Κάτι έχει αλλάξει στη διάθεση, στο σώμα σου. Δεν ξέρεις τι όμως… Έχεις νεύρα, δεν σου αρέσει τίποτα, χάνεις τον ύπνο σου.

Μήπως έχει έρθει ο καιρός να τσεκάρεις λίγο τις ορμόνες σου;

Πολλές φορές όταν κάτι συμβαίνει και αλλάζουν τα δεδομένα μας, είτε ψυχολογικά είτε σωματικά, αναζητάμε τα αίτια στην ευρέως γνωστή παθολογία.

Υπάρχουν όμως και πιο καλά κρυμμένα μυστικά τα οποία και ευθύνονται για τη συμπεριφορά μας και τη διάθεση μας. Όπως οι ορμόνες.

Ικανές να μας τρελάνουν αν δεν είναι ισορροπημένες, να τι προκαλούν και πως χτυπούν τον κώδωνα σε όποιον πρέπει να τις ρυθμίσει.

Προβλήματα στον ύπνο
Αν έχετε δει αλλαγές στον ύπνο σας, (δεν κοιμάστε εύκολα, ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, κοιμάστε λιγότερο) τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο των μη ισορροπημένων ορμονών. Για τις γυναίκες στην περίπτωση αυτή η προγεστερόνη μπορεί να έχει πέσει, ενώ στους άνδρες το προβλήματα εστιάζεται στην τεστοστερόνη.

Το καλό με τις ορμόνες είναι πως έρχονται και πάλι στα σωστά επίπεδα με λίγη βοήθεια.

Πεσμένη λίμπιντο
Η μειωμένη όρεξη για σεξ, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ορμονικού προβλήματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, με τη διαφορά ότι οι άνδρες θα πρέπει να ασχοληθούν με τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους ενώ οι γυναίκες με τα οιστρογόνα τους.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που οι γυναίκες κυρίως,  χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη σεξουαλική επαφή μετά τα 50, όταν και οι ορμόνες τους υφίστανται δραματική αλλαγή.

Ασθενής μνήμη
Είστε από εκείνους που γενικά έχουν καλή μνήμη αλά τελευταία δεν θυμούνται που έβαλαν τα κλειδιά τους ή αν έκλεισαν το μάτι στην κουζίνα;

Η μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης, ή  τα πεσμένα οιστρογόνα είναι ικανά να προκαλέσουν εξασθένιση της μνήμης ακόμα και προβλήματα στην κρίση μας.

Από την άλλη, η κορτιζόλη, όταν παράγεται σε μεγαλύτερες  ποσότητες, και διαρκώς, κάτι που συμβαίνει συχνά λόγω άγχους, μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών αλλά και άλλα προβλήματα που επίσης δεν θα ήθελες να αντιμετωπίσεις.

Προβλήματα στην πέψη
Τα χαμηλά επίπεδα της κορτιζόλης, για ακόμα μια φορά, ευθύνονται και για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Για το ίδιο σύνδρομο ευθύνονται και τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης που ευθύνεται επίσης και για την πεσμένη διάθεση ή την κακή ψυχολογία, καθώς η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως η ουσία της χαράς.

Αλλαγές στη διάθεση
Οιστρογόνα, προγεστερόνη, σεροτονίνη (όπως είπαμε και παραπάνω) είναι εκείνες οι ορμόνες που ευθύνονται περισσότερο για το αν είστε μία στα πάνω σας μία στα κάτω σας, ή για το αν βλέπετε τα πάντα γύρω σας άσπρα ή μαύρα.

Όταν όλες οι παραπάνω ουσίες είναι καλά και σωστά ρυθμισμένες, είσαι και εσύ!

Αυξομειώσεις βάρους
Τα πεσμένα επίπεδα προγεστερόνης και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να κάνουν μία γυναίκα να βάλει ξαφνικά βάρος, ενώ στους άνδρες συμβαίνει το ίδιο όταν τα οιστρογόνα τους είναι τσιμπημένα.

Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, οι άνδρες θα πρέπει να κοιτάξουν την ελλιπή τεστοστερόνη τους ενώ οι γυναίκες  πρέπει να εξετάσουν συνδυαστικά περισσότερες από μία ορμόνες αλλά και τον θυροειδή.

Η θεραπεία για τη σωστή ρύθμιση των ορμονών μπορεί να επιβάλει σε κάποιον ένα προσεγμένο πρόγραμμα διατροφής αλλά να τον οδηγήσει και σε γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής του με την άσκηση να κατέχει πρωταρχικό ρόλο. Μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητη αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο γιατρός σας μετά από ενδελεχή έλεγχο.


Όλες τις  γυναίκες μας απασχολεί πολύ η περιποίηση του προσώπου μας και συχνά πιστεύουμε πως όσα περισσότερα ή όσα ακριβότερα κάνουμε για την επιδερμίδα μας τόσο το καλύτερο! Δεν είναι πάντα έτσι! Υπάρχουν κάποια βήματα φροντίδας που πολλές ακολουθούν, αν όμως είχαν μία επαγγελματική συμβουλή, από έναν κλινικό δερματολόγο, ίσως τελικά να μην τα επέλεγαν. Να λοιπόν ένας πιστοποιημένος ειδικός τι δεν θα σας συνιστούσε ποτέ: Χημικά πίλινγκ κατ\' οίκον Προωθούνται πολύ από την τηλεόραση και το διαδίκτυο αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα δοκιμάζουμε σπίτι μόνες καθώς ένας ειδικός θα μπορούσε να τα κάνει σωστά και με ασφάλεια. Τα χημικά πίλινγκ είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο δερματολογικό ιατρείο με ερεθισμούς έως και εγκαύματα από τη μη σωστή εφαρμογή τους. Θα ήταν καλύτερα λοιπόν να επιλέξετε ένα ινστιτούτο προκειμένου να κάνετε χημικό πίλινγκ παρά να το επιχειρήσετε μόνη. Θα σας κοστίσει ίσως και πιο φθηνά καθώς η αγορά τσιμπάει τις τιμές για τα κατ΄ οικον προϊόντα. Σφουγγαράκια για το πρόσωπο Είναι ένα αξεσουάρ που πολλές πιστεύουν πως θα τους χρησιμεύσει καθώς θα βοηθήσει για έναν βαθύτερο καθαρισμό στους πόρους του δέρματος. Λανθασμένα όμως υπάρχει αυτή η πεποίθηση καθώς τα σφουγγαράκια πλυσίματος δεν είναι και τόσο αθώα. Εκτός του ότι μπορεί να ερεθίσουν την ακμή σε περίπτωση που υπάρχει και να δημιουργήσουν μέχρι και πληγές στο δέρμα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για μόλυνση από τη μη τήρηση κανόνων υγιεινής όσον αφορά στον καθαρισμό τους. Τα σφουγγαράκια μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό «σπιτι» για μικρόβια  και βακτήρια ικανά να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στο δέρμα μας. Αποξεστικό scrub Οι περισσότερες γυναίκες που καταφεύγουν σε τέτοια προϊόντα είναι συνήθως γυναίκες που έχουν πρόβλημα με την ακμή τους, και δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως καλλυντικά όπως τα αποξεστικά scrub όχι μόνο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά «κλείνουν» και τους πόρους του δέρματος ενισχύοντας το σμήγμα και τα μαύρα στίγματα. Προϊόντα με κολλαγόνο Εδώ οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα μίας παραπληροφόρησης σχετικά με το κολλαγόνο και κατά πόσο αυτό μπορεί να αντικατασταθεί όταν οργανισμός κατεβάσει τις μηχανές. Το κολλαγόνο, μειώνεται στον οργανισμό από την ηλικία των 25 και μετά και όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο παράγεται. Δυστυχώς όμως πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέσα από τις κρέμες ούτε και μέσω κάποιας άλλης μορφής καλλυντικού, και το κολλαγόνο είναι αυτό που ουσιαστικά εξασφαλίζει την ελαστικότητα και τη νιότη στο δέρμα. Αν υπήρχαν καλλυντικά ικανά να δράσουν όπως το κολλαγόνο, τότε θα είχε ανακαλυφθεί το ελιξίριο της νιότης. Οι ειδικοί επιμένουν πως προϊόντα με κολλαγόνο δεν είναι παρά ένα καλό μάρκετινγκ γύρω από αυτό που πρέπει να έχουν ανάγκη να αγοράσουν οι γυναίκες.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE