Ίσως το έχεις ξανά ακούσει, ως “φαινόμενο του καθρέφτη”. Ίσως σου έχουν πει, πως οι άλλοι είναι η αντανάκλαση μας. Όπως και να έχει, η ψυχολογία είναι σαφής: Αν δεν μπορείς να καταλάβεις πράγματα για τον εαυτό σου, τότε παρατήρησε πως φέρονται οι άλλοι σε σένα και θα καταλάβεις πολλά.

Εκείνος που απλοποίησε τη θεωρία του καθρέφτη και την έκανε κατανοητή σε όλους, ήταν ο Τζώρτζ Κέλυ, ο οποίος ουσιαστικά είπε πως όλοι μας αποκτούμε κάποιες πεποιθήσεις, αξίες και “πιστεύω”, μέσα από τα οποία πορευόμαστε σε όλη μας τη ζωή και συνάπτουμε σχέσεις. Το σύστημα αυτό των αξιών μας ορίζει τη δράση μας και η δράση μας την αντίδραση των άλλων. Που σημαίνει πως μέσα από τη συμπεριφορά των άλλων απέναντι μας, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά και για τη δική μας συμπεριφορά.

Και αυτό γιατί οι άλλοι ουσιαστικά μας συμπεριφέρονται όπως ακριβώς περιμέναμε πως θα μας συμπεριφερθούν βάσει της εικόνας που είχαμε εμείς εκ των προτέρων. Μπαίνοντας μάλιστα και πιο βαθιά, η επιστήμη πιστεύει πως ακόμα και αν οι άλλοι δεν έχουν πρόθεση να μας φερθούν αντίστοιχα, εμείς υποσυνείδητα τους καθοδηγούμε προς την αναμενόμενη συμπεριφορά, σαν να θέλουμε να προκαλέσουμε μία προφητεία μέσα από την οποία θα επιβεβαιώσουμε όλες μας τις πεποιθήσεις. Γιατί αυτό αναζητά μία πεποίθηση. Να επιβεβαιωθεί.

Το να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους σαν έναν τεράστιο μαγικό καθρέφτη, μόνο να μας βοηθήσει μπορεί. Καθώς όταν το τοπίο γύρω από το δικό μας είδωλο και τη δική μας συμπεριφορά, μπορούμε να βρούμε ένα πολύτιμο εργαλείο μέσα από τους άλλους για να κατανοήσουμε δικά μας χαρακτηριστικά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα απογοητευτείτε από κάποιον, απλά παρατηρήστε τι σας πείραξε και αναζητήστε το δικό σας μερίδιο ευθύνης.

 


Εσείς γνωρίζατε πως η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει καθόλου ποδηλατοδρόμους; Ε λοιπόν ναι, ωστόσο σύντομα πρόκειται να απαλλαχτεί από τη ρετσινιά καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε πως αυτό θα αλλάξει και πως η πρωτεύουσα μας θα γίνει πιο μοντέρνα και σύγχρονη αποκτώντας ποδηλατοδρόμους. Ξεκινώντας από το κέντρο, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να μας κάνουν τη ζωή ... ποδήλατο , όχι πως δεν ήταν έτσι μέχρι τώρα. Η πρώτη προσπάθεια αφορά σε δρόμους όπως η Ζωοδόχου Πηγής, η Στουρνάρα, η Σόλωνος, η Αλκμήνης, η Μιχαήλ Βόδα και άλλες παραπλήσιες οδοί, ενώ τα έργα θα συνεχιστούν σταδιακά και σε άλλες δημοτικές κοινότητες, πέραν της 1ης, της 3ης και της 6ης , στις οποίες θα εφαρμοστούν αρχικά τα σχέδια.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE