ΕΥ ΖΗΝ : 15 Dec 2017

Κάψ’ το και αλλιώς

Είτε στην εκκλησία, είτε στο σπίτι, είναι ένα θυμιατό που είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και όχι μόνο.

Πιστεύεται ότι βοηθάει στην εκκαθάριση της ατμόσφαιρας από την αρνητική ενέργεια, ενώ βοηθάει και τους νεκρούς να μεταβούν ευκολότερα στην άλλη ζωή.

Το λιβάνι, είναι από τους πλέον σημαντικούς πρωταγωνιστές της αρωματοθεραπείας, που αν και κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως σημείο των καιρών, και ξενοφερμένη μόδα, εκείνη αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης και αυτό, είναι αυταπόδεικτο.

Αρκεί μία βόλτα, στο σούρουπο , την ώρα που τα νυχτολούλουδα “ανοίγουν” και απελευθερώνουν όλο το αμάλγαμα των αρωμάτων τους, ή ένας περίπατος τα ανοιξιάτικα πρωινά, όπου η φύση “μυρίζει καλοκαίρι” όπως λέει ο λαός μας, εθιμοτυπικά.

Η αρωματοθεραπεία, έχει στόχο να διεγείρει αισθήσεις ή να χαλαρώσει τον οργανισμό, μέσα από τις μυρωδιές των φυτών, των βοτάνων και των ελαίων, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει την ατμόσφαιρα από όλα τα αρνητικά κύματα.

Πέρα από το λιβάνι που σε εμάς, είναι γνωστό, υπάρχουν και άλλα φυτά, ή βότανα, η καύση των οποίων μπορεί να αποφέρει στο χώρο και στο μυαλό το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς ωστόσο την για μερικούς από εμάς, δυσβάσταχτη μυρωδιά του λιβανιού.

Αν αναζητάτε λοιπόν εναλλακτικές,  να τι άλλο θα μπορούσατε να κάψετε:

Αρτεμίσια: Όχι και τόσο διαδεδομένη, τα φύλλα της ωστόσο έχουν τη φήμη πως όταν καούν εξαγνίζουν το χώρο, ενώ η μυρωδιά του, πριν τον ύπνο, “καθαρίζει” τα όνειρα.
Μύρο: Γνωστό και από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι το λάτρευαν καθώς με μύρο έραναν τα νεκρά σώματα. Στις μέρες μας, τα φύλλα μύρου χρησιμοποιούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ή όταν κάποιος θέλει να χαλαρώσει το μυαλό και να φωτίσει το πνεύμα.
Λεβάντα: Η μυρωδιά της είναι αγαπητή από πολλούς. Όταν όμως κάποιος μετατρέψει την αποξηραμένη λεβάντα σε θυμιατό, μπορεί να αποκτήσει έναν μεγάλο σύμμαχο κατά της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του άγχους και της θλίψης.
Τριαντάφυλλο: Δεν είναι όμορφο μόνο φρέσκο, και δροσερό, αλλά και όταν καίγεται σε αποξηραμένη μορφή. Πέρα του ότι συμβάλει στο να δημιουργηθεί μία άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα, το αποξηραμένο τριαντάφυλλο, όταν καίγεται , μπορεί να προσελκύσει την αγάπη. Δεν είναι τυχαίο, πως το έλαιο του το αγαπούσαν οι Σμυρνιές και το φορούσαν όταν ήθελαν να βρουν γαμπρό.
Άρκευθος: Ένα φυτό, για τους περισσότερους άγνωστο, αλλά τόσο μα τόσο θεραπευτικό. Αν νιώθεται τις δυνάμεις σας να  σας εγκαταλείπουν και το σώμα σας εξουθενωμένο, οργανώστε όμορφα το χώρο σας και κάψτε λίγο άρκευθο. Η μυρωδιά του, θα σας κάνει να πιστεύετε πως το σπίτι σας έχει μετατραπεί σε πολυτελές σπα… Απολαύστε το.

* Όλα τα παραπάνω φυτά και βότανα, καθώς και πληθώρα άλλων, μπορείτε να βρείτε σε αντίστοιχα μαγαζιά. Μία βόλτα στην Πλάκα, θα σας μεταφέρει σε έναν απίστευτο και ατέλευτο κόσμο, μυρωδιών και αρωμάτων από βότανα φυτά και μπαχαρικά. Αφεθείτε και βρείτε αυτό που  σας ταιριάζει.


Αυτό δεν είναι τίτλος, κυρίες και κύριοι, αυτό είναι συμπέρασμα. Πρόκειται για το πόρισμα στο οποίο κατέληξε το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association) που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών, με εισηγήτρια την καθηγήτρια ψυχολογίας Μπέλα Νε Πάολο. Η ίδια εμπνευσμένη από το στερεότυπο που θέλει τους παντρεμένους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, αλλά και ενοχλημένη από τον κοινωνικό στιγματισμό των ανθρώπων που επιλέγουν μία πιο μοναχική πορεία στη ζωή, αποφάσισε να κάνει τη μελέτη της και να δει ποιοι τελικά είναι στ΄αλήθεια πιο ευτυχισμένοι; Οι ελεύθεροι ή οι παντρεμένοι. Και οι πρώτοι, κέρδισαν στα σημεία! Η Ντε Πάολο μέσα από μία εμπεριστατωμένη έρευνα, αν και η ίδια είναι 28 χρόνια παντρεμένη, κατάφερε να συγκρίνει τη ζωή και το προφίλ 22 ανθρώπων που μετρούσαν περισσότερα από 8 χρόνια γάμου, με εκείνα 22 ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) που όχι μόνο δεν είχαν παντρευτεί αλλά είχαν αποχή από μακροχρόνιες σχέσεις για περισσότερα από 3 χρόνια. Και να που κατέληξε: Οι singles  είναι πολύ πιο αποφασιστικοί. Παίρνουν περισσότερα ρίσκο στη ζωή τους κάτι που τους οδηγεί σε πιο πλούσιες και αναζωογονητικές εμπειρίες που βοηθούν με τη σειρά τους στην ευτυχία και την καλοπέραση. Οι  singles εκτιμούν περισσότερο την εργασία τους. Λόγω του ότι δεν έχουν υποχρεώσεις που να τους πνίγουν, όπως το να ταΐσουν οικογένεια και παιδιά, έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν θέσεις εργασίας, και να μην συμβιβάζονται σε πόστα που δεν τους ικανοποιούν μόνο και μόνο για να πάρουν έναν μισθό. Οι singles είναι εξαιρετικά αυτόνομοι, και αυτή η αυτονομία τους τους επιτρέπει να βιώνουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι Singles  διατηρούν καλύτερες και πιο στενές σχέσεις με το ευρύτερο οικογενειακό, φιλικό αλλά και επαγγελματικό περιβάλλον τους, καθώς οι παντρεμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε παρεξηγήσεις αλλά και πιο απασχολημένοι με τις υποχρεώσεις τους. Οι singles είναι πιο πιστοί στις αποφάσεις τους και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι νιώθουν υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό τους. Τέλος οι singles  έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους που τους επιτρέπει να κάνουν μία πιο αυθεντικοί και αληθινή ζωή. Μάλιστα οι Ντε Πάολο συνέκρινε και τα  στοιχεία  του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, που θέλει τους ελεύθερους να αυξάνονται με τα χρόνια, και μάλιστα συνειδητά. Συγκεκριμένα το 2015 οι ανύπαντροι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 16,2 εκατομμύρια ενώ το 2002  ήταν 12.5 , ενώ το ποσοστό των παντρεμένων παραμένει σταθερό με τους έγγαμους να είναι 23.7 εκατομμύρια το 2015 έναντι 23 εκ. το 2002.  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE