I believe : 18 Oct 2018

Baby spa: Η απόλυτη ώρα

Όταν ήμουν στο μαιευτήριο, είχε έρθει μία ιατρική επισκέπτης στο δωμάτιο για να μου διαφημίσει κάποιες κρέμες, σε περίπτωση που ήθελα να κάνω αποκατάσταση μετά τη γέννα, ώστε να μην αποκτήσω ραγάδες και χαλάρωση στο δέρμα.

Ήταν μία πολύ καλοβαλμένη κυρία, με περίεργη ξενική συμπεριφορά που αν μη τι άλλο ήξερε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της! Να πουλάει τα προϊόντα της, αλλά όχι γιατί σε υποχρέωνε με τον τρόπο της, αλλά επειδή αφύπνιζε μέσα σου την επιθυμία σου να κάνεις καλό στον εαυτό σου.

Δεν θα ξεχάσω λοιπόν ποτέ κάποιες κουβέντες της.

Μιλώντας μου για τα προϊόντα που διαφήμιζε αναφέρθηκε στους Γάλλους, που είναι εκείνοι που από πολύ νεαρές ηλικίες εισάγουν την περιποίηση του εαυτού στην καθημερινότητα τους.

Μου είπε μέσα σε άλλα πως εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε αυτή την παιδεία.

Μας ενδιαφέρει περισσότερο να βαφτούμε να ντυθούμε, να δειχθούμε, αλλά δεν μας ενδιαφέρει η ουσιαστική περιποίηση και φροντίδα του εαυτού μας.

Και εκεί έφερε σαν παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία.

Εκεί οι μητέρες διδάσκουν από νωρίς τις κόρες τους να φροντίζουν το δέρμα τους. Όχι μόνο στο πρόσωπο, όπως είθισται συνήθως, αλλά σε ολόκληρο το σώμα τους. Μου είπε πως οι Γαλλίδες δεν ξέρουν τι πάει να πει ραγάδες και αυτό γιατί κύριο μέλημα τους στην περιποίηση του σώματος τους, έχει η ενυδάτωση.

Από μικρές λοιπόν οι Γαλλιδούλες διδάσκονται την αγάπη για τον εαυτό και την αναγκαιότητα της σωστής φροντίδας. Μέσα από προϊόντα που δεν είναι απαραίτητα ακριβά αλλά αποτελεσματικά.

Και όταν τη ρώτησα πως το διδάσκουν, μου απάντησε κάνοντας πρώτα οι ίδιες στους εαυτούς τους, ό,τι πρέπει να μάθουν και οι κόρες να κάνουν μεγαλώνοντας.

Και κάπως έτσι αποφάσισα και εγώ να κάνω κάνω με τη μικρή μου.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, προσπαθώ κάθε μέρα να πέφτω στο κρεβάτι έχοντας ακολουθήσει την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης μου. Μπορεί η κόρη μου να μη με βλέπει, αλλά κάποια στιγμή την ώρα που φροντίζω τον εαυτό μου θα μπει στο μπάνιο και θα ρωτάει τι κάνω και τι βάζω…

Μέχρι τότε όμως, φροντίζω να αφιερώνω και στην ίδια την ώρα που της αξίζει για τη δική της περιποίηση.

Από την πρώτης στιγμή η μαία μου μου είχε υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα του καθημερινού μπάνιου και αυτό όχι για να είναι το παιδί καθαρό, αλλά και γιατί το μπανάκι της είναι η ώρα που και εκείνη μπορεί να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τη θαλπωρή του νερού αλλά και την αναζωογόνηση ενός απαλού μασάζ, λίγο πριν κοιμηθεί.

Ο παιδίατρος επίσης μου είχε επισημάνει πως το μπάνιο της θα πρέπει να έχει σταθερή ώρα κάθε μέρα, ώστε να την προετοιμάζει για τον ύπνο της, μου είχε πει ωστόσο να μην της βάζω πολλά προϊόντα τους πρώτους μήνες γιατί υπάρχει περίπτωση να της προκαλέσω ξηρότητα στο δέρμα, ενώ μου επίστησε την προσοχή μου στο πως θα επιλέξω προϊόντα περιποίησης.

Αν και πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν ένα σαπούνι για το σώμα και τα μαλλιά, ο γιατρός μας ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που εμείς δεν θα λουζόμασταν με το κρεμοσάπουνο, θα έπρεπε να μην γίνεται το ίδιο και με το μωρό. Με συμβούλεψε να πάρω ένα προϊόν για το σώμα, και ένα για τα μαλλιά. Όπως και έγινε. Το επόμενο βήμα ήταν αυτό της ενυδάτωσης.

Οι επιλογές ήταν δύο: Κρέμα ή λάδι. Στην αρχή ήμουν διστακτική για το λάδι, καθώς είχα στο μυαλό μου ότι λεκιάζει ενώ θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου και με μία απλή κρέμα.

