psychology : 11 Apr 2018

Baby shower: Εσύ θα έκανες;

Για χώρες του εξωτερικού όπως η Αμερική, ο Καναδάς κά είναι παράδοση. Στον δυτικό κόσμο το baby shower, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι όμως το baby shower;

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πάρτι που γίνεται με αφορμή τον ερχομό του μωρού, λίγους μήνες ή λίγες εβδομάδες πριν την άφιξη του. Το διοργανώνουν οι φίλες της μέλλουσας μητέρας και εκείνη η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να παραστεί ως καλεσμένη.

Μπορεί να γίνει είτε σε σπίτι, είτε σε κάποιον άλλο χώρο, όπως καφέ, εστιατόριο ή αίθουσα εκδηλώσεων, και σε αυτό συνήθως δίνουν το παρών, μόνο γυναίκες, όσες δηλαδή είναι κοντά στο περιβάλλον της νύφης αλλά και του γαμπρού, φίλες και συγγενείς.

Πιο σύνηθες είναι το πάρτι να λαμβάνει χώρα πρωινές ή απογευματινές ώρες ώστε οι καλεσμένοι να απολαύσουν γλυκίσματα, τσάι, καφέ, χυμούς και finger food, αλλά και για να δώσουν στη μέλλουσα μητέρα δώρα για εκείνη αλλά και για το μωρό.

Αναπόσπαστο κομμάτι του baby shower αποτελεί και το παιχνίδι γνώσεων στο οποίο υποβάλλεται η έγκυος από τις φίλες της με στόχο να φανεί αν ξέρει ήδη αρκετά γύρω από την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα.

Στην Ελλάδα το baby shower δεν αποτελεί παράδοση αλλά είναι κάτι που ακολουθείται από οικογένειες λιγότερο προληπτικές, ενώ είναι ένας καλός και έξυπνος τρόπος για να δημιουργηθεί με τη βοήθεια φίλων και γνωστών η προίκα του μωρού, γι’ αυτό και αρκετές μαμάδες καταφεύγουν και στη δημιουργία «λίστας δώρου» σε καταστήματα βρεφικών ειδών.


Όπως στη διατροφή έτσι στη γυμναστική υπάρχουν διαταραχές που κάνουν τη συμπεριφορά του ατόμου να αποκλίνουν από το φυσιολογικό. Όταν πρόκειται για την άθληση, η ψυχαναγκαστική μορφή άσκησης είναι κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί αρκετά σοβαρά και να αντιμετωπιστεί αφού όμως πρώτα διαγνωστεί. Πότε όμως κάποιος πάσχει από το σύνδρομο της ψυχαναγκαστικής άσκησης Άγχος και τύψεις Το άτομο δεν αισθάνεται καθόλου καλά αν δεν γυμναστεί μία μέρα. Βλέπει την άσκηση ως αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού του προγράμματος, όχι γιατί του παρέχει χαρά, αλλά γιατί αν δεν γυμναστεί αισθάνεται τύψεις και ενοχές. Οι επιδόσεις του δεν του είναι ποτέ αρκετά καλές και αρκετές ενώ προκειμένου να μη χάσει προπόνηση αναζητά να γυμναστεί σε παράδοξες ώρες, ( ξημερώματα ή αργά τη νύχτα) αλλά και παράλογα μέρη ( μπάνιο, κρεβάτι κλπ). Υπερβολή και κατάχρηση Η γυμναστική είναι κάτι σαν τιμωρία για το άτομο που αντιμετωπίζει το σύνδρομο της ψυχαναγκαστικής άσκησης. Αν φάει κάτι παραπάνω θα γυμναστεί περισσότερο, πολλές φορές ακόμα και αμέσως μετά την κατανάλωση του φαγητού. Θα χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσο για τη διατήρηση του βάρους του αλλά και της εικόνας του ενώ όταν κάτι δεν του αρέσει στην εμφάνιση του θα εντείνει την προπόνηση σε διάρκεια και πάθος. Για το άτομο αυτό δεν επιτρέπεται να αρρωστήσει ή να τραυματιστεί, και ακόμα και αν του συμβεί κάτι τέτοιο, θα γυμναστεί κανονικά. Αντικοινωνική συμπεριφορά Το άτομο σιγά σιγά χάνει το ενδιαφέρον του για τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές τις οποίες και θυσιάζει προκειμένου να αφιερώσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στις προπονήσεις του και τις αθλητικές δραστηριότητες του. Αποσύρεται όταν δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα του, ενώ αντιθέτως η αυτοπεποίθηση του ανεβαίνει όταν μένει προσωρινά ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του. Συνέπειες τις ψυχαναγκαστικής άσκησης Πέρα από το ότι πολύ συχνά το σύνδρομο της ψυχαναγκαστικής άσκησης συνδέεται και με διατροφικές διαταραχές, ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι όπως η εξάντληση, η υπερκόπωση, οι τραυματισμοί από την υπέρχρηση αλλά και ο νευρικός κλονισμός ως συνέχεις της ψυχολογικής κούρασης. Καλό θα ήταν αν σας χαρακτηρίζει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές, να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό έτσι ώστε η άσκηση να έχει πάντα τον ρόλο που αρμόζει στη ζωή σας που δεν είναι άλλος από το να σας χαρίζει χαρά, ευζωία και ευχαρίστηση.  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE