Να ένα ερώτημα που κάνει πολλούς να είναι επιφυλακτικοί με την γυμναστική.

Έχεις κάνει την προπόνηση σου, το έχεις ευχαριστηθεί αλλά όταν σηκώνεσαι την επόμενη μέρα, πονάς παντού. Είτε θα ξαναπάς για άσκηση και θα λυθείς σιγά σιγά, είτε θα χρησιμοποιήσεις το πιάσιμο για να λουφάρεις.

Είναι όμως  καλό σημάδι αυτό το πιάσιμο;

Το πιάσιμο θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί ένα δείκτη της «ζημιάς» που έχεις κάνει σε έναν μυ, γιατί όσο και αν ακούγεται παράξενο, μέσα από αυτή την κόπωση του μυ, χτίζεται η περίσσια μυϊκή μάζα, που είναι και το ζητούμενο. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση αυτή η «ζημιά» να ξεπερνάει τα όρια, γιατί τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «τραυματισμό».

Πως τα ξεχωρίζουμε αυτά;

Το ιδανικό πιάσιμο διαρκεί μόνο 1-2 μέρες, κατά τις οποίες απλά νιώθεις τους μύες σου λίγο κουρασμένους, χωρίς αυτό να σε εμποδίζει είτε να κινηθείς είτε να προπονηθείς. Επίσης, ο πόνος αφορά συνολικά στη μυϊκή ομάδα που έχει γυμναστεί και όχι σε επιμέρους σημεία καθώς αν αυτός συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένο σημείο, τότε μάλλον είναι τραυματισμός και όχι πιάσιμο.

Πάντως καλό είναι η εκγύμναση των μυών να γίνεται κατά ομάδες, και να επικεντρώνεται κάθε μέρα και σε άλλα σημεία, ώστε η προπόνηση να έχει κατά τρόπον κυκλική μορφή, με στόχο να μην ¨πιάνεται¨ όλο το σώμα, προκαλώντας γενικότερη δυσφορία και δυστοκία στις κινήσεις.


Αν σου αρέσουν τα ψώνια, τότε οι γιορτές είναι ακόμα μία αφορμή για σένα, ώστε να πας μία βόλτα στα μαγαζιά και να ξοδέψεις χρήματα. Οι εποχές όμως είναι δύσκολες και το πορτοφόλι όλων ζορίζεται. Πως θα καταφέρεις να βάλεις «φρένο» στα έξοδα καλύπτοντας όμως την ανάγκη για δώρα και αγορές; Αρχικά να θυμάσαι οι εποχές είναι δύσκολες για όλους, όχι μόνο για σένα. Ξεκινά λοιπόν κάνοντας μία λίστα με όλα τα αγαπημένα πρόσωπα στα οποία θέλεις να κάνεις κάποιο δώρο, ή με όλες τις «υποχρεώσεις» που μπορεί να έχεις. Αποφάσισε ποιό θα είναι το budget που θα αφιερώσεις συνολικά για όλα τα δώρα. Κάνε μία βόλτα στην αγορά για να πάρεις ιδέες και να δεις τις τιμές. Αρχικά μην αγοράσεις. Πάντα η πρώτη βόλτα μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αγορές. Αντίθετα, σε μία δεύτερη βόλτα, πάντα βλέπεις πιο ξεκάθαρα , γλιτώνοντας έτσι παρορμητικές επιλογές αλλά και χρήμα. Επέλεξε τι θα μπορούσες να πάρεις στον καθένα, και πλέον μοίραζε τον προϋπολογισμό σου, ανάλογα στο τι αντιστοιχεί στον καθένα. Από εκεί και πέρα μην ντραπείς με τους οικείους και τους συγγενείς να κάνετε μεταξύ σας μία συμφωνία που ναι μεν θα προβλέπει την ανταλλαγή δώρου, αλλά θα έχει όμως και ένα οικονομικό ταβάνι. Μίλησε ξεκάθαρα σε ανθρώπους που αγαπάς και νιώθεις κοντά σου για τη στενότητα που αντιμετωπίζεις και συμφωνείστε να ανταλλάξετε δώρα που δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ. Σε εκείνους που νιώθεις ακόμα πιο άνετα, ζήτα για φέτος απαλλαγή, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων. Κανέναν δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί αν του μιλήσεις με ειλικρίνεια και του πεις πως δεν έχεις την άνεση να κινηθείς. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι να αναζητήσεις λύσεις για δώρα σε διάφορα φιλανθρωπικά μπαζάρ. Πέραν του ότι σίγουρα θα ανακαλύψεις ωραίες ιδέες και προτάσεις άκρως οικονομικές, ταυτόχρονα θα βοηθήσεις πρωτοβουλίες και προσπάθειες για τη συγκέντρωση χρημάτων. Σε τέτοια μπαζάρ, μπορείς να απευθυνθείς για συμβολικά δώρα ή για τις λαμπάδες.

MORE FROM THEFitness & Sports

MORE To BELIEVE