Μέχρι τώρα οι έρευνες έκαναν λόγο για έλλειψη επικοινωνίας, μονοτονία, οικονομικά προβλήματα και πληθώρα άλλων παραγόντων που αποτελούν λόγους για απιστία από τους άνδρες στις γυναίκες.

Η τελευταία ωστόσο μελέτη που πραγματοποιείσαι το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και να βάλει στην κορφή της λίστας μια νέα αφορμή που ωθεί τους άνδρες στην απιστία.

Στην έρευνα πήραν μέρος 100 άνδρες, 20 από αυτούς ήταν στην αρχή της σχέσης τους και αρκετά ερωτευμένοι. 20 άλλοι ήταν φρεσκοχωρισμένοι, με τους ίδιους να έχουν απιστήσει και να έχουν γίνει αντιληπτοί από τις συντρόφους τους. 20 είχαν απιστήσει χωρίς να έχει, μαθευτεί και εξακολουθούσαν να διατηρούν τη βασική τους σχέση, ενώ οι τελευταίοι 20 είχαν απιστήσει, έγιναν αντιληπτοί, χώρισαν αλλά στη συνέχεια επανασυνδέθηκαν με τις γυναίκες τους.
Αντικείμενο της έρευνας ήταν οι λόγοι που τους ώθησαν στην απιστία, αλλά και η αιτία εκείνη που χρησιμοποίησαν και ποιος ο λόγος που χρησιμοποίησαν ως ισχυρό όπλο υπεράσπισης της πράξης τους, για όσους χρειάστηκαν να λογοδοτήσουν γι αυτήν στο περιβάλλον τους.

Και να τι είπε το 89%…

«Η γυναίκα μου είχε πάψει να φροντίζει τον εαυτό της.»
«Ένιωθα πως έχει δέσει το γάιδαρο της. Σταμάτησε να περιποιείται την εμφάνιση της, και ένιωθα πως δεν την ενδιαφέρει πια να είναι όμορφη για μένα.»
«Κοιτούσα γύρω μου, υπήρχαν πολύ πιο άσχημες γυναίκες από εκείνη αλλά έδειχναν τόσο περιποιημένες»
«Δεν ντυνόταν ποτέ όμορφα, δεν βαφόταν ποτέ, δεν χτενιζόταν παρά μόνο αν έπρεπε να πάμε κάπου πολύ επίσημα. Πλέον δεν κοιτούσα τις πιο όμορφες αλλά τις πιο προσεγμένες».
«Μετά τη συγκατοίκηση άρχισε να τρώει, σταμάτησε να γυμνάζεται και δεν έδειχνε να την ενδιαφέρει ο εαυτός της.»
«Αν την ερωτεύτηκα ήταν γιατί έδειχνε να αγαπάει τον εαυτό της και να τον φροντίζει. Στην πορεία, αυτό το έχασε.»

Να μερικά από τα χαρακτηριστικά λόγια που είπαν με ακρίβεια μερικοί από τους συμμετέχοντες. Και η Σιλβάνα Ντεπκτικτ, ψυχολόγος σύμβουλος ζευγαριών  και επικεφαλής της  έρευνας πήρε τα λόγια των ανδρών σοβαρά.

«Το ότι μία γυναίκα εγκαταλείπει τον εαυτό της και τον παραμελεί,  φαίνεται πως προβληματίζει τους άνδρες. Το εισπράττουν εν μέρει ως εγκατάλειψη των ίδιων και της σχέσης. Κανείς δεν είπε πως αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τους οδήγησε στην απιστία, αλλά όλοι τους συμφώνησαν πως αποτέλεσε λόγο για να βρουν έδαφος άλλες αιτίες πολύ πιο σοβαρές να στερεωθούν. Η παραμέληση του εαυτούς από τις γυναίκες, είναι για τους άνδρες κάτι σαν παραίτηση από τη σχέση. Σα να μην ενδιαφέρει πια τις γυναίκες να είναι αρεστές στους άνδρες τους και να θέλουν να τους κάνουν ευτυχισμένους. Και αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες, γιατί από τη φύση εμείς είμαστε το ωραίο φύλλο και εμείς έχουμε στη διάθεση μας τόσο το παρουσιαστικό όσο και τα μέσα για να είμαστε πάντα θελκτικές και περιποιημένες.»

Τέλος η Ντεπκτικτ, κλείνει με μία συμβουλής προς όλες μας:
«Μην περιμένετε από κανέναν να σας φροντίσει αν δεν το κάνετε πρώτα εσείς για εσάς, και να ξέρετε πως μία γυναίκα όταν περιποιείται τον εαυτό της, δείχνει πως τον σέβεται κιόλας.»


ΕΥ ΖΗΝ : 15 Dec 2017

Κάψ’ το και αλλιώς

Είτε στην εκκλησία, είτε στο σπίτι, είναι ένα θυμιατό που είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και όχι μόνο. Πιστεύεται ότι βοηθάει στην εκκαθάριση της ατμόσφαιρας από την αρνητική ενέργεια, ενώ βοηθάει και τους νεκρούς να μεταβούν ευκολότερα στην άλλη ζωή. Το λιβάνι, είναι από τους πλέον σημαντικούς πρωταγωνιστές της αρωματοθεραπείας, που αν και κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως σημείο των καιρών, και ξενοφερμένη μόδα, εκείνη αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης και αυτό, είναι αυταπόδεικτο. Αρκεί μία βόλτα, στο σούρουπο , την ώρα που τα νυχτολούλουδα “ανοίγουν” και απελευθερώνουν όλο το αμάλγαμα των αρωμάτων τους, ή ένας περίπατος τα ανοιξιάτικα πρωινά, όπου η φύση “μυρίζει καλοκαίρι” όπως λέει ο λαός μας, εθιμοτυπικά. Η αρωματοθεραπεία, έχει στόχο να διεγείρει αισθήσεις ή να χαλαρώσει τον οργανισμό, μέσα από τις μυρωδιές των φυτών, των βοτάνων και των ελαίων, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει την ατμόσφαιρα από όλα τα αρνητικά κύματα. Πέρα από το λιβάνι που σε εμάς, είναι γνωστό, υπάρχουν και άλλα φυτά, ή βότανα, η καύση των οποίων μπορεί να αποφέρει στο χώρο και στο μυαλό το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς ωστόσο την για μερικούς από εμάς, δυσβάσταχτη μυρωδιά του λιβανιού. Αν αναζητάτε λοιπόν εναλλακτικές,  να τι άλλο θα μπορούσατε να κάψετε: Αρτεμίσια: Όχι και τόσο διαδεδομένη, τα φύλλα της ωστόσο έχουν τη φήμη πως όταν καούν εξαγνίζουν το χώρο, ενώ η μυρωδιά του, πριν τον ύπνο, “καθαρίζει” τα όνειρα. Μύρο: Γνωστό και από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι το λάτρευαν καθώς με μύρο έραναν τα νεκρά σώματα. Στις μέρες μας, τα φύλλα μύρου χρησιμοποιούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ή όταν κάποιος θέλει να χαλαρώσει το μυαλό και να φωτίσει το πνεύμα. Λεβάντα: Η μυρωδιά της είναι αγαπητή από πολλούς. Όταν όμως κάποιος μετατρέψει την αποξηραμένη λεβάντα σε θυμιατό, μπορεί να αποκτήσει έναν μεγάλο σύμμαχο κατά της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του άγχους και της θλίψης. Τριαντάφυλλο: Δεν είναι όμορφο μόνο φρέσκο, και δροσερό, αλλά και όταν καίγεται σε αποξηραμένη μορφή. Πέρα του ότι συμβάλει στο να δημιουργηθεί μία άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα, το αποξηραμένο τριαντάφυλλο, όταν καίγεται , μπορεί να προσελκύσει την αγάπη. Δεν είναι τυχαίο, πως το έλαιο του το αγαπούσαν οι Σμυρνιές και το φορούσαν όταν ήθελαν να βρουν γαμπρό. Άρκευθος: Ένα φυτό, για τους περισσότερους άγνωστο, αλλά τόσο μα τόσο θεραπευτικό. Αν νιώθεται τις δυνάμεις σας να  σας εγκαταλείπουν και το σώμα σας εξουθενωμένο, οργανώστε όμορφα το χώρο σας και κάψτε λίγο άρκευθο. Η μυρωδιά του, θα σας κάνει να πιστεύετε πως το σπίτι σας έχει μετατραπεί σε πολυτελές σπα… Απολαύστε το. * Όλα τα παραπάνω φυτά και βότανα, καθώς και πληθώρα άλλων, μπορείτε να βρείτε σε αντίστοιχα μαγαζιά. Μία βόλτα στην Πλάκα, θα σας μεταφέρει σε έναν απίστευτο και ατέλευτο κόσμο, μυρωδιών και αρωμάτων από βότανα φυτά και μπαχαρικά. Αφεθείτε και βρείτε αυτό που  σας ταιριάζει.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE