Σε κάποιες πολυεθνικές εταιρείες, με έδρα τις Σκανδιναβικές χώρες, αυτό έχει αρχίσει να ισχύει χρόνια τώρα. Άλλου πάλι, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Όπως και να έχει όμως, το πρόγραμμα που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν  4 μέρες την εβδομάδα, δείχνει να έχει αποτελέσματα.
Οι υπερωρίες δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν καθώς όχι μόνο επηρέαζαν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των εργαζομένων αλλά και την αποδοτικότητα τους στη δουλειά που έπεφτε κατακόρυφα.
Ο Ράιαν Κάρσον είναι ο πρόεδρος της εταιρείας Tree House  και εφαρμόζει από το 2006 το τετραήμερο.
Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας της αύξησης της αποδοτικότητας των υπαλλήλων του, ενώ επιβεβαιώνει και την αύξηση στον τζίρο της εταιρείας του κάθε χρόνο και περισσότερο.
«Οι εργαζόμενοι μου φαίνονται, είναι και δηλώνουν πιο χαρούμενοι και πιο ευτυχισμένοι. Μπορεί να δουλεύουν 10άωρο αλλά κυριολεκτικά πετάνε, ειδικά τις Παρασκευές που ξέρουν πως ακολουθεί τριήμερο ξεκούρασης».
Ο μισθός σε όσες εταιρείες εφαρμόζουν το 4αήμερο δεν αλλάζει, καθώς οι εργαζόμενοι τις μέρες που δουλεύουν κλείνουν 10άωρο οπότε είναι σαν να εργάζονται 8 ώρες για πέντε μέρες. Οπότε δεν υπάρχει μείωση μισθού την ώρα που η όρεξη και η καλή συμπεριφορά και απόδοση αυξάνονται.
Το τετραήμερο φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα όταν εφαρμόζεται και στα σχολεία. Στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών  τα παιδιά πάνε σχολείο μόνο 4 φορές την εβδομάδα και η επίδοση τους σε σχέση με τους μαθητές ίδιων ηλικιών αλλά σε πολιτείες που ισχύει το πενθήμερο είναι πολύ καλύτερη σε όλα τα μαθήματα αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, με τους ίδιους τους ανήλικους να παραδέχονται πως απολαμβάνουν πολύ τον ελεύθερο χρόνο τους.


Υλικά 200γρ λευκή ζάχαρη 200γρ μαύρη ζάχαρη 100γρ κακάο 120γρ λάδι ½ κ.σ μπέικιν πάουντερ 2κ.σ βανίλια σε σιρόπι 1 κ.σ αλάτι 200γρ αλεύρι 200 γρ νερό 150 γρ καρύδια 250γρ σοκολάτα σε κομμάτια Εκτέλεση Έχετε προθερμάνει το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζετε την μαύρη και την λευκή ζάχαρη, το κακάο, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε καλά.  Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, το νερό και ανακατεύετε ξανά μέχρι να γίνει ένα όμορφο μείγμα. Βάζετε το μείγμα σε ένα φορμάκι 23χιλ αφού όμως πρώτα έχετε τοποθετήσει μέσα και αντικολλητικό χαρτί. Πάνω από το μείγμα ρίχνετε τα κομμάτια σοκολάτας  και ψήνετε για 12 με 15 λεπτά! Το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε!

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE