Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα απόλυτο θαύμα! Και αυτό έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Eξαιτίας αυτού  μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, να ονειρευτούμε όσα θέλουμε και να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Ένα μόνο χρειάζεται: Να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε τις υπέρτατε δυνάμεις τους και τον τρόπο να τις ενεργοποιήσουμε.

  1. Ο εγκέφαλος μας δεν αντιλαμβάνεται διαφορά ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε όλους όσοι βλέπουν τον κόσμο «λες και φορούν ροζ γυαλιά» ή γιατί μεγαλοποιούμε καταστροφολογικά καταστάσεις που δεν είναι μείζονος σημασίας.
  2. Η πνευματική εργασία δεν κουράζει τον εγκέφαλο. Οι σκέψεις μας τον κουράζουν. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της πνευματικής εργασίας η σύσταση του αίματος που ρέει στον εγκέφαλο παραμένει η ίδια, την ώρα που η σύσταση αίματος στις φλέβες μας αλλάζει όταν το σώμα έχει υποστεί κόπωση.
  3. Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί αυτόματα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο για κάποιον που είναι απαισιόδοξος να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με τη σωστή εκπαίδευση, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μάθει να λειτουργεί από την αρχή, με άλλο τρόπο.
  4. Βλέπουμε, ζούμε και είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. «Πίστεψε το και θα γίνει» δε λέμε; Όταν ο εγκέφαλος εστιάζει σε κάτι , θα το δημιουργήσει. Για το λόγο αυτό έχει σημασία να εστιάζουμε πάντα σε αυτό που θέλουμε και όχι σε αυτό που ΔΕΝ θέλουμε.
  5. Ο εγκέφαλος θέλει εξάσκηση. Όπως ακριβώς γυμνάζουμε το υπόλοιπο σώμα μας, έτσι πρέπει να γυμνάζουμε και τον εγκέφαλο μας. Και αυτό γίνεται με τη μάθηση, το διάβασμα, την γυμναστική στο ύπαιθρο, το διαλογισμό, τα παιχνίδια στρατηγικής ή γνώσεων, τα ταξίδια και άλλες  νοητικές δραστηριότητες.
  6. Ο εγκέφαλος μας δεν κοιμάται ποτέ! Δουλεύει συνέχεια, και μάλιστα η λειτουργικότητα του είναι πολύ μεγαλύτερη κατά τις ώρες του ύπνου.
  7. Ο εγκέφαλος  μας χρειάζεται ξεκούραση. Χιλιάδες σκέψεις περνούν από τον εγκέφαλο μας κάθε μέρα και αυτό κάνει ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του, την ξεκούραση. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας μέσα στη μέρα, κλείστε τα μάτια και αδειάστε το κεφάλι σας από οτιδήποτε σας απασχολεί, έστω και για λίγα λεπτά.
  8. Ο εγκέφαλος μας ξεχνάει στην προσπάθεια του να είναι επαρκής! Όπως και ένας σκληρός δίσκος, έτσι και ο εγκέφαλος μας μπορεί να αποθηκεύσει έναν συγκεκριμένο όγκο πληροφοριών. Το ότι κάποιες πληροφορίες ή αναμνήσεις ξεχνιούνται , είναι γιατί ο εγκέφαλος προσπαθεί να συσσωρεύσει ό,τι νέο εισχωρεί. Για να γίνει αυτό, σβήνει από τη μνήμη του άλλες πιο παλιές πληροφορίες. Γι αυτό να δίνεται σημασία στο με τι φορτώνεται το μυαλουδάκι σας.
  9. Ο εγκέφαλος μας ΔΕΝ πονάει. Μπορεί να ανταποκρίνεται στον πόνο, όταν τον νιώθουμε στο σώμα ή την ψυχή μας, και γι αυτό ευθύνονται οι αισθητήρες, αλλά ο ίδιος ο εγκέφαλος, ΔΕΝ μπορεί να βιώσει πόνο.
  10. Ο εγκέφαλος μας επαναπροσδιορίζεται. Ό,τι πιστεύουμε εγκαθιδρύεται μέσα στο υποσυνείδητο μας και αυτό θα γίνει η αλήθεια μας. Αν αλλάξουμε αυτό που πιστεύουμε θα αλλάξει και η συνείδηση μας και κατ ΄επέκταση και όλα όσα βιώνουμε.

«Ασυμφωνία χαρακτήρων» Μία από τις πιο συχνές αιτίες που φτάνουν ένα ζευγάρι στο χωρισμό, ακόμα και αν αυτό έχει περάσει πολύ χρόνο μαζί. Και είναι να αναρωτιέται κανείς; «Μα καλά πόσο καιρό χρειάζεται κάποιος για να δει πως δεν ταιριάζει με κάποιον;» Λίγο. Πολύ λίγο. Απλά εκείνοι που προχωρούν δεν είναι όσοι δεν εγκαταλείπουν κάποιον που δεν ταιριάζουν, αλλά  όσοι αναγνωρίζουν από νωρίς πως τόσο οι ίδιοι όσο και  ο άνθρωπος που έχουν δίπλα τους είναι γήινοι με ελαττώματα και όχι κάτι τέλειο και εξιδανικευμένο. Και η συνειδητοποίηση αυτή, αποτελεί το τρίτο από τα πέντε στάδια της πραγματικής αγάπης. Πρώτο στάδιο: Έρωτας Είναι η στιγμή που τον βλέπεις και νιώθεις πως τον ξέρεις από άλλη ζωή. Κάνεις όνειρα στο πλευρό του, βλέπεις μαζί του το μέλλον, νιώθεις πως έχεις βρει το άλλο σου μισό. Ο σύντροφος σου μοιάζει το απόλυτο, και δύσκολα διακρίνεις κάτι αρνητικό. Εμπιστεύεσαι, αφήνεσαι, παραδίνεσαι, και όλα είναι ρόδινα. Δεύτερο στάδιο: Τα πάντα μαζί Στο στάδιο αυτό, έχουν παρέλθει τα πολλά και απανωτά ραντεβού, έχεις διανυκτερεύσει σπίτι του, ίσως έχεις «μετακομίσει» εκεί, μοιράζεσαι με τον σύντροφο σου την καθημερινότητα σας και έχετε αποκτήσει κοινωνική ζωή. Πλέον αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις ως ζευγάρι και έτσι σας αντιμετωπίζουν και οι άλλοι. Τρίτο στάδιο: Η αποκαθήλωση Και ξαφνικά  σηκώνεσαι ένα πρωί και ο σύντροφος σου «έχει αλλάξει», «δεν είναι αυτό που νόμιζες», «κάπου το χάσατε» . Ή απλά συνειδητοποιείς πως όπως και εσύ έτσι και εκείνος, έχει αδύναμα σημεία, ελαττώματα, ιδιαιτερότητες ή ιδιοτροπίες, άλλη άποψη από τη δική σου, διαφορετικό πρίσμα ερμηνείας. Κοινώς, ανακαλύπτεις πως ο άνθρωπος σου έχει τη δική του προσωπικότητα με τα καλά και τα κακά του, και πως ίσως εσύ είχες περισσότερο προσδοκίες για όλα όσα είχες προβάλει σε εκείνον, και όχι αγάπη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Όχι, ο σύντροφος σου δεν άλλαξε, απλά εσύ τον έβλεπες όπως θα ήθελες να είναι. Τέταρτο στάδιο: Προχωράμε μαζί Αν έχεις φτάσει στο στάδιο αυτό, είσαι ένα βήμα πιο κοντά, σε κάτι για το οποίο αξίζει τον κόπο να παλέψεις. Αναγνωρίζεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στον σύντροφο σου το δικαίωμα στην αυτονομία και τη διαφορετικότητα μέσα στη σχέση, έχεις δει και αποδεχθεί όπως και εκείνος σε σένα, όλες τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του και ξέρετε πως να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον, σε στιγμές κρίσης. Γνωρίζετε καλά πως οι γερά θεμελιωμένες σχέσεις θέλουν δουλειά και αυτό δεν σας τρομάζει, καθώς μέσα σας κυριεύει η ασφάλεια πως μαζί μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα!  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE