. Μην επιζητάς να είσαι πάντα σωστός. Γιατί κάποια στιγμή θα καταπιέσεις τόσο τις ανάγκες σου που το ξέσπασμα σου θα είναι σαρωτικό. Εξάλλου ποιος είναι πάντα σωστός γύρω μας. Απελευθερώσου από την αυτολύπηση. Λυπάσαι τον εαυτό σου; Δεν υπάρχει κάτι πιο λυπηρό από αυτό, και σημαίνει πως δεν έχεις ιδέα για το ποιά είναι η αξία σου! Μην επικρίνεις συνέχεια τον εαυτό σου! Η επίκριση σου είναι αυτή η μόνιμη φωνή μέσα σου που σε μειώνει και σε κάνει να νιώθεις πάντα λίγος, πάντα λάθος, πάντα ανεπαρκής. Αυτή η φωνή είναι δική σου, είσαι εσύ. Μην προσπαθείς να εντυπωσιάζεις πάντα τους άλλους. Αυτό σημαίνει πως εξαρτάσαι από την άποψη τους και τη γνώμη τους, και ένας άνθρωπος σκλάβος στην έγκριση των άλλων δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένος. Μην βάζεις όρια στα όνειρα σου και τα πιστεύω σου. Αν περιορίζεις εσύ τον εαυτό σου, πως περιμένεις να ανοίξει ο κόσμος μπροστά σου. Είσαι το μόνο εμπόδιο σε όλα αυτά που θέλεις να πετύχεις. Μην απαιτείς να είσαι σε όλους αρεστός. Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Ό,τι και αν κάνεις, όσο και αν προσπαθήσεις, να ξέρεις ένα μόνο πράγμα: Ποτέ δεν θα αρέσεις σε όλους. Κόψε το κουτσομπολιό. Ξέρω είναι ωραίο το άθλημα, αλλά όσο ασχολείσαι με τους άλλους να ξέρεις τρέχεις από τον ίδιο σου τον εαυτό. Όπως επίσης να ξέρεις πως αυτά που λες εσύ για άλλους, λένε περισσότερα για σένα, παρά για τους άλλους. Μην ανησυχείς για το μέλλον. Το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα. Το μόνο που υπάρχει είναι το παρόν. Όσο φοβάσαι για το μέλλον, θα είναι σαν να πληρώνεις προκαταβολικά για κάτι που ίσως και να μην αγοράσεις ποτέ.

MORE FROM THEΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

MORE To BELIEVE