Κάποια δικαιολογημένα προκαλούν φόβο, άλλα φέρουν την ρετσινιά από κάποια ταινία ή μύθο που τα έβαλε στο στόχαστρο. Κανένα όμως από τα ζώα που ακολουθούν δεν έχει γεννηθεί για να απειλεί τον άνθρωπο. Κανένα από αυτά δεν ενδιαφέρεται για το ανθρώπινο είδος, και αν έχουν καταγραφεί στην ιστορία της ύπαρξης τους επιθέσεις προς εμάς, είναι γιατί εμείς βρεθήκαμε στο διάβα τους, παραβιάζοντας σοβαρούς κανόνες της δικής μας ασφάλειας. Όπως και να έχει, να η λίστα με τα ζώα που προκαλούν τον μεγαλύτερο φόβο στον άνθρωπο.

Ποντίκια
Οι περισσότεροι δεν τα φοβούνται αλλά τα σιχαίνονται. Πρόκειται για ένα πραγματικά βρωμικό ζώο που μπορεί να μεταφέρει πληθώρα  μικροβίων και να μεταδώσει ασθένειες, ωστόσο το ότι ο πληθυσμός τους είναι ανεξέλεγκτος σημαίνει πολλά. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ποντίκια είναι περισσότερα από τους ανθρώπους πάνω τον πλανήτη, και αυτό γιατί η συνεισφορά τους στο οικοσύστημα είναι σημαντική.

Αράχνες
Άλλοι τις έχουν κατοικίδια, είτε σε γυάλα είτε στις γωνίες του ταβανιού λόγω  βρόμας, άλλοι παθαίνουν πανικό μόνο και μόνο στη  θέα τους. Οι αράχνες πρωταγωνιστούν και σε δική τους ολάκερη φοβία, την “αραχνοφοβία” από τις πιο αναγνωρισμένε μορφές φοβίας για τους ανθρώπους. Οι ψυχολόγοι σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, ταυτίζουν την αρχανοφοβία με τον φόβο για τη μητέρα, εγώ πάλι που έχω αραχνοφοβία, την αποδίδω στα σιχαμερά πόδια της που συχνά έχουν και τρίχες, αλλά και στο πόσο ανατριχιαστικές είναι και οι κινήσεις που κάνει. Στην πραγματικότητα ένα μόνο είδος είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η μαύρη χήρα. Αν και πάλι το δηλητήριο της δεν μπορεί να σκοτώσει έναν υγιή άνθρωπο.

Νυχτερίδες
Ζώο ασχημούλικο που έχει ταυτιστεί με την τρομακτική ζωή σε στοιχειωμένα κάστρα, με μάγισσες και τρόμο . Οι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν πως αν είχαμε γνώση στο πόσο συμβάλουν οι νυχτερίδες την ισορροπία στο οικοσύστημα μας, περισσότερο θα έπρεπε να δείχνουμε σεβασμό παρά φόβο για τα πλάσματα αυτά. Αν επεξεργαστείς τα χαρακτηριστικά τους, είναι από αστεία έως και λίγο αηδιαστικούλια σίγουρα όμως δεν είναι απειλητικά για τον άνθρωπο.

