PSYCHOLOGY : 22 Dec 2017

Γιορτές και κατάθλιψη

Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες που σε άλλους προκαλούν εφορία, ευτυχία και χαρά ενώ σε άλλους ξυπνάνε μέσα τους τη θλίψη, την ανησυχία και τη μελαγχολία.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που οι γιορτές προκαλούν συναισθηματική αμηχανία, να ξέρεις πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εξάλλου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω της κατάθλιψης που προκαλούν συχνά οι γιορτές, το ποσοστό αυτοκτονιών την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα αυξάνονται κατά 40% ενώ το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία, έχει ορίσει την 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου , ως την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που κάνουν για κάποιους θλιβερές τις μέρες των εορτών;

Τον πρώτο λόγο έχουν τα οικογενειακά προβλήματα συμπεριλαμβάνοντας το πένθος, το διαζύγιο, τις ασθένειες, τους καβγάδες, την ενδοοικογενειακή βία και άλλα πολλά. Άτομα που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις γιγαντώνουν μέσα τους το βίωμα τους, μεγενθύνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της μοναξιάς και της θλίψης, καθώς οι μέρες προστάζουν, σχεδόν εξαναγκάζουν, την αγάπη ως πρώτο παράγοντα ευτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη χώρα μας η κατάθλιψη των εορτών πυροδοτείται πολύ και από τα οικονομικά προβλήματα. Σε μία εποχή όπου η καταναλωτική μανία σχεδόν επιβάλλεται, την ώρα που  οι υποχρεώσεις απέναντι σε οικογένεια, φίλους και γνωστούς μεγαλώνουν, έρχεται η ανεργία, η οικονομική στενότητα, για κάποιους ακόμα και η ανέχεια, να δημιουργήσουν ένα αίσθημα αυτο-ακύρωσης καθώς αδυνατούν να εκφράσουν ενδεικτικά την αγάπη τους μέσα από ένα δώρο ή μία αγορά.

Την ίδια ώρα η μοναξιά είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας που δυστυχώς οι γιορτές έρχονται να επιδεινώσουν.

Τις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον δεν υπάρχει παθολογία, τα συμπτώματα κατάθλιψης υποχωρούν μετά τις γιορτές, υπάρχουν όμως ωστόσο και λύσεις ώστε να μην είναι τόσο έντονα, όσα διαρκούν οι μέρες χαράς και διασκέδασης για τους άλλους.

Περάστε το χρόνο σας με ανθρώπους που αγαπάτε και που είναι υποστηρικτικοί προς εσάς, μην αναβιώνετε στη μνήμη σας δυσάρεστα γεγονότα από το παρελθόν, τολμήστε να αποκτήσετε νέες εμπειρίες, ή ακόμα αν μπορείτε να αλλάξετε περιβάλλον κάνοντας μία μικρή εκδρομή ή εξόρμηση. Δώστε χώρο στον εαυτό σας να αποδεχτεί και να συγχωρέσει, χωρίς να τον τιμωρείτε αυτοκαταστροφικά με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και υπερκαταναλωτισμό, για τη νέα χρονιά βάλτε στόχους  που θα είναι εφικτοί και θα σας κάνουν να ανυπομονείτε για ό,τι νέο έχει να σας φέρει χρονιά που έρχεται.


Η ηλικία μίας γυναίκας αποτελούσε πάντα ταμπού, ειδικά όταν τίθεται θέμα μητρότητας. Και ενώ ο μέσος όρος ηλικίας για τη μητρότητα ολοένα και αυξάνεται λόγω του ότι οι γυναίκες πλέον έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες τους, τώρα έρχεται μία νέα έρευνα να τους δώσει ακόμα μια αιτία για να καθυστερήσουν τον ρόλο της μητέρας για μετά τα 35! Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια  που δημοσιοποιήθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Journal of American Geriatrics Society (πρώτη έκδοση στις 7 Νοεμβρίου 2016 – τίτλος έρευνας: Effect of Reproductive History and Exogenous Hormone Use on Cognitive Function in Mid- and Late Life) η μητρότητα μετά την ηλικία των 35 επιφέρει οφέλη στην πνευματική και νοητική διαύγεια της γυναίκας. Στην έρευνα πήραν μέρος 835 γυναίκες σε εμμηνόπαυση οι οποίες πήραν μέρος σε πληθώρα τεστ νόησης, αντίληψης, όρασης, μνήμης και παρατηρητικότητας. Όσες γυναίκες είχαν κάνει το πρώτο τους παιδί μετά τα 24 έδειξαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί πριν την ηλικία των 24, ενώ η επίδοση όσων γυναικών είχαν  γίνει μητέρες για πρώτη φορά μετά τα 35 ήταν ακόμα μεγαλύτερη από εκείνες που γέννησαν για πρώτη φορά πριν την συμπλήρωση των 30. Ο λόγος αποδεικνύεται πως μία εγκυμοσύνη μετά τα 35 μπορεί να έχει οφέλη, βρίσκεται πίσω από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη  η αύξηση των οποίων κατά τη διάρκεια της κύησης βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, ειδικά σε  πιο ώριμες γυναίκες. Η έρευνα κλείνει με το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ουσιαστικά ενδεικτικά κατάλληλη ηλικία για το πότε θα γίνει κάποια μητέρα, υπογραμμίζοντας πως όλες οι ηλικίες  έχουν τα καλά και τα κακά τους, ωστόσο φαίνεται πως με τα χρόνια, οι κοινωνίες “χαλαρώνουν” τη στάση τους απέναντι στις εγκυμοσύνες μετά τα 35.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE