ΕΥ ΖΗΝ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ : 08 Nov 2018

Η καρδιά σου όντως μπορεί να ραγίσει!

Συνήθως όταν λέμε πως κάποιος ή κάτι “μας ράγισε τη καρδιά”, το χρησιμοποιούμε μεταφορικά για να δηλώσουμε το πόσο πολύ μας πόνεσε μία κατάσταση.

Και όμως, τελικά δεν είναι τόσο αλληγορικό το σχήμα, καθώς το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς υπάρχει και μάλιστα μπορεί κάποιος να πεθάνει από αυτό.

Γνωστό και ως μυοκαρδιοπάθεια Τακοστούμπο, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αφορά κατά 90% σε γυναίκες, είναι βιβλιογραφικά κατοχυρωμένο από τη δεκαετία του 90 και αποδεικνύει πως ο ψυχικός πόνος μπορεί να παραμορφώσει τους μύες της καρδιάς κάνοντας κάποιος να νιώθει πως “σπάει η καρδιά του”.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κρύος ιδρώτα, πόνος στο αριστερό χέρι, ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος, αίσθηση έλλειψης οξυγόνου είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς. Ουσιαστικά η ασθενής έχει την αίσθηση πως παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Γιατί χτυπάει  τις γυναίκες ;

Γιατί οι γυναίκες είμαστε πιο ευαίσθητες, πιο ευάλωτες σε συναισθηματικά χτυπήματα και πιο ρομαντικές.

Τι μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ;

Το συνεχόμενο στρες, ένα συναισθηματικό σοκ, ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει έκρηξη της αδρεναλίνης!

Μπορεί κάποιος να πεθάνει από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς!

Η μυοκαρδιοπάθεια Τακοστούμπο είναι σαφώς πολύ λιγότερο ανησυχητική από το οξύ έμφραγμα, και το ποσοστό θνησιμότητας από αυτή είναι 5%.


ΕΥ ΖΗΝ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ : 08 Nov 2018

Προσοχή: Η εγκυμοσύνη κολλάει!

Εδώ στην Ελλάδα, οι παλιές λέγανε πως αν χαϊδέψεις την κοιλιά μίας εγκύου θα μείνεις και εσύ έγκυος σύντομα!   Στην Αμερική, οι ερευνητές έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω, με έρευνα που έγινε σε 1700 γυναίκες για λογαριασμό του περιοδικού της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η εγκυμοσύνη είναι μεταδοτική.   Για μία δεκαετία, οι εθελόντριες παρακολουθούνταν διακριτικά από κοινωνιολόγους οι οποίοι με χαρά διαπίστωσαν πως στο 90 % οι εν λόγω γυναίκες είχαν αποκτήσει παιδί μέχρι το τέλος της έρευνα Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως στο 89% οι συμμετέχουσες δήλωσαν πως αποφάσισαν να μείνουν έγκυες επειδή πρώτα μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία οι ...φίλες τους! Αυτό σίγουρα έγινε γιατί ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον και σίγουρα επηρεάζεται από το περιβάλλον του, αλλά αποδεικνύει πως οι δεσμοί φιλίας στις γυναίκες είναι πολύ δυνατοί, ακόμα και πιο δυνατοί από τους δεσμούς ανάμεσα στα αδέλφια καθώς η επιρροή των αδελφών στο θέμα της εγκυμοσύνης αποδείχτηκε μικρή! «Μία γυναίκα βλέποντας τη φίλη της να μένει έγκυος μπαίνει και εκείνη στην διαδικασία να σκεφτεί το ίδιο. Βλέποντας την φίλη της να τα καταφέρνει πιστεύει και εκείνη περισσότερο στον εαυτό της. Το ίδιο γίνεται ακόμα πιο έντονο από τη στιγμή που το παιδί θα έρθει στον κόσμο. Η επιρροή μίας φίλης αποδεικνύεται δυνατή στο θέμα “παιδί” και στις πιο δυναμικές γυναίκες που δύσκολα θα σκεφτόντουσαν να γίνουν μητέρες. Βλέποντας μία καριερίστα, την φίλη της να κάνει το μεγάλο βήμα, τότε και εκείνη μπαίνει σιγά σιγά στο \"τρυπάκι\"του να αφήσει πίσω της το κεφάλαιο “αχαλίνωτη” ζωή. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει και το υποσυνείδητο, που στην περίπτωση της εγκυμοσύνης ενεργοποιείται πιο αποτελεσματικά από την προσωπική επαφή με οικεία πρόσωπα παρά από τη συλλογική δράση.” Υπoστηρίζει η Sue Mentes, επικεφαλής της έρευνας αν και νομίζω πως λίγο πολύ, όλες αν ρίξουμε μία ματιά στο περιβάλλον μας, όλο και κάποιο παράδειγμα “μεταδοτικής” εγκυμοσύνης θα εντοπίσουμε! Και στα δικά σας!

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE