Με αυτά τα αρχικά ( FOMO)  που σε πλήρη ανάλυση προέρχονται από το Fear of missing something, (ο φόβος του να χάσω κάτι) οι επιστήμονες τα τελευταία δύο χρόνια μας σύστησαν σε ένα νέο σύνδρομο  γνωστό και ως το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής. Ένα σύνδρομο που γέννησαν τα κοινωνικά δίκτυα και που δημιουργούν στην αίσθηση στον σύγχρονο άνθρωπό πως είναι «λίγο», «αποτυχημένος» και «εκτός» αν δεν ακολουθεί τη ροή και τις τάσεις της μάζας όπως αυτές προβάλλονται από τα κοινωνικά δίκτυα.

Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που με το που ανοίγετε τα μάτια σας, σερφάρετε στα social media, αν κάθε λίγο και λιγάκι κάνετε scroll down  ώστε να δείτε τι καινούριο έχει φορτώσει το twitter,  το face book,  το instagram , αν χαζεύετε με τις ώρες το προφίλ γνωστών αλλά και αγνώστων, είστε σοβαροί υποψήφιοι για το σύνδρομο FOMO.

Αν πάλι όλη αυτή η στενή «παρακολούθηση» συνοδεύεται από έντονα αισθήματα μειονεξίας, μοναχικότητας, ζήλιας, φθόνου, αίσθηση ανικανότητας και τύψεις, τότε σίγουρα πάσχετε από το σύνδρομο του μη τυχόν και χάσετε κάτι απ όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας.

Και κάπως έτσι σύντομα θα οδηγηθείτε στην κατάθλιψη.

Από την άλλη αν είστε έστω και λίγο συνειδητοποιημένος, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να θέλετε να αποφύγετε το φλερτ με το FOMO.

Προωθεί το «δήθεν»

Πολλά από όσα διαδραματίζονται στα social media  δεν είναι του γούστου μας, είτε πρόκειται για τάσεις, είτε για συμπεριφορές είτε ακόμα και για μόδες. Απλά επειδή συμβαίνουν και αναγνωρίζονται μαζικά, νιώθουμε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε και εμείς. Αυτό λοιπόν μας κάνει να χάνουμε την αυθεντικότητα  μας και να υποχωρούμε στη μαζικοποίηση και ταύτιση με στοιχεία που είναι έξω από εμάς, κάτι που ταράζει τόσο τη σχέση με τον εαυτό μας όσο και με τους γύρω μας.

Βάζει πάνω από τους ανθρώπους τα γεγονότα

Ούτως ή άλλως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και αν φαίνεται να φέρνουν κοντά στον κόσμο, καταφέρνουν να κρατούν αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους εξαιτίας του ιδιόμορφου τρόπου επικοινωνίας. Επομένως οι ανθρώπινες σχέσεις ήδη κλονίζονται, εδώ και καιρό. Μέσα από το FOMO έρχεται τώρα ο παράγοντας άνθρωπος να μπει σε δεύτερη μοίρα και να περάσει σε πρώτο πλάνο η δράση. Είτε πρόκειται για κάποιο ταξίδι, για τρόπο ντυσίματος, για εστιατόριο, για μία συναυλία, όσοι έχουν υποκύψει στο FOMO θέλουν με κάθε κόστος να είναι μέσα στα πράγματα, θυσιάζοντας ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Είναι ακριβό

To FOMO κοστίζει και κοστίζει ακριβά. Σε βάζει σε μία διαδικασία εξόδων, προκειμένου να υιοθετήσεις έναν τρόπο ζωής σαν αυτό που παρακολουθείς και μέρος της οποίας θέλεις να γίνεις και εσύ. Χωρίς να το καταλάβεις βρίσκεσαι χρεωμένος προκειμένου να νιώσεις έστω και για λίγο μέρος ενός συνόλου που μοιράζεται την απέραντη μοναξιά του.

Σε κάνει να νιώθεις λίγος

Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο πλούσιος, πιο όμορφος, πιο πετυχημένος, πιο δημοφιλής από εσένα και εσύ το μόνο που έχεις να πετύχεις με το να τον ακολουθείς είναι να κάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται άσχημα για το πόσο λίγο σε κάνει να νιώθεις η εμμονή σου να παρακολουθείς και να συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή κάποιου άλλου.

Η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω, σε όλα όσα μπορείς να κάνεις και σε όλα όσα μπορείς να είσαι. Η φιλοσοφία της κλειδαρότρυπας που προωθούν τα social media δεν έχει να προσφέρει παρά μόνο αισθήματα και σκέψεις μειονεξίας.


Τέλος στην πεποίθηση ότι οι «κοινωνικοί» καπνιστές, όσοι καπνίζουν light τσιγάρα αλλά και όλοι όσοι δεν ξεπερνούν τα δέκα τσιγάρα την ημέρα, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία τους έρχεται να βάλει μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Αριζόνα και παρουσιάστηκε επίσημα πριν στις 24 Ιανουαρίου στο BMJ. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας αυτής, ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα είναι αρκετό για να προκαλέσει σοβαρές καρδιοπάθειες ή ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και τα μέχρι τώρα δεδομένα θέλανε τους καπνιστές του πακέτου και πάνω να ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, τα νέα αποτελέσματα έρχονται να ανατρέψουν όλα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Σε αυτό βοήθησε η μελέτη που έγινε πάνω σε 142 καπνιστές που δήλωναν πως καπνίζουν  1 μόλις τσιγάρο την ημέρα. Από τη στιγμή που ο μέσος όρος τσιγάρων σε ένα πακέτο είναι τα 20 τσιγάρα οι ερευνητές περίμεναν πως το ρίσκο για ασθένειες από το κάπνισμα ενός τσιγάρου θα ήταν μόλις 5 τοις εκατό. Τα αποτελέσματα όμως ήταν σοκαριστικά. Οι άνδρες που  κάπνιζαν ένα τσιγάρο την ημέρα είχαν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες για παθήσεις τις καρδιάς με έναν καπνιστή του πακέτου, κάτι που τον κατατάσσει την κατηγορία υψηλού κινδύνου με 46% πιθανότητες να νοσήσει από το κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες, με το ποσοστό να είναι 31% πιθανότητες για καρδιά ή εγκεφαλικό τόσο για τις καπνίστριες πακέτου όσο και για εκείνες που περιορίζονται μόνο στο ένα τσιγάρο τη μέρα. Μετά από αυτά τα πρόσφατα πορίσματα της τελευταίας αυτής έρευνας γύρω από το κάπνισμα οι ειδικοί συνιστούν στην απόλυτη αποχή από το τσιγάρο, με δραστικό τρόπο και αποφασιστικότητα, αναζητώντας ακόμα και βοήθεια από ειδικούς, και όχι στο σταδιακό «κόψιμο» του τσιγάρου ή στον περιορισμό στου σε «κάνα δυο»τσιγάρα, καθώς όπως αποδείχθηκε ο κίνδυνος καραδοκεί.  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE