cook it : 04 Mar 2019

Και VEGAN και brownies!

Παρακάτω ακολουθεί μία vegan, gluten free συνταγή για το πιο αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων! Χωρίς ζάχαρη, αυγά, γάλα, και λιπαρά, θα τα φτιάξετε και σας εγγυώμαι πως δεν θα φάτε μόνο ένα! Κατάλληλο για τα μικρά παιδιά, αλλά και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και σέβονται τα ζώα και το περιβάλλον.

Υλικά :

2 κούπες χουρμάδες, αλεσμένο καλά στο μπλέντερ, σε δυνατή ταχύτητα. Να προσέξετε να είναι φρέσκοι οι χουρμάδες σας ώστε να είναι μαλακοί, αλλιώς θα πρέπει να τους μουλιάσετε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά! Κατά προτίμηση πάρτε βασιλικούς χουρμάδες, που είναι πιο ζουμεροί.

¼ της κούπας ζεστό νερό

½ κούπας φυστικοβούτυρο με αλάτι, αν το πάρετε χωρίς αλάτι, τότε προσθέστε εσείς μία πρέζα. Προτιμήστε όμως να είναι αλατισμένο από το εμπόριο το φυστικοβούτυρο σας, και χωρίς “κομματάκια” μέσα αλλά σε κρεμώδη υφή.

2 κς λάδι καρύδας

1/3 κούπας κακάο χωρίς ζάχαρη

1/3 κούπας τσιπς σοκολάτας χωρίς αυγά και γάλα. Κυκλοφορούν στην αγορά. Προτιμήστε σκούρα σοκολάτα.

½ κούπας καρύδια σπασμένα στο χέρι

      Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς

Αφού έχετε χτυπήσει καλά στο μπλέντερ τους χουρμάδες σας, ( εννοείται έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια πριν) προσθέστε το ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά έως ότου το μείγμα σας γίνει μία “πάστα” ρευστή και κολλώδης.

Στη συνέχεια προσθέστε στο μείγμα το φυστικοβούτυρο, το λάδι καρύδας και το κακάο και ανακατέψτε καλά . Το μείγμα πρέπει να παραμείνει κολλώδες. Στο τέλος προσθέστε τα τσιπς σοκολάτας και τα καρύδια και ανακατέψτε να πάνε παντού.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα σκεύος για brownies ή σε θήκη για cup cakes . Ψήστε για 15 λεπτά στους 180 και μετά αφήστε να κρυώσει το μείγμα μέσα στο σκεύος για άλλα 10 λεπτά.

Όταν το αφαιρέσετε από το σκεύος το γλυκό, πριν το κόψετε αφήστε να περάσουν ακόμα 20 λεπτά.

Διατηρείται εκτός ψυγείο για 3 μέρες και εντός για το διπλάσιο χρόνο.

 


Πληθώρα άρθρων δημοσιεύονται συνεχώς ανά τον κόσμο για τα οφέλη από την κατανάλωση σκόρδου. Σπάνια όμως θα βρεθεί κάποιος να υπογραμμίσει και τα αρνητικά που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση του φυτού αυτού! Χωρίς να σημαίνει πως θα πρέπει κάποιος να περιορίσει την κατανάλωση του, καλό θα ήταν να γνωρίζει τι μπορεί να σημαίνει η ανεξέλεγκτη χρήση του. Ηπατική Βλάβη Το σκόρδο, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες είναι πιθανό να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα βλάπτοντας το συκώτι. Ναυτία, εμετός, διάρροια, καούρα Όταν έχουμε άδειο στομάχι καλό θα ήταν να αποφεύγεται το σκόρδο σε οποιαδήποτε μορφή του, είναι φρέσκο, είτε σε μορφή ελαίου, ή εκχυλίσματος καθώς μπορεί να προκαλέσει όλα τα παραπάνω συν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άσχημη μυρωδιά σώματος Η κοσμία του στόματος είναι γνωστή παρενέργεια της κατανάλωσης σκόρδου αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως πέρα από άσχημη αναπνοή μπορεί κανείς από το σκόρδο να αποκτήσει γενικότερα άσχημη οσμή στο σώμα του και στον ιδρώτα του, κάτι που σίγουρα κανείς μας δεν επιθυμεί. Αιμορραγία Αν το σκόρδο καταναλωθεί από ανθρώπους που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, σε περίπτωση αιμορραγίας, υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί επιδείνωση της, γι αυτό το λόγο συνήθως οι γιατροί συνιστούν τη διακοπή της κατανάλωσης σκόρδου, γύρω στις 15 μέρες πριν από προγραμματισμένο χειρουργείο. Θολή όραση Για τους ίδιους λόγους που η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου προκαλεί επιδείνωση της αιμορραγίας, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί και ύφαιμα. Μία πάθηση στα μάτια που προκαλεί αιμορραγία στο κενό μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας. Ημικρανίες Επιστήμονες έχουν ταυτίσει τη κατανάλωση σκόρδου με την ενεργοποίηση και διέγερση του τριδύμου, ενός σημαντικού νεύρου που απελευθερώνει νευροπεπτίδια στη μεμβράνη που καλύπτει τον εγκέφαλο προκαλώντας πονοκέφαλο. Κολπική μόλυνση Όταν έχει εντοπιστεί κολπική μόλυνση καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση σκόρδου καθώς λόγω του ερεθισμού των ευαίσθητων ιστών του κόλπου, είναι πιθανό να επιδεινωθεί η μόλυνση.

MORE FROM THECook It

MORE To BELIEVE