ΕΥ ΖΗΝ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ : 08 Nov 2018

Δεν έχεις πια χρόνο; Ο σύζυγος φταίει

Είσαι παντρεμένη; Και δεν έχεις χρόνο, σωστά; Και αναρωτιέσαι που θα βρεις λίγες ώρες παραπάνω, για σένα, για το παιδί σου, για τη δουλειά σου. Κόψε τις δουλειές του συζύγου. Γιατί αυτές και μόνο, ( το μάζεμα των ρούχων του, το μαγείρεμα του φαγητού του, το σιδέρωμα κλπ κλπ κλπ) σε απασχολούν για 7 ώρες την εβδομάδα. Δηλαδή μία ώρα την ημέρα, αν βάλεις και τις Κυριακές.

 

Αυτό έδειξε μία μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με επίκεντρο τα παντρεμένα ζευγάρια. Στόχος ήταν να μελετηθεί το αν ο θεσμός του γάμου έχει εκμοντερνιστεί από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα.

 

Η αλήθεια είναι πως ναι, τα πράγματα είναι καλύτερα για τις γυναίκες μέσα στο γάμο, καθώς οι άνδρες βοηθούν κατά πολύ κάνοντας κατ’εξοχήν «γυναικείες δουλειές». Κάτι που βοήθησε τις γυναίκες να μειώσουν τις ώρες του νοικοκυριού από τις 26 την εβδομάδα που ήταν στη δεκαετία του 70 στις 17!

 

Εκείνο όμως που έδειξε η μελέτη είναι πως οι παντρεμένες γυναίκες εξακολουθούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τις υποθέσεις του άνδρα τους, ενώ οι παντρεμένοι άνδρες αποκτούν αυτόματα περισσότερο χρόνο ελεύθερο από τη στιγμή που θα παντρευτούν.

Το 1976 μία παντρεμένη γυναίκα περνούσε περίπου 9 επιπλέον ώρες την εβδομάδα για δουλειές που αφορούσαν στον άνδρα του σπιτιού την ώρα που ένας παντρεμένος άνδρας μέσα από το γάμο του κέρδισε 3 ώρες ελεύθερου χρόνου.

Σήμερα μία παντρεμένη γυναίκα απασχολείται για τις δουλειές του ανδρός περίπου 4 ώρες την εβδομάδα, ( 5 λιγότερες απ ότι στο παρελθόν) ενώ ο σύζυγος έχει πλέον 5 ώρες ελεύθερο χρόνο αφότου περάσει τη βέρα στο δεξί.

Συμπέρασμα: Ναι μεν ο θεσμός του γάμου εξελίσσεται, σίγουρα όμως κρατά ενεργό το παραδοσιακό στοιχείο που θέλει τη γυναίκα να κρατάει το σπίτι, και θα χρειαστούν περισσότερα από 70 χρόνια για να μπορεί κάποιος να μιλάει για πραγματική ισότητα ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι.


ΕΥ ΖΗΝ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ : 08 Nov 2018

Η καρδιά σου όντως μπορεί να ραγίσει!

Συνήθως όταν λέμε πως κάποιος ή κάτι “μας ράγισε τη καρδιά”, το χρησιμοποιούμε μεταφορικά για να δηλώσουμε το πόσο πολύ μας πόνεσε μία κατάσταση. Και όμως, τελικά δεν είναι τόσο αλληγορικό το σχήμα, καθώς το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς υπάρχει και μάλιστα μπορεί κάποιος να πεθάνει από αυτό. Γνωστό και ως μυοκαρδιοπάθεια Τακοστούμπο, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αφορά κατά 90% σε γυναίκες, είναι βιβλιογραφικά κατοχυρωμένο από τη δεκαετία του 90 και αποδεικνύει πως ο ψυχικός πόνος μπορεί να παραμορφώσει τους μύες της καρδιάς κάνοντας κάποιος να νιώθει πως “σπάει η καρδιά του”. Ποια είναι τα συμπτώματα; Κρύος ιδρώτα, πόνος στο αριστερό χέρι, ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος, αίσθηση έλλειψης οξυγόνου είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς. Ουσιαστικά η ασθενής έχει την αίσθηση πως παθαίνει καρδιακή προσβολή. Γιατί χτυπάει  τις γυναίκες ; Γιατί οι γυναίκες είμαστε πιο ευαίσθητες, πιο ευάλωτες σε συναισθηματικά χτυπήματα και πιο ρομαντικές. Τι μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ; Το συνεχόμενο στρες, ένα συναισθηματικό σοκ, ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει έκρηξη της αδρεναλίνης! Μπορεί κάποιος να πεθάνει από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς! Η μυοκαρδιοπάθεια Τακοστούμπο είναι σαφώς πολύ λιγότερο ανησυχητική από το οξύ έμφραγμα, και το ποσοστό θνησιμότητας από αυτή είναι 5%.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE