Καρδιοπάθειες, εθισμός στο αλκοόλ και καρκίνος είναι η τρις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Στις τελευταίες αναφορές όμως του cbs γύρω από το θέμα, ο επιδημιολόγος Φίλιπ Λάντριγκαντ έρχεται να προσθέσει ως ακόμα μία πηγή του κακού, την μόλυνση του περιβάλλοντος.
Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, από ασθένειες και αιτίες που βρίσκουν τις ρίζες τους στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τοξίνες που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί αλλά και περίπου 5.000 νέα χημικά που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο, κάνουν το έδαφος , το νερό αλλά και τον αέρα, μία πραγματική πυρηνική βόμβα.
Οι χώρες τις Αφρικής φιγουράρουν πρώτες στη λίστα με το πλέον μολυσμένο περιβάλλον, με την Ινδία να ακολουθούν και την Κίνα να βρίσκεται στην 3η θέση.
Οι μελέτες γύρω από το θέμα καταλήγουν στα πιο ανησυχητικά πορίσματα από το 1950, και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας πως μέσα στα επόμενα χρόνια, οι θάνατοι από το ανθυγιεινό περιβάλλον, θα ξεπερνούν ανά τον κόσμο ακόμα και τους θανάτους από τις πιο γνωστές μορφές καρκίνου.

 


Σε κάποιες πολυεθνικές εταιρείες, με έδρα τις Σκανδιναβικές χώρες, αυτό έχει αρχίσει να ισχύει χρόνια τώρα. Άλλου πάλι, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Όπως και να έχει όμως, το πρόγραμμα που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν  4 μέρες την εβδομάδα, δείχνει να έχει αποτελέσματα. Οι υπερωρίες δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν καθώς όχι μόνο επηρέαζαν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των εργαζομένων αλλά και την αποδοτικότητα τους στη δουλειά που έπεφτε κατακόρυφα. Ο Ράιαν Κάρσον είναι ο πρόεδρος της εταιρείας Tree House  και εφαρμόζει από το 2006 το τετραήμερο. Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας της αύξησης της αποδοτικότητας των υπαλλήλων του, ενώ επιβεβαιώνει και την αύξηση στον τζίρο της εταιρείας του κάθε χρόνο και περισσότερο. «Οι εργαζόμενοι μου φαίνονται, είναι και δηλώνουν πιο χαρούμενοι και πιο ευτυχισμένοι. Μπορεί να δουλεύουν 10άωρο αλλά κυριολεκτικά πετάνε, ειδικά τις Παρασκευές που ξέρουν πως ακολουθεί τριήμερο ξεκούρασης». Ο μισθός σε όσες εταιρείες εφαρμόζουν το 4αήμερο δεν αλλάζει, καθώς οι εργαζόμενοι τις μέρες που δουλεύουν κλείνουν 10άωρο οπότε είναι σαν να εργάζονται 8 ώρες για πέντε μέρες. Οπότε δεν υπάρχει μείωση μισθού την ώρα που η όρεξη και η καλή συμπεριφορά και απόδοση αυξάνονται. Το τετραήμερο φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα όταν εφαρμόζεται και στα σχολεία. Στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών  τα παιδιά πάνε σχολείο μόνο 4 φορές την εβδομάδα και η επίδοση τους σε σχέση με τους μαθητές ίδιων ηλικιών αλλά σε πολιτείες που ισχύει το πενθήμερο είναι πολύ καλύτερη σε όλα τα μαθήματα αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, με τους ίδιους τους ανήλικους να παραδέχονται πως απολαμβάνουν πολύ τον ελεύθερο χρόνο τους.

MORE FROM THEΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

MORE To BELIEVE