Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία όλων εκείνων που όταν βλέπουν  μία φωτογραφία τους όλο κάτι δεν τους αρέσει, ντρέπονται, έως και δεν θέλουν να δει κανείς άλλος τη συγκεκριμένη φωτό, τότε αποτελείτε μέρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού ανά τον κόσμο!

Και αυτό που σας συμβαίνει όχι μόνο δεν είναι παράλογο αλλά έχει αποτελέσει και αντικείμενο μελέτης από την ψυχολογία.

Συγκεκριμένα το 1960 ο ψυχολόγος Robert Zajonc , καθηγητής τότε στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ, επεσήμανε πρώτος πως συχνά οι άνθρωποι μισούν να βλέπουν τον εαυτό τους στις φωτογραφίες και γι αυτό μάλιστα κατηγόρησε τους …. καθρέφτες! Ή μάλλον καλύτερα, την εξοικείωση που μας παρέχει ο καθρέφτης με μία συγκεκριμένη εικόνα της αντανάκλασης μας.

Τη θεωρία αυτή προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω το 1977 οι ψυχολόγοι Theodore Mitta, Marshall Demer και Geffrey Knight που επέλεξαν την απέχθεια των ανθρώπων για το είδωλο τους στις φωτογραφίες, ως αντικείμενο της έρευνας τους.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς επιβεβαίωσαν τον Zajonc, ως προς το ότι η επαναλαμβανόμενη εικόνα που αποκτά ο καθένας μας όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη, δημιουργεί μία οικειότητα με αυτό το είδωλο που αν δούμε τον εαυτό μας διαφορετικό, δεν θα μας αρέσει. Ακριβώς αυτό συμβαίνει όταν βλέπουμε φωτογραφίες μας. Ενδεχομένως η εικόνα που αντικρίζουμε να μην έχει να κάνει σε τίποτα με το είδωλο μας όταν το βλέπουμε στον καθρέφτη και αυτό άλλους τους δυσαρεστεί, ή τους τρομοκρατεί, ή τους απογοητεύει.

Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως αυτό είναι μία ατομική εμπειρία, που σημαίνει πως το βλέπετε μόνο εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Οι άλλοι δεν σας βλέπουν έτσι, γιατί απλά η εικόνα που έχουν για εσάς δεν είναι μόνο μία, όπως η εικόνα που έχετε εσείς για τον εαυτό σας μέσω του καθρέφτη.

Για να δείτε πόσο απλό είναι αυτό που διαβάζετε εδώ, απλά κοιτάξτε μία φωτογραφία ενός φίλου, την οποίο ο ίδιος μισεί αλλά εσείς βρίσκετε ωραία! Πρόκειται για ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, με τη διαφορά ότι την ατομική αυτή εμπειρία τη ζει ο φίλος σας.

Επομένως μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας όταν βλέπετε μία φωτογραφία σας, εμπιστευτείτε λίγο περισσότερο τους άλλους, αρκεί να ξέρετε πως πρόκειται για πρόσωπα που θέλουν το καλό σας.

 


Έχεις γνωρίσει κάποιον που σου έχει πάρει το μυαλό , σου έχει πάρει και τη καρδιά. Είναι όμως κάτι  που σου έχει ξανά συμβεί στο παρελθόν καταλήγοντας όμως  ότι θησαυρός ήταν άνθρακας.  Αν φοβάσαι πως ίσως είσαι πάλι μπροστά σε μία ίδια περίπτωση, ή αν πιστεύεις ότι επιτέλους έχεις βρει τον έναν και μοναδικό, παρακάτω ακολουθούν 7 χαρακτηριστικά ενός άνδρα που πραγματικά έχει σκοπό να δεσμευτεί μαζί σου καθώς έχει χαρακτηριστικά αρσενικού παλαιάς κοπής. Θέλει ΚΑΙ συναισθηματική δέσμευση Το μεγαλύτερο παράπονο από τις γυναίκες προς τους άνδρες είναι πως οι τελευταίοι συχνά θέλουν μόνο …σεξ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θέλουν και κάτι παραπάνω. Ο άνδρας που είναι συναισθηματικά διαθέσιμος το δείχνει. Θέλει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας σου, θέλει να ξέρει τι κάνεις και πως περνάς τη μέρα σου, πως είσαι στη δουλειά σου, έχει ανάγκη να ακούσει τη φωνή σου ακόμα και αν δεν έχει τίποτα να σου πει. Θέλει να περνάει χρόνο με σένα είτε στο σπίτι, είτε έξω για φαγητό, για σινεμά και για άλλες δραστηριότητες που δεν προμηνύουν ή δεν ακολουθούν το σεξ. Είναι γενικά εκεί, ακόμα και αν δεν περιμένει ή δεν προβλέπεται να περάσει μαζί σου ακόμα μία καυτή νύχτα.  Έχει μιλήσει για σένα Και έχει μιλήσει για σένα τόσο σε φίλους και γνωστούς όσο και στην οικογένεια του ακόμα και αν δεν τους έχεις γνωρίσει. Έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει στο περιβάλλον του την ύπαρξη σου, την γνωριμία σας, και έχει μιλήσει για σένα παρουσιάζοντας σε ως «κοπέλα του». Το μόνο που απομένει είναι απλά όλοι αυτοί να σε γνωρίσουν από κοντά. Δεν έχει μυστικά Που σημαίνει πως δεν σου έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να νιώσεις ότι κάτι σου κρύβει. Δεν δέχεται ύποπτα μηνύματα και τηλεφωνήματα, δεν εξαφανίζεται για ώρες χωρίς να ξέρεις που είναι, δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής προβάλλοντάς σου δικαιολογίες που δεν βγάζουν νόημα. Και εσύ μέσα σου ξέρεις, πως είναι ειλικρινής, όχι γιατί έτσι θέλεις να πιστέψεις, αλλά γιατί εμείς οι γυναίκες πώς να το κάνουμε έχουμε ένα ένστικτο που μας μιλάει όταν κάτι δεν πάει καλά. Είσαι η προτεραιότητα του και φαίνεται Όταν είσαι η προτεραιότητα  κάποιου αυτό φαίνεται με πράξεις και βιώνεται με συναισθήματα απόλυτης ασφάλειας. Ο άνδρας που σε βάζει πάνω απ όλα θέλει να είναι μαζί  σου με κάθε ευκαιρία, χωρίς κανέναν όρο, ενδιαφέρεται για τις επιθυμίες σου, γνωρίζει τις  προτιμήσεις σου, και  προλαβαίνει τις ανάγκες σου. Βρίσκει πάντα χρόνο για σένα, είτε για να σε δει είτε για να σε ακούσει ακόμα και τις πιο πολυάσχολες μέρες του.  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE