Είσαι ό, τι σκέφτεσαι. Αυτό ελπίζω να το έχεις καταλάβει. Είμαστε όλοι αυτό που επεξεργαζόμαστε στο μυαλό μας, βλέπουμε τον κόσμο με βάση αυτά που σκεφτόμαστε, οι σκέψεις μας γίνονται συναισθήματα. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε αυτή την πραγματικότητα, άλλο τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να βελτιώσουμε και να «θετικοποιήσουμε» τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε κάθε τι που περνάει από το μυαλό μας. Που σημαίνει πως πρέπει να αποβάλεις άμεσα όλα όσα ακολουθούν.

«Θα’ πρεπε…»
Δεν υπάρχει τίποτε πιο ουτοπικό από το «θα’ πρεπε»… Σημαίνει πως νιώθεις ανεπαρκής, αβέβαιος, και ανασφαλής για το τι έχεις κάνει ή δεν έχεις κάνει. Αν όντως σε όλη αυτή την περιήγηση του «θα΄πρεπε» βρίσκεις ψήγμα αλήθειας, τότε απλά προχώρα και κάνε αυτό που … «θα΄πρεπε»!

Φιλτράρισμα
Κάθε άνθρωπος θέλει να ακούσει αυτό για το οποίο είναι έτοιμος. Και αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε απλά φιλτράρει. Κρατάει αυτό που αντέχει και μπορεί να διαχειριστεί και ό,τι περισσεύει, το εξαφανίζει, ο καθένας ακολουθώντας τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας. Θα ήταν όμως καταλληλότερο να είμαστε σε θέση να ακούμε τα πάντα , να δεχόμαστε και το καλό και το κακό, και να διαχειριζόμαστε πάντα με ψυχραιμία τόσο το ένα όσο και το άλλο. Το να στρουθοκαμηλίζει κανείς δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Ούτε καν την ίδια της στρουθοκάμηλο. Εξάλλου, σημασία δεν έχει ούτε τι μας συμβαίνει ούτε και τι ακούμε, αλλά ο τρόπος που διαχειριζόμαστε  όλες αυτές τις καταστάσεις.

 Προσωποποίηση
Αν και θα θέλαμε ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ο κόσμος να γυρίζει γύρω από εμάς, αυτό ούτε συμβαίνει ούτε και είναι δυνατόν. Γι αυτό και δεν ωφελεί να παίρνουμε τα πάντα προσωπικά. Όταν θέτουμε εαυτόν στο επίκεντρο, σημαίνει πως μάλλον νιώθουμε στο περιθώριο. Όταν παίρνουμε τα πάντα προσωπικά, μάλλον σημαίνει πως είμαστε εύθικτοί και αυτό έχει να κάνει με την αυτοεικόνα, και την αυτοεκτίμηση μας.  Το τι γίνεται γύρω μας , δεν είναι απαραίτητα δική μας ευθύνη. Μην ξεχνάς πως ο καθένας πράττει με γνώμονα τα δικά του βιώματα,  τις δικές του πεποιθήσεις.

Γενίκευση
Πολύ συνήθης μηχανισμός, και βολικός θα έλεγε κανείς. Ένα απλό παράδειγμα της γενίκευσης θέλει όλους τους άνδρες να είναι κακοί, επειδή ο πρώην μας ήταν κακός. Το να είμαστε απόλυτοι, ακραίοι και να βάζουμε αυτό που λέμε λαϊκά « όλα τα γουρούνια στο ίδιο σακί» δεν οδηγεί παρά μόνο στο να θολώσει το δικό μας τοπίο, να μας κάνει απολυταρχικούς και χωρίς περιθώρια ευελιξίας σε δράση και σκέψεις . Η γενίκευση είναι ένας φτωχός τρόπος για να βλέπει κανείς τον κόσμο , και δεν αξίζει αυτό να γίνει συνήθεια.

Καταστροφολογία
Ιδίωμα του Έλληνα. Φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την επικαιρότητα. Ο λαός μας γουστάρει τη γκρίνια, την αυτολύπηση και την καταστροφολογία. Όταν συνειδητοποιήσουμε πως όλη αυτή η υπερβολή δεν βοηθάει πουθενά αλλά αντιθέτως αυξάνει το άγχος , τα αρνητικά συναισθήματα, την ανασφάλεια και την ανησυχία, ίσως συλλογικά , αποφασίσουμε πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

 


Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι αγχώδεις διαταραχές ήταν εκείνες που αποτελούσαν την αιτία για τις επαναλαμβανόμενες επιθετικές προς τον εαυτό  συμπεριφορές όπως το φάγωμα των νυχιών. Οι ειδικοί είχαν κατατάξει όλους όσοι τρώνε τα νύχια τους, σε μία κατηγορία ανθρώπων με χαμηλή αυτοπεποίθηση που διακατέχονται από ανασφάλεια, και χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα και αίσθηση κατωτερότητας. Μία νέα μελέτη όμως έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να προσθέσει ακόμα μία  έννοια  στη λίστα με τις αιτίες που οδηγούν στο φάγωμα των νυχιών. Τη σύγχυση Αν τρώτε τα νύχια σας θα πρέπει να συνειδητοποιείστε πως αυτό που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε δεν είναι το άγχος, αλλά η σύγχυση που σας κυριεύει μέσα στην καθημερινότητα σας. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού για την Συμπεριφοριστική προσέγγιση  και την Πειραματική Ψυχιατρική ( Jouranl of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry ) έχοντας σαν αντικείμενο μελέτης 48 εθελοντές που είχαν ως  συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Από αυτούς , στο απόλυτο σύνολο τους , χαρακτήρισαν την συμπεριφορά τους «αηδιαστική», «σιχαμερή» και «αντιαισθητική», στο 46% παραδέχτηκαν πως μπορούν να γίνουν αντιπαθητικοί από τη συνήθεια αυτή, ενώ το 79% συμφώνησε πως δέχεται συνεχώς παρατηρήσεις από το ευρύ κοινωνικό, φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον. Από το ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες, προέκυψε πως  όλοι τους  αντιμετώπιζαν κάποιας μορφής αγχώδη διαταραχή που πήγαζε από το αίσθημα ανικανότητας που τους χαρακτηρίζει, ενώ σε ποσοστό 62% οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν πως πανικοβάλλονται ή έχουν σύγχυση, όταν νιώθουν να πνίγονται από τις υποχρεώσεις τις καθημερινότητας, ή όταν αισθάνονται πως κρίνονται για τις επιδόσεις ή τις ικανότητες τους. Οι ώρες που κυρίως τρώνε τα νύχια τους είναι οι ώρες της ημέρας που έρχονται περισσότερο αντιμέτωποι με την χαμηλή αυταξία και αυτοπεποίθηση τους, ενώ φτάνουν σε σημείο να ματώνουν τα χέρια τους και να υποφέρουν από τον πόνο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να σταματήσουν την επίθεση στον εαυτό τους. Περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές, παρουσιάζουν και άλλου τύπου ψυχαναγκαστικές ή επαναλαμβανόμενες  συμπεριφορές,  που μαρτυρούν μία κακή σχέση , ή μία σχέση μίσους με τον εαυτό τους. ( διατροφικές διαταραχές, εθισμούς, εμμονικές σκέψεις κ.α.). Η έρευνα ολοκληρώνεται με τις επιπτώσεις που έχει το φάγωμα των νυχιών, όπως μολύνσεις στα δάχτυλα, χαλασμένο σμάλτο δοντιών αλλά και παραμόρφωση των άκρων, και προτρέπουν όλους όσοι ακολουθούν αυτή την συνήθεια να συμβουλευτούν ειδικό με στόχο την αλλαγή στη συμπεριφορά τους.  

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE