Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ακούει κάθε μέρα αυτή τη γνωστή εσωτερική φωνή να τον καθοδηγεί, να τον κριτικάρει, να τον σχολιάζει, να τον συνοδεύει σε κάθε βήμα και σε κάθε σχέση.
Εκείνο που καθορίζει την ποιότητα ζωής μας και τη σχέση μας με τον εαυτό μας, είναι ακριβώς ο ρόλος που έχουμε δώσει σε αυτή την εσωτερική φωνή.
Πρόκειται για μία αυστηρή, επικριτική , καταδικαστική και αμείλικτη φωνή, ή για μία φωνή που μας συμβουλεύει, μας αντιμετωπίζει με σεβασμό και μας καθοδηγεί με σκοπό να γίνουμε καλύτεροι;
Συνήθως είναι η πρώτη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν.

Εκείνο που αρχικά πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως η εσωτερική κριτική είναι πάντα πιο αυστηρή και πιο επώδυνη απ ότι η κριτική που ασκούμε στους άλλους. Όταν πρόκειται να ασκήσουμε κριτική  στους άλλους, αν δεν έχουμε σκοπιμότητα και κακία, τότε βρίσκουμε τρόπους να πούμε ευγενικά αυτό που θέλουμε. Δεν γίνεται όμως το ίδιο όταν ασκούμε κριτική σε εμάς τους ίδιους.

Και εδώ είναι το κομβικό σημείο. Να μάθουμε να σωπαίνουμε την γκρινιάρικη και αυστηρή εσωτερική φωνή. Να τι πρέπει να κάνεις :

Καλόπιασε τον εαυτό σου
Αρχικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις και να συμφωνήσεις με τον εαυτό σου πως η εσωτερική φωνή είναι απαραίτητη για την εξέλιξη σου. Γι αυτό ακριβώς το λόγο οφείλεις να μιλάς με ευγένεια και καλοσύνη σε εσένα τον ίδιο και να θυμάσαι πάντα πως ο εσωτερικός διάλογος θα έπρεπε να έχει πάντα το ρόλο του καθοδηγητή ώστε να πετύχεις τους στόχους σου.

Εστίασε στο δυνατά σου σημεία
Η κριτική συνήθως έλκεται από το αρνητικό. Όταν όμως εστιάζεις στα θετικά σου στοιχεία τότε δεν έχεις παρά να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου για πολλά περισσότερα. Δώσε λοιπόν σημασία στα καλά που έχεις, παίνευε εσένα τον ίδιο γι αυτά και μην ξεχνάς το πόσο ξεχωριστός είσαι. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην είσαι σε κάτι ξεχωριστός.

Στάσου στα δύσκολα
Και όταν θα έρθουν εκείνες οι στιγμές, όπου και λάθη θα κάνεις και κακές επιλογές , όταν θα δυσκολευτείς να καταφέρεις κάτι ή θα βρεις μία πόρτα κλειστή, μην γίνεις σκληρός με τον εαυτό σου. Για να σωπάσεις την επικριτική φωνή, μείνε πιστός εσύ σε σένα , πάνω και πρώτα απ όλους , και μίλα μέσα σου με ευγένεια, τρυφερότητα και συμπόνοια, σαν να έχεις να κάνεις με ένα μικρό παιδί. Να ξέρεις πως έρχεσαι και φεύγεις μόνος…

Εμπιστεύσου και  μία …”δεύτερη” φωνή
Βρες έναν φίλο και μίλα του για όλα όσα σε βασανίζουν όταν “τσακώνεσαι” με τον εαυτό σου. Μετέφερε του τα επικριτικά λόγια που σου υπαγορεύει η εσωτερική σου φωνή και τους λόγους για τους οποίους είσαι τόσο αυστηρός και απλά άκου τι έχει να σου πει ο φίλος σου. Κοίτα όμως ο άνθρωπος που θα έχεις απέναντι σου να είναι άνθρωπος που σε αγαπά γι αυτό που είσαι και σε δέχεται με τα καλά και τα κακά σου.


Όλοι έχουμε αξία. Κάποιοι τη γνωρίζουμε ως έχει. Δύσκολο, αλλά συμβαίνει. Συνήθως οι περισσότεροι έχουμε μία εικόνα για την αξία μας είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη από το ποια είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η εικόνα δε, σπάνια ταυτίζεται με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για την αξία μας, που ουσιαστικά είναι εκείνοι που μας την προσδιορίζουν και εσωτερικά ανάλογα με τις περιστάσεις. Θα πρέπει κάποιος να έχει πλήρη συναίσθηση της αυταξίας του για να μείνει ανεπηρέαστος από το πως αυτή γίνεται εκτιμητέα από τους γύρω του. Στη ζωή του καθενός μας όμως, πάντα, έρχεται εκείνη η στιγμή, εκείνο το γεγονός, που μας απογυμνώνει από κάθε υπερβολή ή κάθε υποτίμηση και μας κρεμάει το ταμπελάκι μίας αξίας καθαρής, και αντικειμενικής. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερτίμηση. Γι αυτό να προσέχεις... Να προσέχεις να γνωρίζεις όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη προσέγγιση την αξία  σου. Και να φέρεσαι με γνώμονα αυτήν. Μην απλώνεις τα πόδια σου μακρύτερα από εκεί που μπορείς, ειδικά όταν για στήριγμα έχεις τις πλάτες άλλων. Μην παίρνεις από τους γύρω σου περισσότερη λάμψη απ όσο μπορείς να στηρίξεις, γιατί μη ξεχνάς πως το πολύ φως έχει στα μάτια σου το ίδιο αποτέλεσμα με το απόλυτο σκοτάδι. Μαύρο. Μην ταυτίζεσαι με μία ταυτότητα που δεν σου ανήκει, γιατί και οι καλύτεροι ηθοποιοί κάποια στιγμή όταν μένουν μόνοι με τον εαυτό τους νιώθουν κουρασμένοι από το πόσο πολύ υποκρίνονται και απηυδισμένοι από το πόσο βαρετοί είναι οι πραγματικοί τους εαυτοί. Μάθε να βλέπεις την αξία των πραγμάτων  ως προέκταση της δικής σου αξίας. Είτε πρόκειται για ανθρώπους είναι πρόκειται απλά για ένα τραπεζάκι του καφέ. Και να θυμάσαι, πως σε μία δύσκολη στιγμή, σε μία στιγμή που θα κληθείς να νιώσεις, να αντιδράσεις και να φερθείς καθοδηγούμενη από συναισθήματα και όχι από λογική, ή σενάριο,  πρόσεχε να το  κάνεις με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τον εαυτό σου, και όλα όσα σου χαρίστηκαν , γιατί αν το συναίσθημα είναι αρνητικό κινδυνεύεις να εκτεθείς. Όπως εκτίθεται ένα κατάστημα που στις εκπτώσεις πουλάει το ρούχo με 70 τοις εκατό κάτω την τιμή. Γιατί στις καλές εποχές του αγοραστικού κοινού, ανεβάζει την αξία του ρούχου, την ώρα που στην περίοδο των εκπτώσεων τη ρίχνει εκεί που πραγματικά του αξίζει. Έτσι και εσύ, πρόσεχε όσο ζεις το παραμύθι μη και  αισθάνεσαι σαν «σταχτοπούτα», αλλά μετά τις δώδεκα, αποχωρήσεις με δύο πλαστικές γλάστρες, δύο inox μπολ, και λίγα ψοροχιλιάρικα. Όσο δηλαδή ορίζεις εσύ, την αντικειμενική σου αξία.

MORE FROM THEPsychology

MORE To BELIEVE