Αλιγάτορας
Τρομάζει  και λογικό είναι αλλά δεν πρόκειται να σου επιτεθεί αν δεν βρεθείς στο περιβάλλον του. Δυνατό ζώο, με περίπου 80 δόντια όχι όμως και τόσο αιχμηρά, κάνει ζημιά από την δύναμη με την οποία φυλακίζει στο στόμα του το θήραμα του. Έχεις ελπίδα να του ξεφύγεις αν το χτυπήσεις στα μάτια  και στην άκρη της μύτης του, αλλά κατά βάση, ο άνθρωπος σκοτώνει πολλούς περισσότερους αλιγάτορες για ζώνες παπούτσια και τσάντες απ ότι σκοτώνουν αυτά τα ζωντανά εμάς, μία στο τόσο, αλλά στο πολύ τόσο, αν και εφόσον βρεθούμε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Καρχαρίας
Το πιο παρεξηγημένο  ζώο στον πλανήτη. Ένα υπέροχο πλάσμα που δεν έχει αλλοιώσει το DNA όσα εκατομμύρια χρόνια και αν έχουν περάσει.
Οι καρχαρίες έχουν στοχοποιηθεί από τις περίφημες ταινίες του Σπίλμπεργκ και από τις αμέτρητες άλλες Β ταινίες που κάθε καλοκαίρι θέλουν έναν λευκό να τρώει καμιά 50ριά άτομα σε μία παραλία.
Από τα άπειρα είδη του καρχαρία, τρία είναι τα πιο επικίνδυνα. Ο τίγρης , ο ταυροκαρχαρίας και ο λευκός. Δεν τους νοιάζει όμως το ανθρώπινο κρέας. Κάθε χρόνο γίνονται σε όλο τον πλανήτη από 7 έως 12 επιθέσεις καρχαρία σε  άνθρωπο, και από αυτές θανάσιμη καταγράφεται η μία επίθεσης κάθε δύο με τρία χρόνια.  Την ίδια στιγμή 11.000 καρχαρίες σκοτώνονται κάθε ένα λεπτό από τον άνθρωπο , για το πτερύγιο του που γίνεται σούπα, αλλά και για το λίπος στο δέρμα του. Ο λευκός είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Συχνά , σε χώρες όπως η Αφρική και η Αυστραλία, οι καρχαρίες κολυμπούν ανάμεσα στους ανθρώπους χωρίς να επιτεθούν. Απλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είδηση δεν αποτελεί η φιλήσυχη  συνύπαρξη καρχαρία ανθρώπου αλλά η επίθεση του ζώου προς το είδος μας.

 

 

 


 Όταν έχεις αποφασίσει να αποκτήσεις για σύντροφο ένα τετράποδο, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να αντισταθείς σε ένα γλυκό, υπέροχο, χαριτωμένο κουτάβι που θα σε κοιτά με τα πονηρά του μάτια και θα κουνάει την ουρά του σαν τρελό. Και μαζί με σένα, για το ίδιο ζωάκι   θα τρελαθούν και άλλοι, γιατί απλά έτσι συμβαίνει με τα κουτάβια. Τι γίνεται όμως με τα μεγαλύτερα σκυλιά; Με τα πιο ηλικιωμένα, ίσως γέρικα σκυλιά που δεν είχαν την τύχη να βρουν ποτέ ένα σπιτικό, ή κατέληξαν στη δύση της ζωής τους σε κάποιο καταφύγιο. Δεν νομίζεις πω αξίζουν και αυτά μια ευκαιρία στην αγάπη; Και αν θες κάποιο λόγο γιατί να υιοθετήσεις ένα γέρικο σκυλί, να μερικοί : Σώζεις μία ζωή Λόγω του ότι στα καταφύγια πλέον ο πληθυσμός των ζώων είναι τεράστιος, πολλά από τα μεγάλα, ενήλικα σκυλιά προορίζονται γι \'ευθανασία. Είναι μία συνήθης τακτική. Υιοθετώντας λοιπόν ένα μεγάλο σε ηλικία σκυλί, ουσιαστικά του σώζεις τη ζωή. Τι καλύτερο; Έχουν να δώσουν πολλή αγάπη Μπορεί να φαίνονται είτε πολύ ήρεμα είτε πολύ αγχώδη στο χώρο φιλοξενίας τους, αλλά ο πραγματικός χαρακτήρας ενός ενήλικου ζώου, φανερώνεται όταν του χαριστεί ζεστασιά και φροντίδα. Ένα ζώο που έχει ζήσει πολλά, έχει να δώσει ακόμα απεριόριστη αγάπη και σε καμία περίπτωση η ηλικία δεν αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα στη διαμόρφωση δεσμού ανάμεσα στο ζώο και τον κηδεμόνα του. Δεν χρειάζονται εκπαίδευση Τα ζώα που είναι ενήλικα έχουν διαμορφώσει χαρακτήρα, και αν είναι προχωρημένης ηλικίας,  συνήθως είναι χαμηλών τόνων. Επομένως αν αναζητάς έναν σύντροφο που δεν θα είναι άτακτος και υπερ ενεργητικός, ένα ενήλικο ζώο , θα ήταν η ιδανική επιλογή.  

MORE FROM THEΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

MORE To BELIEVE