Για ένα μωράκι όμως το λάδι, ενδέχεται να είναι πιο ενυδατικό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνδυαστεί και με ένα χαλαρωτικό μασάζ που αρέσει σε όλα τα μπεμπίνια και τα ηρεμεί πριν τον βραδινό τους ύπνο.

Έχοντας ακούσει τις συμβουλές της μαίας και του γιατρού, αλλά έχοντας πάντα στο μυαλό και τα λόγια εκείνα για ιατρικής επισκέπτριας, αποφάσισα να αποκτήσω με την κόρη μου τη δική μας ώρα καθημερινού spa διδάσκοντας της πως είναι όμορφο να περιποιείται τον εαυτό της και πως το αξίζει.

Και επειδή ξέρω πως διαβάζοντας κάποια από εσάς, αυτό το άρθρο θα μου στείλει μήνυμα για να με ρωτήσει ποια προϊόντα χρησιμοποιώ στη μικρή μου, να σας πως πως έχω επιλέξει τη σειρά cien baby από τα lidl που αποτελείται από σαμπουάν, κρεμοσάπουνο σώματος και λάδακι. Είναι ελαφριά, με λίγη ποσότητα δημιουργείται μία απολαυστική σαπουνάδα , έχουν ευχάριστο άρωμα, ενώ το λαδάκι, παρά το γεγονός ότι έχει λιπαρή υφή, δρα ως ξηρό λάδι, χωρίς να λερώνει τα φορμάκια και τα πιτζαμάκια της μπέμπας.


  Αν κάποιος διάβαζε τα πρόσφατα πορίσματα έρευνας που έκανε το Αμερικανικό Ινστιτούτο σύμφωνα με τα οποία το 10% των παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών κοιμούνται έχοντας ένα τάμπλετ αγκαλιά προκειμένου να τους πάρει ο ύπνος παίζοντας, ενώ το 1/3 των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 έχουν στην κατοχή τους δικό τους τάμπλετ, θα καταλάβαινε εύκολα πως ζούμε πλέον στον καιρό όπου η τεχνολογία μας κυριεύει επικίνδυνα. Το βιβλίο της «Τοξικά παιδιά χρόνια» η συγγραφέας Σου Πάλμερ, αναφέρεται σε πληθώρα τέτοιων ερευνών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους γονείς, κάνοντας ξεκάθαρο πως η τεχνολογία δεν πρέπει να παρέχεται απλόχερα στα παιδιά. Οι λόγοι είναι πως τα περισσότερα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε κινητά και τάμπλετ, από νωρίς, παρουσιάζουν καθυστέρηση στην νοητική ανάπτυξη και στις νοητικές δεξιότητες σε σχέση με εκείνα που είναι πιο προστατευμένα. Τα σύγχρονα παιδιά μοιάζουν να έχουν γεννηθεί τσιπαρισμένα, από την άλλη όμως δεν γίνεται να απαγορεύσεις την επαφή ενός παιδιού με την τεχνολογία γιατί θα μοιάζει εκτός εποχής. Ποιό είναι λοιπόν το μυστικό; Η Παλμέρ δίνει τη λύση στο χρόνο! Ο σωστός χρόνος είναι το μυστικό έτσι ώστε το παιδί και η τεχνολογία να μπορέσουν να έχουν μία σωστή σχέση, από την οποία το παιδί θα βγει ευνοημένο. Ο σωστός χρόνος τόσο στη διάρκεια όσο και στο πότε το παιδί θα έρθει σε επαφή με τις επίμαχες συσκευές. Η συγγραφέας αναγνωρίζει πως έχουν βγει ευφάνταστες εφαρμογές και πληθώρα παιχνιδιών που όντως μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να μιλήσει γρήγορα, να οξύνει τις νοητικές δεξιότητες του, να μάθει να εξοικειώνεται με ήχους, χρώματα και σχήματα, να μάθει λέξεις... Όντως η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει τα παλαιάς κοπής παιχνίδια. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα, και για καθορισμένη ώρα κάθε μέρα. Στο παιδί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η χρήση της τεχνολογίας θα γίνεται ελεγχόμενα και κρατώντας οι γονείς τα όρια ώστε να καταλάβει πως δεν μπορεί αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα να είναι πάνω από ένα κινητό ή ένα τάμπλετ, και σε αυτό παίζει ρόλο και η χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς που πρέπει να μην γίνεται αυθαίρετα μπροστά στο παιδί. Αν λοιπόν δεν θέλετε το μπουμπούκι σας να αποχαυνώνεται πάνω από μία οθόνη, τότε δεν πρέπει και εσείς να του παρουσιάζετε αυτή την εικόνα. Όταν σερφάρετε φροντίστε το παιδί σας να μην είναι παρών, απομονώστε τις συσκευές σας σε ένα δωμάτιο έτσι ώστε να μπορείτε να αποσύρεστε όταν πρέπει να εργαστείτε, και μην ξεχνάτε πως τα παιδιά τους πρώτους που θα αντιγράψουν θα είναι εσείς!

MORE FROM THEI BELIEVE

MORE To BELIEVE