I BELIEVE : 13 Nov 2017

Νικητής ή χαμένος;

Αν υπάρχει ένα πράγμα που με στεναχωρεί  τη σήμερον ημέρα, είναι το να ακούω παιδιά να μην έχουν όνειρα. Να μην έχουν ένα στόχο, μία επιθυμία, ένα «κάτι» μέσα τους, τόσο φλογερό που να τους ανάβει τη σπίθα να θέλουν να πετύχουν, ακόμα και αν ο άνεμος φυσάει δυνατά.
Η Μελίνα είναι 22 χρονών, μόλις τελείωσε τις σπουδές της,  και μου έστειλε inbox λόγια τα οποία μέσα σε λίγες γραμμές, μαρτυρούσαν την απόγνωση της, την απογοήτευση της και την αγανάκτηση  της, για την εποχή που ζει και την κοινωνία που δεν της αφήνει περιθώρια να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα. Πουθενά δεν μου ανέφερε ποιά είναι αυτά τα όνειρα, ενώ το δριμύ «κατηγορώ της» ολοκληρώνεται με τη φράση : «Πιστεύω τελικά πως δεν θα κάνω τίποτα στη ζωή μου.»
Και πολύ φοβάμαι πως τελικά έτσι θα γίνει. Και για τη Μελίνα και για όλους όσοι είναι σε μία τέτοια εσωτερική κατάσταση, σε όποια ηλικία.
Το μυαλό είναι το πιο χρήσιμο και δυνατό εργαλείο που έχει ο άνθρωπος στο να μπορέσει να δημιουργήσει αυτό που θέλει. Ή στο να σαμποτάρει αυτό που επιθυμεί. Το μυαλό ωστόσο δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνο του αν δεν συνδυαστεί με τη δράση. Ο συνδυασμός μυαλού και δράσης , συγκεκριμένης δράσης, μελετημένης και εστιασμένης, είναι το μυστικό στο να δημιουργήσει κάποιος μία προοπτική. Και λέω  κάποιος, γιατί η προοπτική δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η τύχη, ο καιρός, η άτιμη κοινωνία, η καταβολή, τα χρήματα και άλλες τέτοιες δικαιολογίες που η ανθρώπινη φύση σκαρφίζεται για να δικαιολογήσει την έλλειψη δράσης.
Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να μπει στη διαδικασία να ενώσει μυαλό και δράση, οφείλει στον εαυτό του να έχει μία πρόθεση. Πρόθεση για το οτιδήποτε. Ό,τι αποφασίσει ο καθένας για τον ίδιο.
Η πρόθεση είναι αυτή που ουσιαστικά χαράζει την πορεία προς την κατάκτηση του ονείρου, ακόμα και αν στην αρχή δεν ξέρεις τον τρόπο, δεν βλέπεις την ευκαιρία, δεν νοείσαι την υλοποίηση.
Οπότε έχουμε και λέμε: Πρόθεση- σκέψη/ μυαλο, – δράση.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες δράσης:
-Η δράση που κινητοποιείται αυτοβούλως, είναι πηγαία, γεννιέται από προσωπικές πρωτοβουλίες και πυροδοτείται εσωτερικά. Είναι αυθεντική και γνήσια. Έχει ένστικτο, πίστη, φιλοδοξία, στρατηγική, όραμα, με την ποιότητα αυτών να ορίζεται και να χαρακτηρίζεται από τον βαθμό παιδείας και ηθικής του καθενός μας.
-Η δράση που έρχεται ως αποτέλεσμα ενός εξωτερικού γεγονότος, μίας τυχαίας ή μη συγκυρίας, μία σύμπτωσης, μίας πράξης. Αυτή η δράση ουσιαστικά είναι αντίδραση.
Και υπάρχει και η μη δράση που είναι αυτό ακριβώς που διαβάζεις. Μη δράση.
Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Χρειάζεσαι δουλειά και ειδικό αν θες να δεις τη ζωή σου να αλλάζει.
Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, είσαι εσύ που παραπονιέσαι γιατί κάποιοι τομείς, ή όλοι , στη ζωή σου, δεν πηγαίνουν καλά, κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα, και φταίνε μόνο οι άλλοι για την έκβαση των πραγμάτων.
Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, σίγουρα έχεις πετύχει πολλά από όλα όσα έχεις ονειρευτεί, και είσαι θέση να καταλάβεις τόσο αυτά που γράφω, αλλά  και  να επιβεβαιώσεις πως τελικά στη ζωή, μπορούμε να κάνουμε ΚΑΙ αυτό που θέλουμε.
Σήμερα, κάπως έτσι κατέληξα να περιγράφω αυτό που κάποτε είχα βρει γραμμένο σε ένα σημείωμα που μου είχε αφήσει η μαμά μου στο κρεβάτι μου. «Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αρκεί να το θέλεις. Ακόμα και αν οι συνθήκες δεν σου το επιτρέπουν, κοίτα πρώτα να δημιουργήσεις τις συνθήκες αυτές.»

Όλα τα άλλα είναι απλά: δικαιολογίες.


Από μικρή θυμάμαι  ένα μύθο που μας ήθελε να πλένουμε  καλά τα χέρια μας κάθε φορά που πιάνουμε  μία μπανάνα γιατί η φλούδα της είχε λέει πολλά μικρόβια επειδή τις έπιαναν οι πίθηκοι! Μεγαλώνοντας  ωστόσο ανακάλυψα πως η μπανανόφλουδα που συνήθως όλοι πετάμε στα σκουπίδια ανεκμετάλλευτη, κρύβει πολλούς μικρούς θησαυρούς. Μυρμηγκιές Η φλούδα της μπανάνας είναι ένα δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς. Και αν νομίζατε πως ο μόνος τρόπος για να απαλλαχτείτε από αυτές είναι το νυστέρι, κάνετε λάθος. Δεδομένου ότι αποτελείται από αντιοξειδωτικά που θεραπεύουν την δερματικές αλλοιώσεις που ευθύνονται για τις μυρμηγκιές, καλό είναι την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε το φρούτο, να επωφεληθείτε της ιδιότητας αυτής, αν και εφόσον έχετε θέμα με δερματικές παθήσεις τέτοιου τύπου, ή κονδυλώματα.  Κατάθλιψη Εδώ ο ρόλος της μπανανόφλουδας θα μπορούσε να είναι διττός! Να βλέπεις κάποιον να την πατάει, να γλιστράει και συ να γελάς, οπότε πάει η κατάθλιψη. Στην προκειμένη όμως η δράση της είναι ακόμα πιο μεγάλη! Η φλούδα της μπανάνας, περιέχει ένα οξύ που βοηθάει στο να πάρει η σεροτονίνη τα πάνω της. Και αυτό αν γίνει, τότε παίρνεις και συ αυτομάτως τα «πάνω»! Μην φας την φλούδα αυτή κάθε αυτή! Με ένα κουταλάκι, όμως, καθάρισε τα τοιχώματα της και η σάρκα της μπανάνας που περισσεύει, θα κάνει τη δουλειά της! Φυσικό φαρμακείο Η σάρκα που λέτε , από τη φλούδα της μπανάνας, δείτε τι σας προσφέρει: 12% από την ημερήσια ανάγκη σας σε ίνες, κάτι που θα βοηθήσει πολύ την πέψη σας , τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και το μεταβολισμό σας 17% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη C που θα κάνει τον οργανισμό σας δυνατά σαν ατσάλι! 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Β-6 που θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το φαγητό σε ενέργεια! Αντισηπτικό Τέλος, η φλούδα της μπανάνας μπορεί να έχει τέλεια αντισηπτική δράση, ειδικά όταν πρόκειται για τσιμπήματα από έντομα. Τα φυσικά σάκχαρα της φλούδας, θα ανακουφίσουν τόσο τις καντήλες από το τσίμπημα, όσο και τον πόνο, αλλά και τη φαγούρα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τρίψετε απαλά το εσωτερικό τους φλούδας, στο σημείο που έχετε δεχτεί το τσίμπημα.  

MORE FROM THEI BELIEVE

MORE To BELIEVE