Να ένα από τα ερωτήματα που διχάζουν τον επιστημονικό κόσμο! Τελικά βοηθάει στη νοητική ανάπτυξη αλλά και την ηρεμία του εμβρύου το να ακούει η μητέρα μουσική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Υπάρχουν εκείνες οι έρευνες που υποστηρίζουν πως το έμβρυο δεδομένου ότι αναπτύσσει την ακοή από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, είναι σε θέση να ακούσει μουσική ακόμα και μέσα στη μήτρα της μητέρας του και μάλιστα να αντιδράσει. Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις αυτές ως απάντηση στα μουσικά ερεθίσματα καθώς η μελέτη ενός εμβρύου δεν είναι το ίδιο αξιόπιστη με εκείνη ενός νεογέννητου.
Το ίδιο αβέβαια είναι και τα πορίσματα ερευνών που καταλήγουν πως η μουσική από την κούνια, μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Σαφώς και έχουν γίνει μελέτες που αποδεικνύουν πως παιδιά με μουσική καλλιέργεια έδειξαν μία έφεση στα μαθηματικά, ωστόσο σύμφωνα με τον Γκόρντον Σω, επικεφαλής του τμήματος νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι μελέτες αυτές αφορούν σε παιδιά και όχι έμβρυα και πληροφορίες που θέλουν τα κομμάτια του Μπαχ και του Μότσαρτ να προτιμώνται από τα έμβρυα, δεν ευσταθούν. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει πως κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει αν τα έμβρυα ανταποκρίνονται με κινήσεις στο άκουσμα της μουσικής επειδή όντως τους αρέσει, ή απλά ενοχλούνται.
Αν ωστόσο πιστεύετε πως η μουσική είναι απαραίτητη πέρα από τη δική σας χαλάρωση και για την απόλαυση του μωρού σας, έχετε αναρωτηθεί ποιό είδος μουσικής είναι το καλύτερο;
Οι ειδικοί προτείνουν μουσικές με μελωδία και ρυθμό που δεν ξεπερνούν σε τέμπο τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας, και αυτό μεταφράζεται σε κλασική μουσική, μουσική διαλογισμού και lounge, επισημαίνοντας πως οτιδήποτε χαλαρωτικό για τη μητέρα, είναι αυτομάτως χαλαρωτικό και για το έμβρυο αλλά και το αντίθετο. Πέραν όμως της μουσικής, υπάρχουν και οι επιλογές των φυσικών ήχων, όπως αυτός του νερού, ή οι ήχοι ζώων και ζούγκλας που χρησιμοποιούνται συχνά στη γιόγκα ή σε διαλογισμούς.
Όσο για την ένταση;
Μην παρασύρεστε και βάζετε ακουστικά στην κοιλιά σας. Επειδή το μωρό σας βρίσκεται στη μήτρα σας και προστατεύεται από το αμνιακό υγρό, δεν σημαίνει πως δεν τρομάζει από ήχους. Γι αυτό μην κάνετε υπερβολές. Κρατήστε την ένταση σε βαθμό που είναι ευχάριστη και σε εσάς, κάπου δηλαδή στα 65 ντεσιμπέλ, όσο δηλαδή είναι η μουσική σε ένα κατάστημα. Και να θυμάστε πως έρευνες έχουν δείξει πως έμβρυα που είχαν εκτεθεί σε μεγάλη ένταση ήχων και μουσικής γεννήθηκαν πρόωρα. Όπως και να έχει, πορίσματα κοινώς αποδεκτά γύρω από το αν η μουσική βοηθάει ή ενοχλεί τα έμβρυα δεν υπάρχουν, κινηθείτε με μέτρο.
FITNESS & SPORTS : 13 Dec 2017
7 συν ένας λόγοι για να εντάξει κάποιος τα ελεύθερα βάρη στην προπόνηση του
