Έχεις κάνει το πρόγραμμα της διατροφής σου σωστά, έχεις γυμναστεί όπως πάντα, αλλά τόσο η εικόνα του σώματος σου, όσο και η αίσθηση που έχεις γι αυτό, δεν σε ικανοποιεί. Και ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι, αυτό σε απογοητεύει. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Κατακράτηση υγρών. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ανεβαίνουν τα κιλά στη ζυγαριά χωρίς να έχεις φάει, ο βασικός λόγος για τον οποίο νιώθεις πρησμένη σε μπράτσα και πόδια, ο βασικός λόγος για τον οποίο βλέπεις και νιώθεις την κοιλιά σου χαλαρή και πλαδαρή ( σε περίπτωση που γυμνάζεσαι)
Οι αιτίες για την κατακράτηση υγρών είναι αρκετές και κάποιες από αυτές μπορεί να αποτελούν είτε σύμπτωμα είτε αποτέλεσμα κάποιας ελαφριάς ή και σοβαρής ασθένειας, γι αυτό και καλό  θα ήταν όταν παρατηρείτε εκτεταμένη κατακράτηση να πηγαίνετε στο γιατρό για ένα τσεκ απ.
Αν όλα είναι καλά με την υγεία σας και εξακολουθείτε να κρατάτε υγρά , τότε να τα πιθανότερα σενάρια

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Λίγες μέρες πριν από την περίοδο κάθε μήνα, πολλά σώματα κρατάνε υγρά, στο πλαίσιο των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Καλό είναι, μια εβδομάδα πριν την περίοδο , εφόσον έχετε σταθερό κύκλο και μπορείτε να το προβλέψετε, να ελαττώσετε το αλάτι στη διατροφή σας και να αυξήσετε τα τρόφιμα και τα φρούτα που είναι πλούσια σε κάλλιο.

Αφυδάτωση
Ο οργανισμός έχει ανάγκη από νερό και πάντα βρίσκει τον τρόπο να διατηρεί τα απαραίτητα επίπεδα, είτε του δίνετε περισσότερο είτε λιγότερο νερό. Αν ο οργανισμός σας έχει τα σωστά υγρά τότε θα αποβάλει τα περίσσια μέσω των ούρων. Αν όμως στερείται τότε θα φροντίσει να κατακρατήσει νερό για να έχει αποθέματα. Από αυτό και  μόνο γίνεται κατανοητό πως πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό! Ειδικά όταν έχουμε κατακράτηση, γιατί αυτό από μόνο του μπορεί να υποδηλώνει αφυδάτωση!

Παραπάνω αλάτι στο φαγητό
Το αλάτι είναι απαραίτητο  στον οργανισμό  όχι όμως σε υπερβολική δόση γιατί τότε είναι  που οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο σώμα. Το υψηλό νάτριο κρατάει δέσμιο το νερό, είτε το παίρνουμε ατόφιο ως αλάτι στο φαγητό είτε καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε νάτριο. Και επειδή το αλάτι είναι απαραίτητο δεν πρέπει να το αποβάλουμε τελείως από τη διατροφή μας, αλλά να το ρυθμίσουμε ώστε να καταναλώνεται στις σωστές δόσεις ή σε μειωμένες όταν το σώμα μας κρατάει νερό

Ξενύχτι και αλκοόλ
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά παρά μόνο ότι όταν ξενυχτάμε και έχουνε καταναλώσει και αλκοόλ, τότε ένα μόνο πράγμα μπορεί να συμβεί. Να ξυπνήσουμε την άλλη μέρα το πρωί πρησμένες και με έντονη δυσφορία. Η κατακράτηση υγρών σε περίπτωση ξενυχτιού είναι  δεδομένη. Γι αυτό την επομένη μέρα καλό θα ήτα α κάνουμε έναν καλό ύπνο και να πιούμε πολύ πολύ νερό για αποτοξίνωση από το αλκοόλ.

Άγχος
Το άγχος κλασικά συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις λίστες όλων των δεινών που πλήττουν το σώμα και τον οργανισμό μας. Το έχουμε ξαναπεί και σε πάλα άρθρα, άγχος ίσον κορτιζόλη και κορτιζόλη ίσον κατακράτηση υγρών.

Πέρα από αυτές τις αιτίες που είναι καμουφλαρισμένες υπάρχουν και άλλοι πιο ενδεικτικοί λόγοι όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η χρήση φαρμάκων, οι κάποιες νεφρικές ή καρδιακές παθήσεις που επίσης οδηγούν σε κατακράτηση υγρών.


Η στοματική υγιεινή είναι ό,τι πιο σημαντικό, ειδικά αν κάποιος λάβει σοβαρά και τα τελευταία ιατρικά πορίσματα που συνδέουν την υγεία του στόματος με την υγεία του υπόλοιπου σώματος, καθώς  πολλές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, άνοια και εγκεφαλικά επεισόδια συνδέονται άρρηκτα με την κατάσταση των δοντιών μας. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι έρευνες που δίνουν ανησυχητικά στοιχεία γύρω από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδοντόκρεμας, ενοχοποιώντας πολλά από αυτά, ενώ την ίδια ώρα δεν είναι και λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν όποια μορφή ενόχλησης και δυσανεξίας στα προϊόντα εμπορίου. Ήρθε η στιγμή τους. Οι ανάγκες της εποχής για επιστροφή σε οτιδήποτε φυσικό και φυτικό, ξέθαψε από το συρτάρι συνταγές για οδοντόκρεμες, χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Και πρωταγωνιστής σε αυτό, είναι το λάδι καρύδας. Σε προηγούμενα άρθρα σας έχω επισημάνει ξανά την αγάπη μου για το συγκεκριμένο έλαιο, εξαιτίας των εξαιρετικών ιδιοτήτων του. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για την περιποίηση των μαλλιών, των νυχιών, αλλά τώρα και των δοντιών. Το έλαιο καρύδας, φημίζεται για την αντιβακτηριακή του δράση, και αυτό είναι που το κάνει το απόλυτο όπλο για τη στοματική υγεία. Επειδή ακριβώς έχει τη δυνατότητα να σκοτώνει όλα εκείνα τα επικίνδυνα βακτήρια που δημιουργούνται στην στοματική κοιλότητα, ενδείκνυται είτε για οδοντόκρεμα, είτε και για στοματικό διάλυμα. Στην δεύτερη περίπτωση το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε στο στόμα μας μία κουταλιά λάδι καρύδας. ( Στην υγρή του και όχι την στέρεη μορφή του) . Το κρατάτε από 5 έως 20 λεπτά, με άδειο στομάχι. Αυτό θα εξοντώσει όλα τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητα, αλλά και όλα εκείνα που δημιουργούνται στο στομάχι και στον οισοφάγο. Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε οδοντόκρεμα με έλαιο καρύδας θα χρειαστείτε τα εξής: ½ κούπα λάδι καρύδας 2-3 κουταλιές της σούπας σόδα μαγειρικής 15-30 σταγόνες μέντας, ή όπου άλλου αιθέριου αρωματικού ελαίου σας αρέσει Τα αναμιγνύετε καλά, και στη συνέχεια μπορείτε να στερεοποιήσετε την υγρή μορφή του λαδιού , απλά βάζοντας το στο ψυγείο. Την κρέμα που θα δημιουργηθεί μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς και μία απλή οδοντόκρεμα εμπορίου.

MORE FROM THEFitness & Sports

MORE To BELIEVE