Οι περισσότεροι από εμάς, όταν δεν θέλουμε να πετάξουμε φαγητό, έχουμε στο μυαλό μας την εύκολη λύση: κατάψυξη! Βάζουμε τα πάντα στην κατάψυξη έτσι ώστε να μπορούμε να τα  καταναλώσουμε σε βάθος χρόνου. Αυτό όμως δεν είναι πάντα ούτε σωστό, αλλά ούτε και ασφαλές. Παρακάτω ακολουθούν τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στην κατάψυξη , ή άλλα τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες κατάψυξης.
Γαλακτοκομικά : Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν καταψύχονται βγάζουν νερό, κάτι που σημαίνει πως αλλοιώνονται. Να τι πρέπει να γίνει: Καταψύχουμε κρέμες με πολλά λιπαρά, σαντιγί πλήρη, κρέμες με ζάχαρη. Από γάλατα , μπορούν να μπουν σε ψύξη μόνο όσα βρίσκονται στην αρχική τους συσκευασία και είναι κλειστά, ενώ από τυριά, διατηρούνται μόνο όσο έχουν περισσότερο από 40% λιπαρά.
Πατάτες: Οι πατάτες συνήθως μαυρίζουν στην ψύξη γι αυτό και καλό θα ήταν να τις διατηρείται σε δροσερό μέρος. Στην κατάψυξη όμως μπορείτε να βάλετε πουρέ πατάτας ο οποίος μπορεί να διατηρηθεί για έξι περίπου μήνες.
Αυγά: Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει τα αυγά να σπάσουν που σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να τα καταψύξει. Από την άλλη, αν το πετύχει, μετά την απόψυξη θα παρατηρήσει πως οι κρόκοι σκληραίνουν και χάνουν σε γεύση, γι αυτό και θα ήταν πάντα καλύτερο να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο και να τα καταναλώνετε και στο σωστό χρονικό περιθώριο.
Κονσέρβες: Η κονσέρβα επίσης μπορεί να ραγίζει η ακόμα και να εκραγεί μέσα στην κατάψυξη. Εξάλλου τα φαγητό που είναι σε κονσέρβα είναι προορισμένα να διατηρηθούν για καιρό, δεν χρειάζεται να τα βάλετε και στην κατάψυξη.
Πράσινα λαχανικά : Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό, καλό θα ήταν να μην μπαίνουν σε ψύξη, γιατί μόλις αποψυχθούν χάνουν το νερό τους , τη γεύση τους αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Ζεστά φαγητά : Πάντα πριν βάλετε στην κατάψυξη φαγητά, φροντίστε να μην είναι ζεστά, αλλά σε ουδέτερη θερμοκρασία. Όταν ένα ζεστό φαγητό μπει στην κατάψυξη θα διαταράξει τη θερμοκρασία της κατάψυξης και αυτό να δημιουργήσει ανεπιθύμητα βακτήρια για τα τρόφιμα μας.
Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό : Όπως και τα περισσότερα πράσινα λαχανικά, έτσι και φρούτα πλούσια σε νερό, πχ καρπούζι, πεπόνι κλπ, όταν βγουν από την κατάψυξη θα έχουν χάσει όλο τους το νερό με αποτέλεσα να μην έχουν ούτε την υφή ούτε και τη γεύση του.


Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα ανθρώπων που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κόψουν το κρέας, είναι το από που θα πάρουν την πρωτεΐνη τους. Λανθασμένα επικρατεί η αίσθηση πως την πρωτεΐνη την παίρνουμε μόνο από τα ζώα, κάτι που σαφώς και δεν ισχύει. Απόδειξη, η παρακάτω λίστα που αναφέρει αναλυτικά εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Καστανό ρύζι Εξαιρετική τροφή και πολύ νόστιμο. Κάθε της κούπα ( μαγειρεμένη) περιέχει πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι μαζί με την κινόα μία από τις πιο βασικές τροφές καθώς εκτός από πρωτεΐνη, περιέχει και αμινοξέα που επίσης βρίσκουμε στο κρέας. Όσπρια : φακές, ρεβίθια, φασόλια ξερά, φασόλια μαυρομάτικα Όποιο και αν είναι το γούστο σας, τα όσπρια όχι μόνο παρέχουν μία τεράστια γκάμα ώστε να μην πλήττετε, είναι και πολύ ωφέλιμα στον οργανισμό καθώς αποτελούν από την  πλέον αποδοτική πηγή πρωτεΐνης. Κατά μέσο όρο, όλα όσα αναφέραμε περιέχουν από 15 έως 19  γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε μαγειρεμένη κούπα, ποσότητα εξαιρετικά σημαντική. Καλό είναι ωστόσο τα όσπρια να τα συνδυάζετε πάντα είτε με ρύζι, είτε με λεύκωμα ( τυρί) , είτε με δημητριακά, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών.  Κινόα Έχει γίνει πολύ γνωστή τελευταία, σχεδόν της μόδας. Είναι όμως από τις μόδες εκείνες που ευτυχώς κάνουν καλό,  καθώς  ένα φλιτζάνι κινόα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 24 γραμμάρια πρωτεΐνης, μετατρέποντας τη «βασίλισσα των δημητριακών» σε μία σπουδαία πηγή αντικατάστασης της ζωικής πρωτεΐνης. Σπαράγγια Επίσης πολύ καλή ιδέα, καθώς ένα «ματσάκι» σπαράγγια περιέχει περί τα 4- 5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι πολύ νόστιμα ως γεύμα αλλά και ως συνοδευτικό, με μόνο μειονέκτημα το ότι μετά την κατανάλωση τους , μυρίζουν τα ούρα. Αμύγδαλα Στα 30 γρ αμύγδαλα δεν είναι άσχημα 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παράλληλα όλα τα ξηροκάρπια αποτελούν καλή λύση για ένα εύκολο και γρήγορο σνακ, απλά μην το παρακάνετε γιατί έχουν θερμίδες. Καλό είναι να συνδυάζετε τους ξηρούς καρπούς με ένα φρούτο. Βρώμη Βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, είναι θρεπτική, μπορεί να αποτελέσει βάση για πολλές συνταγές, αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το αλεύρι, και είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης. Μία κούπα, έχει 7 γραμμάρια! Μπορείς να την απολαύσεις όλες τις ώρες της ημέρας, με ατελείωτους συνδυασμούς και τρόπους. Μπρόκολο Κουνουπίδι Δύο σταυρανθή λαχανικά, τα οποία άλλοι τα μισούν και άλλοι τα λατρεύουν. Το διατροφικό τους προφίλ ωστόσο είναι εξαίρετο με τρομερές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες , απαραίτητα για την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, και με την πρωτεΐνη να αγγίζει τα 7 γραμμάρια σε κάθε μερίδα.  

MORE FROM THEΔΙΑΤΡΟΦΗ

MORE To BELIEVE