Αγαπημένες μανούλες, ακόμα μία φορά συνειδητοποιώ πως μέσα από αυτές τις γραμμές ερχόμαστε πιο κοντά γινόμαστε μία μεγάλη παρέα, όπου μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες, γνώμες και απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό ειδικό έχει γίνει ακόμα πιο έντονο, από τότε που έφερα και εγώ στον κόσμο την Αλεξάνδρα και με έβαλε σε ένα μεγάλο κλαμπ, αυτό των μαμάδων, όπου είτε προϋπήρχατε πολλές από εσάς, είτε μπήκατε και εσείς με τον ερχομό του δικού σας μωρού!

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχομαι στα social media σε σχετικά με το μωρό, τη φροντίδα του και την καθημερινότητα μας, έχει να κάνει με το φαγητό! Κάποιες με ρωτάτε αν δίνω κρέας στο μωρό, γνωρίζοντας πως εγώ είμαι vegetarian, ή αν θα το μυήσω σε μία διατροφή απαλλαγμένη από ζωικά προϊόντα. Άλλες πάλι θέλετε να μάθετε πως καταφέρνω να θηλάζω ενώ εργάζομαι, και αναρωτιέστε πότε σκέφτομαι να ολοκληρώσω το ταξίδι του θηλασμού!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Η Άλεξ είναι ήδη 5 μηνών και κάτι, και η αλήθεια είναι πως έχω αρχίσει να έχω δυσκολίες στο θηλασμό, καθώς πλέον εργάζομαι καθημερινά, που σημαίνει πως κάποιες ώρες λείπω από το σπίτι.

Εδώ έχουμε τις εξής δύο επιλογές: Είτε αφήνω γάλα με θήλαστρο, είτε ακολουθώ το πρωτόκολλο του φρούτου – λαχανικού, και τις δίνω ανάμεσα στους θηλασμούς και δύο αντίστοιχα γεύματα.

Ευτυχώς ο παιδίατρος μας, είναι ένας πολύ …cool γιατρός και ενώ το παγκόσμιο πρωτόκολλο διατροφής βρεφών λέει πως τα φρούτα και τα λαχανικά μπαίνουν στο πρόγραμμα από τον 6ο μήνα και μετά, εκείνος ακολουθεί τη νέα τάση της επιστημονικής κοινότητας που δίνει το πράσινο φως για την εισαγωγή του φρούτου και κάποιων λαχανικών από τον 4ο μήνα και μετά, αν και εφόσον το μωράκι νιώθει και είναι έτοιμο να τα δεχτεί.

Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό!

Όταν κλείσαμε τον 4ο μήνα δοκίμασα την πρώτη φρουτόκρεμα. Είχα τη δυνατότητα να επιλέξω τρία φρούτα, κατά προτίμηση εποχής, με βασικό φρούτο το μήλο, κατά προτίμηση επίσης, βιολογικής παραγωγής.

Αρχικά έκανα τον συνδυασμό μήλο, μπανάνα, νεκταρίνι.

Η πρώτη αντίδραση ήταν θεαματική! Το μωρό έδινε να απολαμβάνει το γεύμα του και να μην βλέπει την ώρα να αδειάσει το πιάτο!

Με τον καιρό όμως πειραματίστηκα και με άλλα φρούτα γιατί ανακάλυψα πως η μπανάνα λίγο την … στουμπώνει! Και τελικά μετά από δοκιμές κατέληξα στον συνδυασμό μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνο, που την ξετρελαίνει!

Οι «δυσκολίες» που μπορεί να συναντήσεις δοκιμάζοντας τα πρώτα γεύματα τροφής με το μωρό, είναι ο χρόνος προσαρμογής του μωρού με το κουτάλι, η δυσκοιλιότητα, και ο μικρός χαμός που γίνεται από λεκέδες ,ΠΑΝΤΟΥ!

Βέβαια και εδώ έχω βρει την ιδανική φόρμουλα.

Όταν έρχεται η ώρα του γεύματος, γδύνω το μπεμπίνι, ώστε να μην λερώσει τα ρουχαλάκια της και αρχίζω το τάισμα. Έχω δίπλα μου πάντα, ένα πακέτο μωρομάντιλα. Από αυτά που χρησιμοποιώ και στην αλλαγή της πάνας, ή όταν είμαι έξω για να καθαρίσω τα χεράκια του μωρού αλλά και να την ανανεώσω δροσίζοντας το προσωπάκι της.

Να κάνω εδώ μία παρένθεση και να πως αρχικά ήμουν πολύ δύσπιστη με τα μωρομάντιλα καθώς φοβόμουν μήπως έχουν οινόπνευμα και προκαλέσουν ερεθισμούς στο βρεφικό δερματάκι. Άργησα να τα εμπιστευτώ και η αλήθεια είναι πως κάποια που δοκίμασα δεν με ικανοποίησαν. Βρήκα πάλι τη λύση στα μωρομάντιλα που βρήκα στα lidl. Μετά τον ενθουσιασμό μου από τις πάνες, είπα να δοκιμάσω και τα μωρομάντιλα lupilu!

Εκτός του ότι το άρωμα τους ήταν το ωραιότερο που έχω συναντήσει, η συσκευασία της επίσης βοηθάει στην οικονομία ( βασικό) γιατί τραβάς ένα, και βγαίνει ένα! ( Μου έχει τύχει να τραβάω ένα και να βγαίνει όλο περιεχόμενο). Επίσης δεν προκαλούν ερεθισμούς , ενώ θα την πω την αμαρτία μου, μερικές φορές τα χρησιμοποιώ και εγώ για να αφαιρώ το μακιγιάζ όταν δεν έχω χρόνο να κάνω την κανονική «ιεροτελεστία» demake up.

Με τα μωρομάντιλα λοιπόν αυτά, καθαρίζω το μουτράκι όταν η κατάσταση ξεφεύγει, και συνεχίζω ακάθεκτη. Το δικό μου μωρό, δεν αντέχει καθόλου μα καθόλου την σκληρή υφή της χαρτοπετσέτας, γι’ αυτό και σκέφτηκα τα υγρά μωρομάντιλα.

Επιστρέφω στα της διατροφής, περνώντας στη κρέμα λαχανικών.

Εκεί ο συνδυασμός που ακολουθώ είναι «καρότο-κολοκύθι-πατάτα» με λίγο λαδάκι. Νόοοοοοστιμμμμοοοο! Η αναλογία είναι περισσότερο κολοκύθι, λιγότερη πατάτα και λίγο λιγότερο καρότο( επειδή είναι σκληρό θέλει παραπάνω βράσιμο αλλιώς στο μπλέντερ θα αφήσει κομμάτια. ) Ένα άλλο μυστικό που ανακάλυψα επίσης, είναι πως τα λαχανικά πρέπει να τα πολτοποιούμε ενώ είναι ακόμα ζεστά γιατί αν παγώσουν σκληραίνουν και αφήνουν κομμάτια.

Το καρότο και η πατάτα ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν μία πρόσκαιρη δυσκοιλιότητα , και επειδή εμείς το πάθαμε αυτό δοκιμάσαμε για λίγες μέρες και το μπρόκολο, το οποίο αποκατέστησε το πρόβλημα, ενώ είναι και πάααρα πολύ θρεπτικό.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσουμε και το κρέας. Γιατί ναι, θα δώσω στο παιδί μου κρέας. Το ότι εγώ έχω επιλέξει να κάνω μία διατροφή απαλλαγμένη από κρέας και ζωικά προϊόντα, δεν σημαίνει πως θα το επιβάλλω στο παιδί μου. Το παιδί μου θα τρώει κανονικά τα πάντα, και με τον καιρό θα διαμορφώσει μόνο του άποψη, ώστε να αποφασίσει εκείνο μεγαλώνοντας τι θέλει και τι δεν θέλει να τρώει. Σίγουρα πάντως στο σπίτι μας θα δει πως κυριαρχεί τόσο η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα, όσο και η αγάπη προς σε πιο εναλλακτικούς και υγιεινούς τρόπους διατροφής.

Τέλος, όσον αφορά στο θηλασμό, έχοντας ξεπεράσει το αρχικό μου πλάνο που ήταν οι 4 μήνες αποκλειστικού θηλασμού , που το κατάφερα, βάζω στόχο να φτάσω τους έξι μήνες και στη συνέχεια να μειώσω σε δύο γεύματα γάλακτος τη μέρα, ένα το πρωί, και ένα το βράδυ. Έως τότε, όπως και μέχρι σήμερα, θα κάνω τα πάντα, με το ρολόι στο χέρι και όχι πιο μακριά από ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από το μωρό μου!

Αλλά μίας και είμαστε όλες μία παρέα, να κάνω και γω μία ερώτηση; Κορίτσια, πως κόβετε ο θηλασμός;

Περιμένω τις απόψεις σας!
#lidlhellas  #sponsored

 


Μία απαλή κρέμα λεμονιού για όσους λατρεύουν την ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση της, είτε πάνω σε ψωμί και μπισκότα, είτε ως συνοδευτικό σε κάποιο επιδόρπιο της αρεσκείας σας, όπως κέικ και τάρτες. Υλικά: 3 λεμόνια 100γρ ζάχαρη 2 αυγά 50γρ βούτυρο, μαλακό αλλά όχι λιωμένο Εκτέλεση: Σε  « μπάνιο Μαρία» βράζετε μέσα σε ένα μπολ,  σε μέτρια φωτιά το το  χυμό, τη σάρκα αλλά και τις φλούδες από τα λεμόνια. Προσθέτετε τη ζάχαρη και περιμένετε έως ότου διαλυθεί καλά. Στη συνέχεια στραγγίζετε ώστε να αφαιρέσετε υπολείμματα από τη σάρκα των λεμονιών ενώ αφαιρείτε και τις φλούδες μέσα από το μπολ. Ό,τι απομείνει, δηλαδή ο χυμός και η λιωμένη ζάχαρη, το μεταφέρετε και πάλι στο μπολ . Προσοχή μπορεί να καίει πολύ από τη βράση! Επόμενο βήμα είναι τα αυγά! Τα προσθέτετε μέσα στο χυμό και τη ζάχαρη, ενώ τα χτυπάτε με σύρμα. Πρέπει να ανακατεύετε αργά αλλά σταθερά, καθώς η θερμοκρασία του μπολ ουσιαστικά θα ψήσει τα αυγά, γι αυτό και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο ανακάτεμα. Το μείγμα θα αρχίσει σιγά σιγά να δένει, αλλά εσείς δεν θα σταματήσετε να ανακατεύεται έως ότου πάρει μία απαλή και βελούδινη υφή, χωρίς κομμάτια, που θα γλιστράει όμορφα πάνω στο σύρμα. Όταν το μείγμα δέσει αρκετά αφήστε το στην άκρη έως ότου να κρυώσει τελείως.  Αμέσως μετά ανακατέψτε μέσα στο μείγμα και το βούτυρο το οποίο υπενθυμίζουμε δεν πρέπει να είναι λιωμένο, αλλά πολύ μαλακό. Για να μην σας κάνει το βούτυρο «κομματάκι» προσθέστε λίγη λίγη την ποσότητα μ έσα στο μείγμα. Όταν ολοκληρώσετε και αυτή τη διαδικασία, τοποθετείστε τη κρέμα μέσα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το να δέσει καλά πριν το απολαύσετε!  

MORE FROM THEI BELIEVE

MORE To BELIEVE