Πεσμένη λίμπιντο; Ανηδονία στο σεξ; Έλλειψη όρεξης για συνεύρεση; Αν δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, όπως για παράδειγμα η στυτική δυσλειτουργία, ή μειωμένη τεστοτερόνη, η κατάθλιψη και η εμμηνόπαυση, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να απομακρύνεσαι από την απόλαυση του σεξ και τον άνθρωπο σου.

Άγχος
Υπάρχουν κάποιοι που λόγω άγχους δεν λειτουργούν σε κανέναν τομέα της ζωής τους. Άλλοι πάλι με λίγο στρες γίνονται πιο αποδοτικοί και δημιουργικοί. Κανείς όμως δεν είδε χαρά στο σεξ, όταν κυριεύεται από το αίσθημα ασφυξίας που του προκαλούν τα προβλήματα στη δουλειά, στο σπίτι, ή τη σχέση. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις δυσκολίες είναι καταλυτικό ώστε να μπορείς να έχεις όρεξη για σεξ.

Προβλήματα επικοινωνίας
Καθώς το σεξ θεωρείται μία από τις απόλυτες μορφές επικοινωνίας, όταν υπάρχουν ζητήματα επαφής ανάμεσα στο ζευγάρι, λογικό είναι να παίρνει η μπάλα και το κρεβάτι τους. Η ρουτίνα, η προδοσία, η αδιαφορία, η έλλειψη κατανόησης, μπορεί να μειώσει την όρεξη για σεξ και στα δύο φύλλα.

Αλκοόλ
Ένα δυο ποτηράκια μπορεί να σε χαλαρώσουν να σε απελευθερώσουν και να σε οδηγήσουν σε μαγικές και καυτές συνευρέσεις. Όταν όμως η κατανάλωση του αλκοόλ γίνεται με υπερβολή αγγίζοντας τη μέθη, ή με συχνότητα αγγίζοντας τον αλκοολισμό, τότε να περιμένεις προβλήματα και στη σεξουαλική σου ζωή.

Κακός ύπνος
Είτε ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί, είτε κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ, είτε έχεις υπνηλίες είτε αϋπνίες, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευεξία του ανθρώπου. Αν ο ύπνος δεν είναι καλός ή σωστός, τότε αυτό θα φανεί στη γενική δράση του καθένα μας μέσα στη μέρα και σίγουρα στο κρεβάτι.

Παιδιά
Σίγουρα δεν χάνεις την επιθυμία να είσαι με τον άνθρωπο σου όταν κάνεις παιδιά, χάνεις όμως πολλή ενέργεια και χρόνο κάτι που το πρώτο διάστημα ειδικά μπορεί να κοστίσει λίγο στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Λίγος χρόνος με ηρεμία και απομόνωση είναι απαραίτητος  ώστε να μπορέσουν οι σύντροφοι να αφιερωθούν ο ένας στον άλλον.

Αρνητική αυτοεικόνα
Το να νιώθεις σέξι και θελκτική είναι πιο εύκολο όταν έχεις θετική εικόνα για το σώμα σου και τον εαυτό σου. Το να νιώθεις αμήχανα μπορεί να σε απομακρύνει από την επιθυμία του να θέλεις να έρθεις σε επαφή με τον σύντροφο σου κάτι που θα σε απομονώσει σεξουαλικά. Η αρνητική αυτοεικόνα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η επιθυμία για σεξ, μειώνεται στις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Για να χάσει κάποιος ένα κιλό, πρέπει να κάψει περίπου 3500 θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως για μία γυναίκα βάρους 60 κιλών, το να κάνει μία ώρα ελλειπτικό την ημέρα, θα τη βοηθούσε να χάσει μέσα σε ένα μήνα κάτι λιγότερο  από 4 κιλά! Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα ούτε τόσο απλά, καθώς η έντονη άσκηση αποκλειστικά έχει δείξει πως δεν οδηγεί  στην απώλεια βάρους αλλά στην εξασθένηση του οργανισμού, με αποτέλεσμα το σώμα να ζητάει παραπάνω τροφή, άρα και θερμίδες. Για να μπορέσει κανείς να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει να κάνει περίπου 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, σε μέτρια ένταση. Από αυτά συμπεραίνει κανείς πως ανεβάζοντας το αερόβιο  στα 250 λεπτά εβδομαδιαίως, σε μέτρια  ένταση,  μπορεί να νιώθει ασφαλής όσον αφορά στο κομμάτι της άσκησης, ότι θα βοηθήσει το μεταβολισμό του και θα τον ωθήσει προς την απώλεια βάρους. Η άσκηση όμως δεν αρκεί. Το Αμερικανικό Κολέγιο αθλητικής ιατρικής είναι σαφές. Χρειάζεται πειθαρχία και στη διατροφή. Τα γεύματα πρέπει να είναι ισορροπημένα, πλήρη από διατροφικά στοιχεία, σωστά σε θερμίδες και όχι πλούσια σε λιπαρά, πάντα συνδυασμένα με ένα καλό αερόβιο πρόγραμμα. Και σχετικά με αυτό, προτείνει ως ιδανική άσκηση για σύντομη απώλεια βάρους το ελλειπτικό. Και εδώ όμως χρειάζεται προσοχή  καθώς η άσκηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό ή ένταση αλλά είναι προτιμότερο η προπόνηση να γίνεται διαλλειματικά. Αν λοιπόν είσαι σε μία περίοδο της ζωής σου που θες να απαλλαγείς από κάποια περιττά κιλά, τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις παραπάνω συστάσεις, ελλειπτικό με διαλλειματική άσκηση και διατροφή,  προκειμένου να δεις τη ζυγαριά να σε ευνοεί σε σύντομα χρονικό διάστημα.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE