Μέχρι το 2025 στη Νορβηγία δεν θα υπάρχουν πλέον εκτροφή αλεπούς , μετά από απόφαση της κυβέρνησης Έρνα Σόλμπεργκ, κάνοντας τη σκανδιναβική χώρα, την 14η στη σειρά που καταργεί το εμπόριο γούνας.

Αν και η απόφαση αυτή θορύβησε πολύ τους παραγωγούς, η νορβηγική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει ένα πιο οικολογικό πρόγραμμα που θα έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία φυσικών περιοχών αλλά και των ζώων.

Την απόφαση αυτή ωστόσο  χαιρέτησαν θερμά οι ακτιβιστές που παλεύουν χρόνια για να πείσουν πως η επιχείρηση της γούνας είναι ξεπερασμένη, και όλα αυτά σε μία χώρα όπως η Νορβηγία που εθεωρείτο η νούμερο ένα χώρο παραγωγής και εμπορίου γούνας.

Μόλις το 1939, διέθετε 20.000 φάρμες για να φτάσει το 2013 να παράγει μόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής δίνοντας τα σκήπτρα στην Κίνα που παραμένει μέχρι και σήμερα μαζί με τη Ρωσία, η νούμερο 1 χώρες στα θανάτωση αλεπούς και μινκ.

Πέρα όμως από κράτη και χώρες, και γνωστοί οίκοι μόδας έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται ως προς τα δικαιώματα των ζώων, με τον Armani να ανακοινώνει μόλις πριν λίγους μήνες πως στο εξής δεν θα χρησιμοποιεί αληθινό δέρμα στις δημιουργίες του, ενώ ο οίκος Gucci από πέρσι έχει εγκαταλείψει τη γούνα εντάσσοντας εναλλακτικά υλικά.


Λέγεται δίαιτα DASH και σύμφωνα με το περιοδικό US News and World Report εδώ και έξι χρόνια κρατά τα σκήπτρα στο βασίλειο των διατροφικών προγραμμάτων με στόχο την απώλεια βάρους. Αν αρχικά σχεδιάστηκε απευθυνόμενη σε ανθρώπους που είχαν πρόβλημα με την αρτηριακή τους πίεση, με στόχο να τη ρυθμίσουν, στην πορεία αποδείχθηκε πως όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα Dash, (τα αρχικά της οποία προκύπτουν από το Dietary Approaches to Stop Hypertension – Δίαιτα με στόχο τη Μείωση της Υπέρτασης) χάνουν παράλληλα τα περιττά τους κιλά, ενώ τα οφέλη ήταν πολλά για για άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Το πλάνο της δίαιτας αυτής βασίζεται στην κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, ξηρών καρπών και όσπριων, κάτι που την κάνει πλούσια σε ασβέστιο, ποτάσιο, μαγνήσιο και ίνες. Επιτρέπεται το λευκό κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση και για όσους ακολουθούν vegetarian διατροφή αλλά θέλουν να χάσουν κιλά. Η δίαιτα Dash  χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο μειώνονται οι υδατάνθρακες σε μία προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός, ενώ δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φρούτων και τροφών ολικής άλεσης, επιτρέποντας ωστόσο την κατανάλωση άφθονου κρέατος. Στη δεύτερη φάση, τα απαγορευμένα της πρώτης φάσης επιστρέφουν και η δίαιτα πλέον παίρνει μορφή ενός πιο ολοκληρωμένου διατροφικού προγράμματος με στόχο να γίνει μακροπρόθεσμα τρόπος ζωής και λύση διαχείρισης του βάρους. Αυτό που σύμφωνα με τους διατροφολόγους κάνει τόσο ξεχωριστή τη δίαιτα Dash είναι το γεγονός πως θυμίζει πολύ τη μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνοντας την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και καρπών, ενώ διασφαλίζουν την υγεία όσων την ακολουθούν, καταδικάζοντας και επικρίνοντας σκληρά άλλες δίαιτες, όπως η Ντουκάν και η δίαιτα Whole 30 που ταλαιπωρούν και εξουθενώνουν όσους τους εμπιστεύονται.

MORE FROM THEΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

MORE To BELIEVE